Ölüm ve Ahiret

Sinan Şen

Hz. Ömer (r.a) şöyle demiştir:
“Amelleriniz tartılmadan, siz kendi amellerinizi tartınız. Hesaba çekilmeden, kendinizi hesaba hazırlayınız. Kendinizi kıyamete hazırlayın. O gün, Allah’ın huzuruna çıkarılacaksınız. (İbn Mübarek, Zühd, no: 306.) ayette;
“O gün hesaba çekilirsiniz, size ait hiçbir şey gizli kalmaz.” (Hakka, 69/18.)
Ebu Zer Gıfari (r.a)’den gelen bir rivayette Peygamber Efendimiz (s.a.v) kudsi hadiste:
⁃ Ey Kullarım! Ben, zulmü kendime haram kıldım. Sizin de birbirinize zulüm ve haksızlık etmenizi haram kıldım. Birbirinize zulmetmeyiniz.
⁃ Ey Kullarım! Benim hidayet verdiklerim hariç, hepiniz doğru yoldan sapmışsınız. Benden hidayet isteyin, size hidayet vereyim.
⁃ Ey Kullarım! Benim giydirdiklerim hariç, hepiniz çıplaksınız. Benden kisve isteyin sizi giydireyim.
⁃ Ey Kullarım! Benim doyurduklarım hariç, hepiniz açsınız. Benden isteyin, sizi doyurayım.
⁃ Ey Kullarım! Gece gündüz hata ve günah işlemektesiniz. Benden mağfiret talep edin, ben de sizin günahlarınızı affedeyim.
⁃ Ey Kullarım! İlk insandan son insana kadar ve bütün cinler, sizden en takvalı birinin kalbinin takvası gibi takva yolunu tutmuş da olsa, benim mülkümde zerre miktar bir şey arttırmazdı.
⁃ Ey Kullarım! İlk insandan son insana kadar ve bütün cinler, sizden en kötü kalpli birinin kalbinin kötülüğünde birleşse, benim mülkümden hiçbir şey eksiltmez.
⁃ Ey Kullarım! İlk insandan son insana kadar ve bütün cinler, geniş bir yerde toplanıp benden isteyeceklerinin tamamını versem, benim mülkümden eksilteceği ancak denize sokulup çıkarılan bir iğnenin ucunun deniz suyundan alacağı kadardır.
⁃ Ey Kullarım! Bunlar sizlerin amelleridir. Her birinin karşılığını mutlaka vereceğim. Kıyamete hayırlı amelle gelen, Allah’a hamd etsin. Kim de hayırla değil de başka şeyle gelirse, kusuru başkasında aramasın. (Ahmed, el-Müsned, 5/160.)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.