Olaydan üzüntü duyuyoruz

82 yaşındaki yatalak hasta için ambulans verilmediği iddialarını kabul eden İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci yaşanan olayın kendisini de derinden yaraladığını söyledi

82 yaşındaki yatalak hasta için ambulans verilmediği iddialarını kabul eden İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci yaşanan olayın kendisini de derinden yaraladığını söyledi

 

İl Sağlık Müdürlüğü, Ali Soytürk isimli vatandaşın 82 yaşındaki yatalak olan annesi için ambulans isteği ve ambulans verilmediği için kamyonla taşındığı yönündeki iddialara cevap verdi. İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci yaşanan olayın kendisini de derinden yaraladığını belirterek, “Hastamızı evinde ziyaret ederek bizzat geçmiş olsun dileklerimi ve sağlık camiamız adına üzüntülerimizi ve özrümüzü ilettik” dedi.

 

Yatağa bağımlı Durdu Soytürk’ün kamyonet ile hastaneye nakledilmesi ile ilgili basın organlarında haberlerin çıkması üzerine Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkenderci konu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğünde bilgi verdi.

 

Küçükkendirci, “Sağlık sistemimizden ziyade kişisel iletişim hatası olarak değerlendirdiğim bu olayla şehrimizin ülke genelinde gündeme gelmesi, Konyalı hemşerilerimizi ve ilimiz sağlık hizmetlerini yürüten bizleri derinden üzmüştür. Ayrıca hastamız Durdu Soytürk’ün böyle elim bir şekilde bir sağlık kuruluşuna naklinin yapılması İl Sağlık Müdürü olarak beni de tıpkı sizler gibi derinden yaraladı. Bu sebeple dün akşam itibariyle hastamızı evinde ziyaret ederek bizzat geçmiş olsun dileklerimi ve sağlık camiamız adına üzüntülerimizi ve özrümüzü ilettik. Yine Sağlık Bakanımızda konuyla yakından ilgilenmiş olup hastamızın yakınlarını arayarak üzüntülerini dile getirmiştir. Ayrıca hastamızın bütün sağlık sorunlarını yakinen takip edeceğimizi de ayrıca belirtmek isterim” dedi.

 

Olayın kurumumuza yansıdığı 8 Eylül 2011 itibari ile İl Sağlık Müdürlüğü olarak ivedi bir şekilde duruma el koyup sorumluğu bulunan kişi ve birimler hakkında soruşturma açtıklarını aktaran Dr. Küçükkendirci, “Yine Bakanlığımız müfettiş göndererek olayı soruşturacaktır. Bu soruşturmaların sonucunu da siz değerli basın mensuplarımızla kamuoyunun aydınlatılması gereğince elbette paylaşacağız. Günde 12 bin çağrı karşılığında 500 civarında vakaya acil 112 hizmeti vermekteyiz. Yine yıllık 3500 civarında yatağa ve eve bağımlı hastalarımızı evde sağlık hizmetleri birimlerimizle 12 bin kez ziyaret ederek hizmet vermekteyiz. Yine bu kapsam dahilinde sosyal ve tıbbi endikasyonu bulunan bu gibi hastaların evlerinden hastanelere ulaşımlarının sağlanması hususunda Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 20/2011 sayılı bir genelge yayınlanmıştır. Bu genelge uyarınca üniversite hastaneleri de dahil olmak üzere yataklı tedavi hizmeti veren bütün kurumlar sosyal ve tıbbi endikasyonu bulunan hastaların evden hastaneye ve hastaneden eve ulaşımlarının sağlanmasında yükümlü kılınmıştır. Bu genelge referans alınarak Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nin de hasta Durdu Soytürk’ün durumu ile ilgili gereken hassasiyeti gösteremediği açıktır. Gerek Yök’e bağlı, gerekse Sağlık Bakanlığına Bağlı bütün sağlık kuruluşlarımızın hastalarımızın sağlığı söz konusu olunca sağlık sisteminin bütüncül yaklaşımı gereğince gerekli ilgi ve itinayı en üst noktada göstermesi kaçınılmazdır” diye konuştu.

 

OLAY İSE ŞU ŞEKİLDE GELİŞTİ

 

İddiaya göre Ali Söytürk, yatalak olan 82 yaşındaki annesi Durdu Soytürk'ü hastaneye götürmek için 112 acil servisi aradı. 112 yetkilileri ise yasal olarak böyle bir talebi karşılayamadıklarını ancak evde sağlık hizmetleri birimiyle görüşmesi durumunda doktorun hastayı evde tedavi edebileceği bilgisini verdi. Ancak Soytürk, bunu kabul etmeyerek ambulans istedi. 112 ve Evde Sağlık Hizmetleri ambulansı talebi yerine getirilmedi. Bunun üzerine Soytürk, bir kamyon kiralayıp kasasında annesini hastaneye taşıdı. Bu durumu da saniye saniye kaydedip basınla paylaştı. Duruma tepki gösteren Ali Soytürk, sağlık hizmetlerinde devrim yaşanmadığını söyledi. Çektiği eziyeti ardından sağlığa güveninin kalmadığını vurgulayan Öztürk, "Gazete ve televizyonlarda sağlıkla ilgili devrim yapıldığı haberleri çıkıyor. Ama yaşadıklarımızın ardından bu devrimi ben göremedim. İnsanlar sadece kimliğini gösterip muayene olabiliyor ve ilaçlarını alabiliyor. Ama diğer hizmetler yine problemli. Maddi durumumum yerinde olmasına rağmen devletin imkanlarını kullanmak istedim. Ama başıma bunlar geldi. Demek ki köylerden gelen insanlar da aynı benim gibi problem çekiyor. Yaklaşık 15 kilometrelik tehlikeli bir yolculuk ile hastamızı evimize ulaştırabildik" diye konuştu.

 

MEHMET ALİ ÖZYER

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri