"Organ Ve Doku Nakline İhtiyaç Giderek Artıyor"

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Düğer, tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, organ bağışının önemine dikkat çekti. '3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'...

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Düğer, tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, organ bağışının önemine dikkat çekti.

'3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası' nedeniyle açıklama yapan Düğer, organ bağışının kişi hayatta iken; serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu hatırlattı. Organ ve doku nakli hizmetlerinin ülke açısından son derece önemli olduğunu hatırlatan Düğer, "Tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır. Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmaya çalışmaktadır." dedi.

Yurt dışına tedaviye giden hastaların Türkiye'ye trilyonlarca liralık maliyet getirdiğine değinen Dr. Düğer, şöyle konuştu: "Yurt dışına tedaviye giden bazı hastalar uygun olmayan şartlarda yapılan nakiller nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Türkiye'de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybetmekte veya hastaların bir kısmı tedavi olabilmek amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmak istemektedir. Türkiye'de yaklaşık 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak 'böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ancak, bu hastaların yılda sadece 600'ü bu olanağa kavuşuyor."

'TÜRKİYE'DE ORGAN NAKLİ MERKEZLERİ VE DENEYİMLİ BİLİM ADAMLARI VAR'

Türkiye'de yeterli sayıda 'Organ Nakli Merkezi' ve deneyimle bilim adamları olduğunu aktaran Dr. Düğer; buna rağmen, nakil sayılarının henüz istenilen düzeye ulaşamadığının altını çizdi. Yapılan araştırmalara göre toplumun organ bağışı konusunda, yeterince duyarlı olmadığını dile getiren Dr. Düğer; "Kars'ta organ bağışı ile ilgili işlemlerin yürütülmesi ve organ bağışı ile ilgili olarak vatandaşlarımızı bilgilendirmek üzere Sağlık Müdürlüğümüzde ve Hastanelerimizde Organ Bağış Büroları hizmet vermektedir." dedi.

Ayrıca Düğer, organ bağışı yapmak isteyenlerin, İl Sağlık Müdürlüğü, Hastaneler,TSM, ASM, organ nakli yapan merkezlerden, organ nakli ile ilgilenen vakıf ve derneklerden gerekli bilgi ve bağış desteği için ayrıntılı yardım alabileceklerini kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri