Olimpiyat Meşalesi Uzay Yolculuğuna Başladı

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyatları’nın meşalesi uzay yolculuğuna başladı.

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyatları’nın meşalesi uzay yolculuğuna başladı. Rusya’nın dört bir yanını gezen meşale sabah saatlerinde Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden 3 astronotun eşliğinde uzaya fırlatıldı.

Soçi 2014 logoları ile süslenmiş uzay aracı Uluslar arası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlenecek. Rusya’dan Mikhail Tyurin, NASA'dan Rick Mastracchio ve Japonya’dan Koichi Wakata olimpiyat meşalesi ile birlikte uzaya çıkarak tarihe geçti.

Fırlatma öncesi basına konuşan Tyurin, “Barış sembolünü uzaya götürmek büyük bir şeref ve sorumluluk…” değerlendirmesinde bulundu. Olimpiyat meşalesi uzayda 5 gün kalacak.

Kabindeki oksijenin tüketilmemesi ve güvenlik nedeni ile meşale sönük olarak kabinde götürüldü. Meşale UUİ’nin çeşitli modüllerinde de gezdirildikten sonra uzay yürüyüşüne çıkarılacak.

Halen UUİ’de görevde bulunan Rus astronotlar Oleg Kotov ve Sergei Ryazanskiy meşaleyi Cumartesi günü uzay yürüyüşüne çıkaracak. Meşale pazartesi günü de 2 astronotla birlikte dünyaya dönecek.

Atlanta 1996 Yaz Olimpiyatları’nda, Amerikan uzay aracı Atlantis’le benzer şekilde olimpiyat meşalesi uzaya götürülmüş, ancak uzay yürüyüşüne çıkarılmamıştı.

Rusya’nın başkenti Moskova’dan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 7 Ekim’de başlattığı meşale uçak, tren, otomobil, at arabası, geyiklerin çektiği kızaklarla 130 ayrı kent ve kasabaya ulaşacak. 14 bin kişinin taşıyacağı meşale 65 bin kilometre mesafe katedecek.

Kuzey Kutbu’na götürülen meşale ay sonunda dünyanın en derin gölü Baykal’ın dibine de indirilecek. Olimpiyat Meşalesi’nin Rusya ve Avrupa’nın 5642 metredeki en yüksek dağı Elbrus’un zirvesine de çıkarılması planlanıyor.

Soçi’de 7 Şubat’ta başlayacak oyunlar 23 Şubat’ta sona erecek.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri