Organik tarım teşvik edilmeli

Yakıcı Tarım ve Zirai İlaç bayii sahibi Ziraat Mühendisi Ramazan Yakıcı, çiftçinin organik tarıma teşvik edilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Organik tarımda en büyük görevin tarım il müdürlüklerine düştüğünü belirten Yakıcı, devlet desteklemesiyle çiftçilerin tarımda organik gübre ve ilaç kullanabileceğini ifade etti. Organik tarımın doğal dengeyi korumaya yönelik, insana ve çevreye dost sentetik, kimyasal ilaçlar ve gübrenin kullanılmadığı her aşaması kontrollü bir üretim şekli olduğunu söyleyen Ramazan Yakıcı, “Organik tarımda doğayı ve tarım alanlarını tahrip etmeden insanlarda olumsuz yan etkilere neden olamayacak şekilde sebze, meyve, bitkisel ve hayvansal ürünler elde edilir. Organik tarım sistemi çağdaş tarım teknolojisinin varlığını inkar etmez. Organik tarım, hiçbir kimyasal ilaç ya da gübre kullanılmadığı anlamına da gelmez. Organik tarım geleneksel tarımla karşılaştırıldığında daha az tarımsal girdilerin kullanıldığı fakat daha çok biyolojik yoğunluğun yer aldığı alternatif bir tarım sistemidir” dedi.

TOPRAĞINI SEVEN ORGANİK GÜBRE KULLANSIN

Organik gübre ya da ilaç kullanımında toprağın yapısı ve su tutma kapasitesinde iyileşme göründüğünü kaydeden Ramazan Yakıcı, “Organik tarımda toprağın yapısı iyileştiriliyor ve içindeki organizmalar korunup besleniyor, toprak sömürülmeden doğal verimlilik arttırılıyor. Toprağını seven ve verimliliğin devamlılığını sağlamak ve yapısını korumak isteyen üreticilerimizin tarımda organik gübre ve ilaç kullanmasını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

DEVLET DESTEKLEMELİ

Üreticinin ilk önceliğinin para kazanmak olduğunu belirten Yakıcı, vatandaşın organik ürünleri tercih etmediğini ve üreticinin maddi sıkıntı çektiğini söyledi. Vatandaşın organik ürünlere talep göstermediğini ve bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ramazan Yakıcı, “Vatandaş organik ürünleri tercih etmiyor, ürünün görüntüsüne bakıp koruyucu madde kullanılan ürünleri alıyor. Bu konuda vatandaş da bilinçlendirilmeli. Organik ürün satımında sıkıntı yaşayan üretici de devlet desteklemeleriyle teşvik edilmeli. Vatandaşımızın sağlığı için koruyucu madde içermeyen, bakterilerle muhafaza edilmiş organik tarım ürünlerini tercih etmesini istiyoruz. Son yıllarda destekleme artı ama Konya’da üretim yapan çiftçilerde hala yaygınlaşmış değil, gerekli seminerler ve desteklemelerle organik tarım teşvik edilmeli” dedi.

YARARLI BÖCEKLER KULLANILMALI

Organik tarımda bitki sağlığı açısından alınacak önlemler yanında erken uyarı sistemlerinin de kullanılmasını gerektiğini söyleyen Yakıcı, yararlı böceklerinin kullanımının teşvik edilmesinin de bitki koruma kavramının önemli bir parçası olduğunu kaydetti. Organyarik tarımın ürünün ekim ya da dikiminden sonra kendi haline bırakılması olmadığını söyleyen Yakıcı, tarımda her türlü teknolojik yeniliğin kullanılmasın ve teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Yakıcı, “Organik tarımda üretilen ve çoğaltılan bazı yararlı böceklerle hastalıkların önüne geçilebiliyor. Bir litre olarak aldığımız bakteriyel ilaçlar ilaçlamada kullanılan tankların içine koyulduğunda anında çoğalabiliyor ve düşük fiyata daha çok bakteri kullanılmış oluyor” dedi.

VERİM İLE KALİTE DENGELENMELİDİR

Tarımsal üretimde verim ve kalite arasında ters bir orantının olduğunu belirten Ramazan Yakıcı, ikisi arasında denge kurulması gerektiğini söyledi. Yakıcı, “ Organik tarımda bu denge oluşturulurken verimdeki artışla birlikte ürün kalitesindeki artış ihmal edilmemeli. Organik tarımda sentetik gübreler ve sentetik kimyalar ilaçlar, depoda koruyuculuğu arttıran ve hasattan sonra olgunlaşmayı teşvik eden sentetik kimyasal maddeler bitki yetiştirmede hormonlar ve büyüme düzenleyici madde kullanımı yasaklandı. Organik tarım girdi kullanılmadan yapılan bir uygulama değildir. Fakat kullanılacak girdiler ilgili yönetmelikte kullanılacak maddeler olmalıdır. Bunun yanında organik tarımda kullanma sertifikasına sahip ürünlerde var, çiftçiler bunları da kullanabilir” şeklinde konuştu.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri