Örnek imamın sanat aşkı

Yorgancı Camiinin imamı olan Muhsin Kaleli yaptığı resimlerle dikkat çekiyor. Ressam imam Kalelinin 6 farklı karma sergide yer almış, 2 defa da şahsi sergilenmiş yaklaşık 100 tablosu bulunuyor
Meram’da bulunan Yorgancı Camii’nin İmamı Muhsin Kaleli, resim sanatına olan ilgisi ile tanınıyor. Ressam Muhsin Kaleli’nin bugüne kadar 6 tane karma, 2 tane de şahsi resim sergisi bulunuyor. Muhsin Kaleli, imamlık görevinden arta kalan zamanını evindeki atölyesinde resim yaparak değerlendirdiğini belirtiyor. Ressam İmam Kaleli’nin 2 erkek çocuğu da sanatla ilgileniyor. Büyük çocuğu Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği son sınıfta öğrenim görürken, küçük oğlu da Konya Çimento Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nin 3. sınıfında eğitim görüyor. Kaleli’nin büyük oğlu piyano çalıyor, küçük oğlu ise kendisi gibi resim sanatı ile ilgileniyor. Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Anladım işi, sanat Allah'ı aramakmış; Marifet bu, gerisi yalnız çelik-çomakmış’ sözünü anımsatan Ressam İmam Kaleli, “Ben de Üstad Necip Fazıl’ın yolundayım, resimlerimde ilahi gerçekliği yansıtmaya çalışıyorum.  Küçüklüğümden beri resim çizmek hoşuma giderdi. İlköğretim ve ortaöğretim dönemimde çizdiğim resimler sergilenirdi. Lise döneminden imamlık görevime atanana kadar resim çizmeye vaktim olmadı. Ama resim çizmeyi hep istemişimdir. İmamlık görevine atandım ve bir gün Azerbaycanlı Resim Sanatçısı İbrahim Rzayev ile tanıştım. İbrahim Rzayev’den resim yapma eğitimi almak istedim ve 6 yıl atölyesine gittim. İbrahim Bey çok güzel yol gösterici oldu benim için. Resim çizme isteğimi, resim çizme eğitimini de alarak çok iyi yaptığımı düşünüyorum” dedi.
İMAM OLMAM ENGEL DEĞİL
100 tablonun üzerinde resminin olduğunu belirten Ressam İmam Muhsin Kaleli, “Resimlerimin büyük bölümü yağlı boya. Şu ana kadar 6 tane karma ve 2 tane şahsi resim sergim bulunuyor. İlk resim sergimi 15 Şubat 2010’da Devlet Güzel Sanat Galerisi’nde, ikinci sergimi ise 18 Mayıs 2010’da İnce Minare’de açtım. Resim tablolarım büyük çoğunluğu tarihi ve kültürel mirasımız olan eserleri içeriyor. Resim çizerken kendimi çok mutlu hissediyorum. Özellikle de resmi tamamlamaya gelmişsem. Ama işim gereği bazı günler resim tablosunun başına hiç oturamıyorum. Hem imamlık hem de resim yapmam ilgi görüyor. Bazı insanlar şaşırıyor ‘ikisini nasıl yürütüyorsun hocam’ diye. Ama imam olmanın başka işler yapmaya engel olmadığını gösteriyorum ve gören takdir ediyor bu konuda beni” diye konuştu.
İNSANLARA SÜREKLİ ÜMİT VERİLMELİ
İmamlık görevinde ve resimlerinde insanlara ümit vermeyi amaçladığını da ifade eden Ressam Kaleli, “İnsanlar gereğinden fazla içlerine kapanık haldeler. Ben resimlerimde insanları karamsarlığa itmeyi değil, güze ve ümit verici şeylerl düşündürmeyi amaçlıyorum. Sanat insan için ise sanat ürünleri insanı kötüye götürmemeli, sürekli umudun olduğunu belirtmelidir. Bu kapsamda çevremde bulunan insanlara bunu aşılamaya çalışıyorum, çocuklarımı bu yönde yetiştiriyorum” ifadelerini kullandı.
AMACIM ÜNLÜ OLMAK VE PARA KAZANMAK DEĞİL
Yapmayı düşündüğü resme başlamadan önce uzunca bir süre aklında planladığını da söyleyen Ressam Kaleli, sözlerini şöyle tamamladı:
“Resmime başlamadan önce çizeceğim yeri farlı açılardan uzunca bakıyorum. Resimlerle para kazanmak veya ünlü olmak gibi bir gayem yok. Resim yapmaktan mutluluk duyuyorum ondan yapıyorum. Şu ana kadar sadece bir tablomu Meram Müftülüğüne sattım. İleriye yönelik amaçlarım var. İstanbul ve Ankara’da büyük bir resim sergisi açmak istiyorum. Çizdiğim ve çizmeyi düşündüğüm resimlerimle kültür mirasımız olan eserlerimizi tablolarla da yaşatmak. Bu tablolarla insanlara eserlerimizin önemine dikkat çekme istiyorum.”
 
CANDAN TUTGAÇ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri