Okumak için çalışıyorlar

Yaz tatilinde bazı öğrenciler aileleri ile birlikte tatil yapıp dinlenirken, bazıları ise sanayide, pazarda, çeşitli iş yerlerinde çalışarak, okul harçlıklarını temin ediyor

Yaz tatilinde bazı öğrenciler aileleri ile birlikte tatil yapıp dinlenirken, bazıları ise sanayide, pazarda, çeşitli iş yerlerinde çalışarak, okul harçlıklarını temin ediyor. Çalışan öğrenciler, ailelerine yük olmadan okuyabilmek istiyor

 

Okulların eğitim-öğretime kapandığı yaz dönemi bazı öğrenciler için tatil niteliği taşırken, bazıları için ise okuldan farklı bir hayata başlayıp iş başı yapmak anlamına geliyor. Birçok öğrenci, yaz tatilini sanayide çırak, çay ocaklarında çay dağıtıcı olarak, pazarlarda pazar arabaları ile sebze ve meyve taşıyarak geçiriyor. Tatillerini iyi bir şekilde değerlendirmek isteyen bu öğrenciler, ailelerine yük olmadan okumak istiyor.

ÇALIŞMAKTAN GOCUNMUYORLAR

 

Konya Eski Sanayi’nde bir kaportacı dükkanında çalışan 16 yaşındaki Fahrettin Atıcı, “Ben Ticaret Borsası İlköğretim Okulu’nda okuyorum. Bu yıl son sınıfa geçtim. Yaz tatillerini çalışarak değerlendiriyorum. Amacım aileme yük olmadan okuyabilmek. Bu amaçla sanayide işe başladım. Birkaç yıldan bu yana yaz tatillerinde sanayide çalışıyorum. Sanayideki ustalarım da sağolsunlar her yıl yaz döneminde beni yanlarında çalıştırıyorlar. Hem yaz tatilimizi iyi bir şekilde değerlendirmiş oluyor, hem de mesleği yavaş yavaş öğrenmeye başlıyorum” diye konuştu. Bazılarının yaz döneminde tatil yaptıklarını, kendisinin ise tatil yapmak yerine çalışmayı tercih ettiğini söyleyen Fahrettin Atıcı, “Çalışmaktan gocunmuyorum. Bir şeylerle uğraşmayı, kendi kazandığım parayı harcamayı seviyorum” diyor.

‘OKUYAMAYANLARI OKUTACAĞIM’

 

Cemil Keleşoğlu Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki Sami Çiğdem de Eski Sanayi’de bir oto yıkamacıda çalışıyor. Yaz tatillerinde çalışıp kazandığı parayı, kışın okul ihtiyaçlarını gidermek için kullandığını söyleyen Sami Çiğdem, “Ailemin maddi durumu pek iyi değil. Ağabeyim maddi imkansızlıklar nedeniyle okuyamadı. Şimdi seyyar satıcılık yapıyor. Okuyamamanın sıkıntısını yaşayan ağabeyim, benim okumam için özel bir gayret gösteriyor. Ben de yaz tatillerinde çalışarak okul masraflarımı karşılayabilecek parayı kazanıyorum. Aldığım paranın tek kuruşunu dahi harcamamaya çalışıyorum. Maddi imkanları kısıtlı olan bir ailede okumanın ne kadar güç olduğunu bildiğim için ilerde iyi bir meslek sahibi olup çok para kazanırsam, ihtiyaç sahibi öğrencilere aylık burs vereceğim” diye konuştu.

Hayat mücadelesine küçük yaşlarda başlayanlardan bir tanesi de 15 yaşındaki Karatay Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Ramazan Kürklü. Sanayideki bir kaportacı dükkanında çalışan Ramazan Kürklü de, “Kendi ihtiyaçlarımı karşılayabilmek için okulların kapalı olduğu yaz döneminde çalışıyorum. Kışın da hafta sonları ve dönem sonu tatilinde çalışmaya devam ediyorum. Çalışmayı seviyorum, okulu bitirdikten sonra da aynı iş yerine çalışmayı düşünüyorum” ifadelerlini kullandı.

OKUYABİLMEK İÇİN KÖYÜNDEN GELDİ

 

Bazı öğrenciler anne ve babalarının zorlaması ile okula giderken, bazıları da o okullara gidebilmek için okul dışındaki vakitlerini en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor. Çumra’ya bağlı Alibeyhüyüğü Beldesi Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan bu yıl mezun olan 15 yaşındaki Mevlüt Yazar, okuyabilmek için köyden, ailesinden ayrılıp Konya’daki bir akrabasının yanına yerleştiğini belirtti. Sanayide bir oto tamircisinin yanında çalışan Mevlüt Yazar, “Hayat mücadelesine erken başlamış olduk. Okumayana iş yok, bunun bilincindeyim. Bu nedenle köyden çıkıp Konya’ya geldim. Yaz tatilinde de boş durmak yerine bir yerde işe başlayım dedim. Şimdi sanayide çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri