Örnek insan Hacıveyiszade

Konya'nın manevi mimarlarından Hacıveyiszade Mustafa Kurucu, vefatının 52. yıldönümünde rahmetle anıldı

Konya'nın manevi mimarlarından Hacıveyiszade Mustafa Kurucu, vefatının 52. yıldönümünde rahmetle anıldı. Düzenlenen anma programında yetiştirdiği öğrencileri Hacıveyiszade'nin örnek kişiliğini anlatarak, onun yaşamından kesitler sundu

Vefatının 52. yıldönümü münasebetiyle Hacıveyiszade Mustafa Sabri Kurucu'yu anma programı gerçekleştirildi. Türk Anadolu Vakfı, Hacıveyiszade Camii Yaşatma Derneği ve Konya İl Müftülüğü'nün birlikte tertip ettiği program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. 'Hacıveyiszade Mustafa Sabri Kurucu Hocaefendi'nin Örnek Hayatı' konulu panel düzenlendi. Hacıveyiszade'nin öğrencilerinden Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı'nın yönettiği panelde öğrencileri Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, Dr. Ahmet Baltacı ve Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı Halit Güler konuştu. Programa Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da katıldı.

ANMAKLA YETİNMEMELİ, ANLAMALIYIZ

Programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Konya'nın manevi mimarlarından biri olan Hacıveyiszade Mustafa Kurucu'yu vefatının 52. yılında bir defa daha andıklarını bildirerek, "Hacıveyiszade Mustafa Kurucu'yu anlamak, ona hayatımıza daha çok yer vermek için bu programları organize ediyoruz. Hacıveyiszade'yi anmak bizim için yeterli değildir, anlamamız gerekir. Güzel hasletlerine hayatımızda yer vermeliyiz. Örneğin o, sokağa çıktığı zaman küçük büyük demeden herkese yer verirdi. Biz de onu örnek olarak selamı yayabiliriz. Bu aynı zamanda sünnettir. Ayrıca kendisi, 'Karamsarlıkla değil, istikametle emrolunduk' diyor. Dolayısıyla her davranışımızda doğru istikamet üzere olmalıyız. Çarşı-pazarda doğruluk ve dürüst olmalı, toplum hayatında iyi ilişkiler kurmalı, aile içinde de ünsiyet sahibi olmalıyız ki, bütün bunlar Hacıveyiszade'nin örnek almamız gereken güzel hasletleridir. İşte bütün bunları yaparsak, o zaman Hoca Efendi'yi anmanın bir anlamı olur" dedi.

Açılış konuşmasının ardından Konya İl Müftülüğü'nün Türk Tasavvuf Musikisi Korosu tarafından mini bir konser verildi. Ardından 'Hacıveyiszade Mustafa Sabri Kurucu Hocaefendi'nin Örnek Hayatı' konulu panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü yapan Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi'nin öğrencilerinden Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı, vefat etmiş bir kimseyi anmanın hem yaşayanlara, hem de ahrete göç etmiş olanlara faydasının olduğunu belirterek, "Ölen bir kişiyi ziyaret etmek, onu anmak bizlere ölümü hatırlatır. Bu sayede insan ahrete hazırlanır, hayatında bir değişiklik olur. Attığı adımın nereye gittiğini düşünür. Diğer taraftan da kabrini ziyaret ettiğimiz kişiye okuyacağımız bir Fatiha onun için büyük bir hediyedir" diye konuştu.

Bir ailede dünyaya gelen bir çocuğun büyümeye başladığında ilk olarak anne ve babasını görüp onları örnek aldığını ve onların hal ve hareketlerini kendisinde işlediğini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı, "Çocuğa ilk olarak anne ve babası örnek olur. İlerleyen yaşlarında diğer insanlarla iletişime geçer ve artık onları da örnek almaya başlar. Neticede örnek aldığı bu kişilerden birinin yolunda gitmek, onun gibi olmak arzusunda olur. İyi bir rehber seçmişse hem kendisi, hem de ailesi mutlu olur. Demek ki toplumda çocukların iyi bir insan olarak yetişmesi için ideal insanlara ihtiyaç vardır. Ahlakıyla, davranışlarıyla örnek birinin akıbeti de hayırlı olur. Toplumda örnek olan kişileri de çocuklarımıza örnek göstermeliyiz. Biz de Hacıveyiszade Mustafa Kurucu'yu bu sebeple anıyoruz" dedi.

İLMİYLE VE YAŞAYIŞIYLA ÖRNEK OLDU

Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı Halit Güler de, Hacıveyiszade'nin vefatının üzerinden yarım asır geçtiğini ve her geçen gün onun yokluğunu daha çok hissettiklerini dile getirdi. Hoca Efendi'nin ilmiyle ve yaşayışıyla yaşadığı dönemdeki insanlara örnek olduğunu, yollarını aydınlattığını ve şükretmeyi öğrettiğini ifade eden Halit Güler, "Sohbetlerine katılanlar Hoca Efendi'nin çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu söyler. Talebesi olmak şansına ermiş birisi olmama rağmen onu anlatmakta güçlük çekiyorum. Çünkü kendisi gerçekten çok yönlü bir insandı. Hangi özelliğini anlatsam diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Hacıveyiszade denilince aklıma fayton arabasından inip herkesi selamladıktan sonra okulumuza gelmesi, Aziziye Camii'nde mihraba çıkıp vaazlar vermesi aklıma geliyor" diyen Halit Güler, "Bana bu dini görevlerde bulunma fırsatı verildiyse, hiç şüphe yok ki ondan aldığım ilim ve irfandandır. Konya'nın manevi önderlerinden Hacıveyiszade, gönlümüzü ferahlatan, hedefe ulaşmak için diyaloğa önem veren örnek bir şahsiyettir. Rahle-i tedrisinde bulunan birisi olmama rağmen kendisinin değerini tam olarak anlayamamışım. Ama o davasını emanet edebilecek bir nesil yetiştirmek istiyordu. Müslümanların sorunlarını çözecek kimseler yetiştirmek için adeta çırpınıyordu. Sanki bugün yaşanan birçok sıkıntıyı o dönemde görmüş gibiydi. İnşallah onun bıraktığı bu davayı biz öğrencileri de ruhumuzu teslim edinceye kadar savunacağız ve bizden sonra da savunulmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri