‘Ömrünü memlekete feda etti’

Selçuklu Belediyesi ve Konya Aydınlar Ocağı tarafından organize edilen 90. Yılında Kuvay-ı Milliye ve Milli Mücadele Kahramanı Kazım Karabekir Paşa konulu program düzenlendi.

Kazım Karabekir Paşa'nın Kızı Timsal Karabekir’in ve Prof. Dr. Nuri Köstüklü’nün konuşmacı olarak katıldığı program büyük ilgi gördü. Programa Selçuklu Belediye Başkanı Doç. Dr Adem Esen, İl Kültür Müdürü Mustafa Çıpan, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşması yapan Selçuklu Belediye Başkanı Doç. Dr. Adem Esen, “Kâzım Karabekir Paşa, askerlik yaşamı boyunca önemli başarılar kazanmış bir Türk Komutanı ve siyasi bir kişiliktir” dedi.

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, slâyt gösterileri eşliğinde babasını anlattı. Timsal Karabekir, “Çanakkale’de Türkiye’nin dört bir yanından askerimizi şehit verdik. Daha yirmili yaşlarında gencecik fidanlar vatanları için ölmeye gitti. Çanakkale destan üzerine destandır. Çanakkale içinde kan, yangın, ızdırap kısacası her şeyi barındırıyor. Bu kadar zorlu dönemi M. Kemal Atatürk, Mareşal Kazım Karabekir Paşa ve silah arkadaşları büyük bir ustalıkla atlattı. Çanakkale’nin geçilmez olduğunu dünyaya defalarca haykırdık ve bunu da başardık. Vatanımız üzerinde tarih boyunca çok sayıda oyunlar oynandı halen oynanmaya da devam ediyor. Bu yüzden herkes, tarih sahnelerine bakıp geçmişten ders almayı öğrenmelidir” diye konuştu.
Kazım Karabekir Paşa’nın eğitim, kültür ve sanat yönüne değinen Prof. Dr. Nuri Köstüklü ise Karabekir Paşa’nın Kurtuluş Savaşımızın en fazla yazılı eser bırakmış komutanı olduğunu söyledi. Köstüklü, “Kazım Karabekir Paşa, askeri kişiliğinin yanında, şair ve yetim Babası kimliğiyle de önemli bir şahsiyettir. Hayatı boyunca yurt ve millet sevgisini her şeyin üstünde tutmuş, kişisel ihtirastan uzak kalmış,  vatanı sadece düşmanlardan temizlemek değil iyi eğitilmiş gençlerle kalkındırmayı da hedef edinmiş çok yönlü bir kişidir. “Şark Fatihi” ve “Yetimler Babası” olarak anılması, askeri yöndeki başarısının yanı sıra şehit çocuklarını himaye etmesinden ileri gelmektedir. Kazım Karabekir Paşa’nın basılmış ve yayınlanmış birçok eseri vardır. Bulgarca, Fransızca, Almanca ve Rusça bilen Kazım Karabekir'in Sırp-Bulgar Seferi, Osmanlı Ordusunun Taarruz Fikri, Ermeni Mezalimi, Erkân-ı Harbiye Vezaifinden İstihbarat, İstiklâl Harbimizin Esasları, Cihan Harbine Neden Girdik? Nasıl Girdik? Nasıl İdare Ettik ?, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Paşaların Kavgası, Paşaların Hesaplaşması, Ermeni Meselesi, Sarıkamış-Kars ve Ötesi, İstiklal Harbimiz I-II gibi yayınlanmış eserleri vardır” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri