Organik çilek, göçü durdurdu

Konyanın Seydişehir ilçesine bağlı Yaylacık köyünde 10 yıl önce başlatılan organik çilek projesi köyden göçü durdurdu

Yıllık 400 ton çilek üretimi yapılan köyde vatandaşların hedefi, çilek üretimini 3 bin tona çıkartarak yurt dışına ihracat yapmak.

Yaylacık köyünün kaderi yaklaşık 10 yıl önce dönemin muhtarı Ömer Kalemci’nin (52) göreve gelmesiyle değişti. Her yıl göçün yaşandığı köyün kıraç arazilerinin analizini yaptıran muhtar Tarım İl Müdürlüğü ve Köy Hizmetleri yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Köyde analizlerinin çilek üretimine uygun olduğunun tespit edilmesinin ardından, muhtar 4 aileye devlet destekli organik çilek ektirdi. Deneme üretimi başarılı olunca köyde çilek eken kişi sayısı bir yıl sonra 20 oldu. Daha sonraki yıl ise 100 kişi çilek ekimine başlayınca köyün kaderi değişti. Yaylacık Köyü halkı şimdi, yıllık ürettiği 400 ton çileği Türkiye’nin en önemli firmalarına pazarlıyor. Köy halkın şimdi yıllık 3 bin ton çilek üretimi için kolları sıvadı.

ÖNCE DAMLA SULAMA SONRA ÇİLEK ÜRETİMİ

Yaylacık Köyü Sulama Birliği Başkanı Ömer Kalemci, köyde herkesin artık çilek üretimi yaptığını söyledi. Kalemci, çilek üretiminden önce insanların kıt kanaat geçimini sağlamaya çalıştığı bilgisini verdi. Her aileden mutlaka birkaç kişinin kışın İzmir’e gidip üç beş ay çalıştığını dile getiren Başkan Kalemli, “Oradan kazandıklarıyla hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlardı. Muhtar olduktan sonra ilk işim köye damla sulama sistemini getirmek oldu. Bu toprakla suyu buluşturduktan sonra ne yapabiliriz diye düşündük. Tarım il müdürlüğü, İl Özel İdare yetkililerini buraya davet ettik. Yapılan analizler sonucu köyün çilek üretimine uygun olduğu ortaya çıktı. Organik çilek deneme ekimi için 4 kişi belirledik. Şimdi köyde 100 hane çilek ile geçimini sağlıyor. Çilek ihraç eden firmalar köyümüzden ürünlerimizi alıyorlar. Artık her ev halkı kendi kendine yetecek kadar gelir elde ediyor. Yıllık 400 ton civarında bir çilek üretimi gerçekleşiyor. Bizim hedefimiz bunu yıllık 3 bin ton yapmak. ”

DIŞARDAN GELİP KÖYDEN TARLA KİRALAMAK İSTİYORLAR

Birlik başkanı Ömer Kalemli, yılda aşağı yukarı bir dekar tarlada 5 bin fide ekildiği bilgisini verdi. Buradan yaklaşık 3 ton çilek üretildiğini ve vatandaşın 5 bin TL gelir elde ettiğini dile getiren Kalemli, “Çilek bu yıl iyi para ediyor. Bir ay dinlenmenin ardından 4 ay yeni ürün veriyor. Ürettiğimiz çilekleri satıyoruz. Bu sene mahsül iyiydi, alıcısı da çok. Çilek buradan 2 liraya veriyoruz toptancısına. Firmalar, bizim çileklerimizle ithalat ve ihracat yapıyorlar. Dışarıdan gelip buradan bahçe alıyorlar. Bahçe kuranlar var. Haftalık gelip gidiyorlar. Köyden dışarı göç şu an durdu. ” dedi.

BODUR ELMA, KİRAZ VE ALTIN ÇİLEK DENEME SAFHASINDA

Yaylacık köyü sakinleri çileğin ardından yeni yeni meyveler yetiştirmek için kolları sıvamış durumda. Başkan Ömer Kalemli, yeni kurulan bahçelerde bodur elma, altın çilek ve kirazın deneme amaçlı üretimlerinin başladığını söyledi. Kendisinin de 375 tane bodur elma diktiğini söyleyen Sulama Birliği Başkanı Kalemli, “ Ben geçen yıl diktiğim elmalardan 6 ton ürün aldım. Bodur elmanın biraz masrafı fazla. Ancak iyi verim aldığınızda bu masrafı çıkartabiliyorsunuz. Şuan altın çilek getirdim ve deneme amaçlı yetiştiriyorum. Bizim köyümüz bin 600 rakımlı. Havası birçok meyveyi yetiştirmeye müsait. Köy halkı yeni arayış içersinde” şeklinde konuştu.

Hasan Çelik isimli üretici devletin teşvik ettiği çilek yetiştiriciliği sayesinde hayatlarının değiştiğini vurguladı. Evinin yanındaki bahçeye 4 bin fide diktiğini aktaran Çelik, “Damla sulama şartı vardı. İlk yıl çok verimli geçti. Çilek fideleri beş yıllıktır. Her geçen yıl verim bir öncekine göre artıyor. Emeğimizin karşılığını alıyoruz. Daha da fazla alanda çilek yetiştirmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri