Ölümüne geçiş

Kazaları Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Nuri Çelik, “Günümüzde insanlar hızlı yaşıyor. Yayalar hızlı olmak için üst geçit yerine refüjden can güvenliklerini tehlikeye atarak karşıdan karşıya geçiyor” dedi

Üst geçitler bomboş

Konya'da son 12 yılda 70'e yakın alt ve üst geçit yapıldı. Vatandaşların can güvenliğini korumak, güvenli geçişlerini sağlamak ve trafiği rahatlatmak amacıyla yapılan bu üst geçitler çok kullanılmıyor. Vatandaşlar üst geçitlere çıkmaya üşendikleri için can güvenliklerini tehlikeye atarak karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor. Yayalar, refüjde yer alan demir parmaklıkların üstünden atlıyor. Can güvenliklerini hiçe sayan vatandaşlar sürücülere de zor anlar yaşatıyor. Bu durum birçok kazayı meydana getiriyor. Vatandaşlar yapılan uyarılara rağmen yine de üst geçitleri pek kullanmıyor. Konya'da üst geçit kullanmadığı için her yıl çok sayıda vatandaş yaşamını yitiriyor.

YAYALAR ÜŞENGEÇ DAVRANIYOR

Konya'da trafiğin en yoğun olduğu noktalardan biri olan ve geçiş üstünlüğünün sürücülerde olduğu İstanbul Yolu'ndan en çok üst geçidin bulunduğu nokta.  Kampüse yakın noktada 80 bin öğrenci yaşıyor. Öğrenciler geçmiş yıllarda gerçekleşen kazaların nedenini üst geçidin olmamasına bağlayarak belediyeden üst geçit talep etti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi 2010 yılında  Büyükşehir Belediyesi'nin öğrencilerin can güvenliği açısından üst geçit yaptırdı. Üst geçit öğrenciler tarafından nadir kullanıyor. Öğrenciler, üst geçidi  kullanmamakta direniyor. Öğrencilerin bu davranışı her an kazaya yol açabilir. Büyükşehir Belediyesi Alaaddin Keykubat Kampüsü'nde yaptığı üst geçidi öğrencilerin kullanmasını teşvik etmek amacıyla 2011 yılında, üst geçidi kullanana çorba ikramında bile bulundu. Çevredeki sakinler öğrencilerin üst geçitleri kullanması amacıyla teşvik edici veya caydırıcı şeylerin yapılmasını istiyor.

TOPLUMUMUZ AGRESİF OLDU

Kazaları Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Nuri Çelik günümüzde insanların hızlı yaşadığını belirterek, “Günümüzde insanlar hızlı yaşıyor. Çağımız hızla geçiyor. Hem araçlar hem de yayalar hızlı olmaya çalışıyorlar. Sabırsızlar. Yayaların üst geçidi kullanmamalarının sebebi ise üşengeç olmaları. Bazı üst geçitlerde asansör çalışmıyor. Asansör çalışmadığı için refüjde yer alan tellerden atlamak daha kolaylarına gidiyor. Sürücülerimizde zaten hız tutkusu var. Gidecekleri yere erken varmak için hız yapıyorlar. Yayaları alt ve üst geçitleri kullanmaları için teşvik etmeliyiz. Kampüs bölgesinde öğrenciler çoğunlukla üst geçidi tercih etmiyor. Belediyeler bu konuda önlem almalı. Bir birim oluşturmalı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı ile kazaların önlenmesi adına istişare yapıyoruz. Yaya geçidinde lamba yok dediğim de inanmıyor. Şaşırıyor. Ulaşım Daire Başkanlığı takip etmeli. Bu konuda birim kurmalı. Eğer belediyeler çalışırsa üst geçit azizliğinden kaynaklanan kazalar azalmış olur” sözlerini kullandı.

YAYALAR KAZALARDA CAN VERİYOR

Son günlerde kazalarda çoğunlukla yayaların öldüğüne dikkat çeken Çelik, “Son günlerde yayaların ölümü arttı. Sürücülere bu konuda büyük bir iş düşüyor. Sürücüler, trafikte hızlı. Onlara göre trafikte boşa ve yavaş geçirdikleri 1 saniye bile değerli. Toplumumuzun başlıca sorunu agresiflik. Trafikte bu agresiflik daha da artıyor. Sürücüler birbirinden tolerans bekliyor. Trafikte herkesin işi oluyor. Sürücüler karşısında ki sürücüden tolerans bekliyor. O bana yol versin davasından tartışmalar yaşanıyor. Yeni yasayla birlikte sürücü kurslarında trafik adabı dersi getirildi. Bu uygulama çok güzel bir uygulama. Yararlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri