Orhan Canbolat, Osmanlı’nın Son Savaşı Nablus’un Romanını Yazdı

Prof. Dr. Orhan Canbolat, Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkiye Cumhuriyeti’ne dönüşümünde yaptığı son savaş olan Nablus’un romanını yazdı.

Prof. Dr. Orhan Canbolat, Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkiye Cumhuriyeti’ne dönüşümünde yaptığı son savaş olan Nablus’un romanını yazdı.

‘Asker ve Tüccar Nablus 1918’ ismini verdiği kitap için dün akşam Halk Bankası Genel Müdürlüğü binasında tanıtım kokteyli düzenleyerek kitaplarını imzalayan Orhan Canbolat, öncesinde kitapla ilgili kısa bir sunum yaptı. Romanın gerçek bir hikayeden esinlenerek yazıldığını anlatan Canbolat, üç yıl üzerinde çalıştığı eser için şuan Suriye toprakları içinde bulunan Nablus’a iki kez gittiğini belirtti.

Batılı kaynaklarda Megiddo Muharebesi olarak geçen Nablus’un, Çanakkale Savaşları’nın ardından Arap yarımadasının Mekke, Medine, Irak ve Kudüs’ün kaybını takiben tarihe konulan son nokta olduğunu ifade eden Canbolat, aynı zamanda, dönemin emperyal güçlerinin son meydan muharebesi olma özelliğini taşıdığını da aktardı. Nablus’un, Osmanlı’nın sahneden çekilirken yeni devletin fikri temellerinin atıldığı yer olduğunu kaydeden Canbolat, bölge için, “batışın ve yükselişin birlikte ortaya çıktığı, küllerin derininde ‘kor’un yandığı, ölüm ve doğum sancılarının olduğu mekan” tanımlamasında bulundu.

Cumhuriyeti kuran kadronun neredeyse tamamının orada olduğunu vurgulayan Canbolat, “Dört yıl cepheden cepheye sürülen ordunun son kalıntıları orada. Nablus’un hikayesi, geriye dönüldüğünde Balkan ve Kafkas hikayelerinin de son noktası. Nablus gerçek bir hikayenin bitişi, başka, yeni bir sözün başlangıcı.” diye konuştu.

Dr. Zafer Mutlu ve arkadaşlarının mini konserinin ardından geçilen kokteyl alanında Orhan Canbolat kitaplarını imzaladı. Geceye eski bakanlardan Murat Başesgioğlu da katıldı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri