Organ Bağışı Prosedür Engeline Takıldı

Kahramanmaraş’ta tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen Selçuk Çetin’in bağışlanan organları Sağlık Bakanlığı'nın prosedürüne takıldı. Çetin’in bağışlanan organları, nakilin gecikeceği düşüncesiyle ailesi...

Kahramanmaraş’ta tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen Selçuk Çetin’in bağışlanan organları Sağlık Bakanlığı'nın prosedürüne takıldı. Çetin’in bağışlanan organları, nakilin gecikeceği düşüncesiyle ailesi tarafından vazgeçildi.

    Kahramanmaraş’ta, Ramazan Bayramı'nın 3. günü 2. kattaki evlerinin penceresinden düşerek ağır yaralanan 4 yaşındaki Selçuk Çetin, tedavi gördüğü Necip Fazıl Şehir Hastanesi yoğun bakım ünitesinde 5 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Aile, beyin ölümü gerçekleşen minik Selçuk’un organlarını bağış kararı aldı. Durumu hastanenin Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü'ne bildiren aile, naklin yapılarak cenazenin bir an önce kendilerine teslim edilmesini istedi. İkili görüşmelerin ardından Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü yetkileri aileye, operasyonu gerçekleştirecek ekibin Kahramanmaraş’ta bulunmadığını, farklı illerden geleceklerini ve zaman alacağını bildirdi. Bunun üzerine aile nakil prosedürünün uzun süreceği için organ bağışından vazgeçti.

    "PROSEDÜRÜN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR"

    Konuyla ilgili bilgi veren Selçuk Çetin’in amcası Hacı Ahmet Çetin, Sağlık Bakanlığı'nın Organ Nakil konusundaki prosedürü yüzünden yeğeninin organlarını bağışlamadan vazgeçtiklerini belirtti. Çetin, "Biz sırf bu yüzden Sağlık Bakanlığının prosedüründen aşırı derecede rahatsız olduk. Bu yüzden de çocuğun organları kaldı. Bu demektir ki 4 can Türkiye’de heder oldu." dedi.

    Nakil konusunda vatandaşların rahat edebileceği hızlı bir düzenleme yapılaması gerektiğini belirten Çetin, “Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli konusundaki prosedürünü değiştirmesi gerekiyor. Vatandaşın rahat edebileceği bir şekilde uygulama düzenlenmesi gerekiyor. Bu gün Kahramanmaraş’ta bir organ nakli alınacak çocuk için İstanbul’dan, Ankara’dan doktor beklenirse bu organ nakli Türkiye’nin hiçbir yerinde gerçekleşmez. Sadece 3 büyük şehirde organ nakli olmaz. Bu doğuda da aynı şekilde eğitimli doktorlar gönderilirse organ nakilleri çok daha rahat yapılabilir. Biz sırf bu yüzden Sağlık Bakanlığı'nın prosedüründen aşırı derecede rahatsız olduk. Bu yüzden de çocuğun organları kaldı. Bu demektir ki 4 can Türkiye’de heder oldu.” diye konuştu.

    Selçuk Çetin’in diğer amcası Cuma Ali Çetin ise organ bağışı konusunda duyarlı olmak istediklerini ancak bağışın prosedür engeline takıldığını kaydetti. Organ bağışı konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağıran amca Çetin şöyle konuştu: "Bizde kendimizce organlarını bağışlayalım dedik. Organ bağışı prosedürünün uzun sürdüğünden ve cerrahların dışarıdan gelmesinden dolayı organ bağışından vazgeçmek zorunda kaldık. Cenazemizi defin edebilmek için. Biz bu konuda duyarlı olmak istedik. Mezarda çürüyüp gideceğine bazı hastalarımız önce Allahın izniyle bu organlar sayesinde sağlığına kavuşsun dedik, oda kısmet olmadı. Doktorlarla biz görüştük, dün akşam öğleye kadar cenazemizi bize verebilirseniz organlarını bağışlıyoruz dedik. Çocuk cerrahı işi büyüklere göre daha zormuş. Bu nedenle dışarıdan gelmeleri gerektiği için prosedüre uyamadık. Bu konularda hızlı hareket edilmesi gerekiyor." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri