Önyargıları çocuklar kırdı

Akif Paşa İlköğretim Okulunun Geleneksel Çocuk Oyunları adlı Comenius Projesi kapsamında dördüncüsü gerçekleşen ülke hareketliliğinde bu seferki durağı Yunanistanın İos adası oldu

Akif Paşa İlköğretim Okulunun Geleneksel Çocuk Oyunları adlı Comenius Projesi kapsamında dördüncüsü gerçekleşen ülke hareketliliğinde bu seferki durağı Yunanistan’ın İos adası oldu

 

Geleneksel çocuk oyunları etkinliği Yunanistan'ın İos adasında yaşayan halkın da Türkiye'ye karşı olan önyargısının kırılmasına katkıda bulundu. Etkinlikte Türk ve Yunan çocuklar bir araya gelerek, kendi oyunları tanıttı. Türkiye’nin bilinen ve unutulan oyunlarının da tanıtıldığı projede birdir bir, uzun eşek, tornet, yakar top, yedi kiremit, harmanbiş, topaç gibi oyunlar da yer aldı.

Unutulmaya yüz tutmuş ve hala oynanan geleneksel çocuk oyunlarının 8 ülke tarafından karşılıklı tanıtılıp paylaşıldığı bu projenin amacı, öğrencileri biraz olsun bilgisayarlardan uzaklaştırarak geçmişe, geleneklere ve hayata biraz olsun yaklaştırabilmek.

3-9 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleşen ziyarette her gün birbirinden güzel etkinlikler yapıldı ve her gün çocuk oyunları gösterildi. Yeri geldi öğretmenler de kendi çocukluklarını hatırlayıp çocuklarla birlikte oyunlara katıldı.

ÜLKEMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETTİK

Okul Müdürü Mehmet Erçelik, İbrahim Çetin, Leyla Koç, Abdullah Çağlar, Abdullah Keskin ve koordinatör öğretmen de dahil toplam 6 kişilik bir heyetten oluşan ekip, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli’nin katkılarıyla hazırlanan Çocuk Oyunları Kitapçıklarını öğrencilere dağıttı. Proje koordinatörü ve aynı zamanda okulun Türkçe Öğretmeni Hüseyin Sayın, Yunanistan’ın geleneksel çocuk oyunları hakkında şunları söyledi: “Projemizin 4. Ziyareti olarak Yunanistan’ın İos adasına gittik ve okullarında çocuk oyunları hakkında incelemelerde bulunduk. Yunanlıların çocuk oyunları pek çok açıdan bizim oyunlara benziyor. Ebe davul zurna dediğimiz oyunun aynı sı orada da oynanıyor. Aldım, verdim, ben seni yendim tekerlemesi ile oynanan ayak oyunu, üçtaş, yedi kiremit ve körebe oyunları da aynen oynanıyor. Birdir bir oyunu ve bezirganbaşı ise biraz farklı olarak oynanan oyunlardan.” Okul Müdürü Mehmet Erçelik de şunları söyledi: “Buraya gelmemiz Yunanlıların Türklere karşı olan zihin yapılarını değiştirmek için iyi bir fırsat oldu. Onların çocukluktan kalma ve çocuklarına aşıladığı ön yargıları da kırmamıza vesile oldu.  Ülkemizi öyle güzel temsil ettik ki belediye başkanının, müzeler müdürünün, İos’un saygın velilerinin, çocukların ve öğretmenlerin gönlünde taht kurduk. En azından İos adasındaki öğretmenler ve öğrenciler artık Türklerin kötü ve düşman olduklarına asla inanmayacaklar. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum”

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri