Ölüm yolu olmasın!

İstanbul Yolu Caddesi'ndeki sürekli kural değişiklikleri, üst geçitlerin yeterli olmaması ve sürücülerin aşırı hız yapması son 2 yılda 8 kişinin canına mâl oldu. TEDES uygulamasının yakın zamanda devreden çıkarılması yine kazalara davetiye çıkarıyor

Konya'nın trafik sorunu her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Şehirde her gün neredeyse onlarca ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geliyor. Sürücülerin kural tanımaması, yetkililerin hassas bölgelere yeterince önlem almaması ve yayaların da kurallara riayet etmemesi kazaları kaçınılmaz kılıyor. Kazaların adresi ise genellikle aynı oluyor. Özellikle Yeni İstanbul Yolu Caddesi, vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. Son 2 yılda bu cadde üzerinde 100'e yakın kaza oldu. Kazalarda 8 kişi hayatını kaybetti, 30'a yakın vatandaş da yaralandı. 2 gün önce Selçuk Üniversitesi Turizm İşletmeciliği 2. sınıfta okuyan Nur Devecioğlu, İstanbul Yolu'nun son kurbanı oldu. Üniversite öğrencisi Devecioğlu, cadde üzerinde meydana gelen kazada hayatını kaybetti. Caddeyi ve caddeye bağlı yolları kullanan yayalar, gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyor.

TEDES'İN KALDIRILMASINI FIRSAT BİLDİLER!

Cadde üzerine Trafik elektronik denetleme sistemi (TEDES) koridorlarının kurulmasından sonra kazalarda büyük bir azalma yaşanmıştı. Hız sınırının yükseltilmesi ve geçtiğimiz aylarda TEDES'in kaldırılması yüzünden kazalarda artış yaşanmaya başlandı.  2 yıl önce caddedeki hız sınırı 70'den 82'ye çıkarıldı. Limit artışı da kazaları beraberinde getirdi. Hız limitinin yükseltilmesi bazı sürücüler tarafından olumlu karşılansa da üstgeçitin olmadığı yerlerde yayaların karşıdan karşıya geçisi sırasında büyük bir tehdit olmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda cadde üzerindeki TEDES sistemi bazı gerekçeler ile kaldırıldı. Caddede sistem şuan uygulanmıyor. Sürücüler ise TEDES'in yokluğunu fırsat bilerek aşırı hız yapıyor. Bu da ölümlü kazaları beraberinde getiriyor.

ÜST GEÇİT KONUSU TARTIŞMA HALİNE GELDİ

Cadde üzerindeki bazı noktalarda yaya üst geçitlerinin bulunmaması da kazalara neden olarak gösteriliyor. 2 gün önce meydana gelen ve üniversite öğrencisi Nur Devecioğlu'nun hayatını kaybettiği kaza ise üst geçit tartışmasını bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Kazanın ardından Piri Reis Tramvay Durağı civarındaki yurtlarda kalan öğrenciler, bölgeye bir üst geçitin şart olduğunu yaptıkları paylaşımlarla duyurdu. Bölgede üst geçitin olmayışının 3 öğrencinin canına mal olduğunu belirten öğrenciler, uygun noktaya en kısa sürede üst geçitin yapılmasını da talep etti. İlgililerin, Konya Büyükşehir Belediyesi'ne de 2 kez üst geçit kurulması için yazı gönderildiği öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi'nin yazıya ret cevabı verdiği, o noktada yani öğrencilerin kaldığı bölgeye 100-150 metre yakın bir noktada ışıkların olduğunu ifade etti. Bazı vatandaşlar ise İstanbul Caddesi'nin bazı noktalarına üst geçit yapılmasına sıcak bakmıyor. Suçu sürücü ve yayalarda görüyor. Vatandaşlar yine çoğu insanın üst geçit bulunan noktalarda üst geçit yerine, tehlikeyi göze alarak araçların arasında karşıdan karşıya geçmeye çalıştığını dile getiriyor.

TEDES'İ KALDIRMAK TAMAMI İLE İÇGÜZARLIK

Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Dündar, İstanbul Yolu Caddesi'nde meydana gelen kazaların sürekli kural değişikliği yapıldığından meydana geldiğini söyledi. Dündar, Konya'da trafik kültürünün acilen gelişmesini ve kurallara uymanın bir zorunluluk olduğunun bilinmesi gerektiğinin altını çizdi. TEDES uygulamasının Konyalılar tarafından sürekli tartışıldığını aktaran Dündar, daha sonra şunları kaydetti: "Cadde üzerinde 3 şerit gidiyor, 3 şeritse geliyor denilir. Bu yüzden TEDES kaldırılsın deniliyor. Biz de diyoruz ki, TEDES olduğunda kazalar daha az oluyor. Uygulamanın faydası çok fazla. 70 yerine 100'le giden şoföre madalya mı veriliyor? TEDES, bölgeden yine kaldırılmış. Bu tamamı ile içgüzarlıktır. Kim niye kaldırdı? Cezaları artırmanın faydası yok. Önemli olan cezaların ağırlığının olması. Üst geçit konusu da çok tartışılıyor. 100 tane üst geçit yapılsa ne değişecek? Vatandaş, telden duvardan atlamanın derdinde."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri