Ölüm nedenlerinde sigara savaştan da beter

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden sosyal, hukuksal ve eğitsel alanda müdahele ve düzenlemelerin gerektiği bir sorun olduğunu söyledi.
Dr. Hasan Küçükkendirci, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğunu hatırlatarak, psikolojik ve maddi açıdan kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.
“2008 Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tütün Salgını Raporu’na göre 20. yüzyılda sigara nedeniyle 10 milyon kişi hayatını kaybetmiştir” diyen Küçükkendirci, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Halen her yıl 5.4 milyon kişi bu sayıya eklenmektedir. Acil önlem alınmadığı takdirde; 2030 yılına gelindiğinde her yıl 8 milyondan fazla ölüm olacağı tahmin edilmektedir. Pasif içicilik sonucu yaklaşık 700 milyon çocuk (dünya çocuk nüfusunun yarısı) evde, okulda (iş yerlerinde), halka açık yerlerde tütün dumanına maruz kalmaktadır. Küresel Gençlik Tütün Araştırması verileri, 132 ülkede yaşayan 13-15 yaş arası çocukların yüzde 43,9’unun evde, yüzde 55,8’inin de halka açık yerlerde tütün dumanı soluduğunu bildirmektedir. Dünyadaki insanların ancak yüzde 5’lik bir bölümünün tütün kontrolü ile ilgili kapsamlı uygulamaların yapılmakta olduğu ülkelerde yaşamaktadır. Ülkemizde tütün kontrolü konusunda son 10-15 yıllık süre içinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Sigarayla mücadele de kamusal alanda 1996 yılında kabul edilen 4207 Sayılı “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun ve 2008 tarihinde bu kanunda yapılan değişiklik ile kanun içeriğinde yer alan dumansız hava sahası oluşturulması konusunda bilinçlendirme, tütün ve zararlarından korunma adına atılmış önemli adımlardandır. Yapılan bu olumlu gelişmelere rağmen ülkemizde tütün ürünlerinin kullanımı kabul edilemeyecek kadar yüksektir.”
SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER İÇİN MERKEZLER
Erkek nüfusunun yüzde 50’sinin, kadın nüfusun ise yaklaşık yüzde 30’unun sigara kullandığını dile getiren Dr. Hasan Küçükkendirci, sigaranın bırakılmasıyla bırakan kişinin sağlayacağı sağlık yararının çok fazla olduğunu kaydetti. Dr. Hasan Küçükkendirci, “Bırakma ne kadar erken gerçekleşirse, bu yarar o ölçüde artmaktadır. İlimizde Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri içinde Güzide Koru Verem Savaş Dispanseri bünyesinde kurulan Sigara Bırakma Merkezi ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Ayrıca Numune Hastanesi ve Meram Tıp Fakültesi’nde Sigara Bırakma Merkezleri bulunmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen herkese profesyonel destek hizmeti verilmektedir” diye konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri