Okuma kültürü kazandırılmalı

Ülke insanında okuma kültü olmadığı için kitap okuma oranını düşük olduğunu söyleyen kitapçılar, insanlar her gün bir paket sigara aldığını ama aylık bir kitap dahi olsa almadıklarını belirtti

Ülke insanında okuma kültü olmadığı için kitap okuma oranını düşük olduğunu söyleyen kitapçılar, insanlar her gün bir paket sigara aldığını ama aylık bir kitap dahi olsa almadıklarını belirtti. Rampalı Çarşı Nüve Kültür Merkezi Sorumlusu Tahir Sakman, Rampalı Çarşı’da en çok satan kitabın Yaşar Nuri Öztürk’ün Maun Suresi eseri olduğunu söyledi. Hemen hemen her hafta en az bir kitabın çıktığı Türkiye’de, siyasi kitaplardan romana, çizgi romandan hikayeye, tiyatrodan şiir kitaplarına kadar birçok kitap bulunuyor. Kitapları takip etmenin çok zor olduğunu söyleyen Rampalı Çarşı Nüve Kültür Merkezi Sorumlusu Tahir Sakman, Konya’da kitap okuma kültürünün fazla olmamasına rağmen okuyan kesimin bulunduğunu söyledi. Son 1 haftadır en çok Yaşar Nuri Öztürk’ün Maun Suresi eserinin satıldığını belirten Sakman, “Saadet Özen’in Paulo Coelho’ndan çevirisi Şairin Romanı, Sinan Meydan’ın Son Truvalılar ve Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın İkinci Tek Parti Dönemi eserleri de çok satıyor. Kitap okuma konusunda Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da sıkıntı var. İnsanlarımız da okuma kültürü bulunmuyor. İnsanlar ekonomik sorunlardan dolayı orijinal kitap almıyorlar. Ancak aynı kişi her gün bir sigara paketi alırken aylık bir kitap almıyor. Bu kitap okuma konusunda ülke insanı olarak eksikliğimizi gösteriyor” dedi.

‘ÖĞRENCİLERE KİTAP OKUMA KÜLTÜRÜ KAZANDIRILMALI’

Eğitim sistemindeki sorunlardan dolayı öğrencilere kitap okuma kültürünün kazandırılamadığını söyleyen Tahir Sakman, “İnsanlarımızın kitap okumama sebepleri ekonomik ve en önemlisi kitap okuma alışkanlıklarının olmaması. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencileri çok az kitap okuyorlar. Bu öğrencilerin haftalık en az 1 veya 2 kitap okumaları gerekir. Okul idarecilerimiz, öğretmenlerimiz ve aileler kitap okuma konusunda öğrencilere bunu kazandırmalıdır. Yayınevlerinin de kitap fiyatlarında indirim yapmaları kitap satışlarını, okunmasında artış yapacaktır. Kitap maliyetleri çok az olmasına rağmen yayınevleri fiyatları yüksek tutuyorlar. Bu da kitap satımına olumsuz yansıyor. Kitap fiyatları yüksek olduğu için korsan kitapçılık da artıyor. Orijinal kitap fiyatları uygun ücrete olsa insanlar korsan kitaplara ilgi göstermez” diye konuştu. İnsanların kitap okumalarını sağlamak için yüzde 50’lere varan indirim yaptıklarını da dile getiren Tahir Sakman, sözlerini şöyle tamamladı: “Kitap okunması için biz elimizden geleni yapıyoruz. Biz zaten orijinal kitap satıyoruz. Bu kitaplarda yüzde 50’ye varan indirim yapıyoruz. Merkezimizde 8 bin çeşide varan kitap bulunuyor. Bu indirim İstanbul veya Ankara’da olsa kitaplar kapış kapış satılır. Bizim şehrimizde de durum çok vahim değil ama istenilen düzeyde de bulunmuyor. Son günlerde spritüel kitapların satılması ve okunması konusunda artış bulunuyor. İnsanlar arayış içindeler bu anlamda bu konuları kapsayan Mevlana kitapları çok satıyor.”

MUSTAFA AKÇA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri