Organları umut olacak

İntihar girişiminden sonra kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 27 yaşındaki Saliha C. nin böbrekleri ve karaciğeri, organ bekleyen hastalara umut oldu.



Geçtiğimiz pazartesi günü Şeyh Şamil Mahallesi’ndeki evinde, girdiği bunalım sonucu kendini iple asarak intihar etmek isteyen 27 yaşındaki Saliha C. olaydan kısa süre sonra kendisini gören yakınları tarafından ipten kurtarılarak Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılmıştı. 10 ay önce evlendiği öğrenilen Saliha, yapılan tüm müdahalelere kurtarılamadı ve önceki akşam beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine Organ Nakli Koordinasyon Merkezinin ailesiyle yaptığı görüşmelerin ardından genç kadının böbrekleri ve karaciğerinin organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere alınması kararlaştırıldı.
Organları almak için Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Pelin Taşdemir, Meram Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, Yrd. Doç. Dr. Tevfik Küçükkartallar ve Konya Numune Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Melih Azap başkanlığında iki ayrı ekip ameliyata girdi.
Yaklaşık 3 saat süren ameliyatın ardından C. nin bir böbreği Akdeniz Üniversitesinde organ nakli bekleyen bir hastaya, karaciğeri de yine Antalya’da özel bir hastanede karaciğer bekleyen hastaya nakledilmek üzere gönderildi.
Ceyhan’ın diğer böbreğinin de Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde organ nakli bekleyen bir hastaya nakledileceği bildirildi. Doç. Dr. Erikoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konya’da 2 gün içinde 3 organ bağışının gerçekleştiğini, bunun kendileri için mutluluk verici bir durum olduğunu söyledi.
Organ bağışı konusunda Konya halkının oldukça duyarlı olduğunu dile getiren Erikoğlu, “ 2 günde 3 bağışın olması toplamda 7–8 hastanın hayatının kurtulması demektir. Ayrıca ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor. Çünkü diyalize giren hastaların maliyeti oldukça fazla oluyor. Nakiller gerçekleştikçe bu maliyetler azalıyor. Organ bağışı konusunda henüz Avrupa seviyesinde değiliz ama son bir kaç yıldır büyük artış var. Bu güzel bir gelişme dedi.
Ameliyatın ardından genç kadının cenazesi Cumhuriyet Savcısı’nın yaptığı incelemenin ardından toprağa verilmek üzere ailesine teslim edildi.

ALİ SAİT ÖGE

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri