Okuma engeline çözüm aranıyor

KOP İdaresi’nin okuma kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik farkındalık oluşturmak için başlattığı ‘KOP Okuyor Projesi Okuma Kültürü ve Farkındalık Çalıştayı’ başladı

‘KOP Okuyor Projesi Okuma Kültürü ve Farkındalık Çalıştayı’nda proje üreticileriyle birlikte çocuk ve yetişkinlerin okuma alışkanlıkları önündeki engellere cevap aranacak. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, tarafından 2016 yılında başlatılan KOP Okuyor Projesi çalıştayı Novotel’de düzenlenen programla başladı. Programa KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever, öğretim görevlileri, çok sayıda öğrenci ve davetliler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan, İhsan Bostancı gerçekleştirilecek çalıştayda proje üreticileriyle birlikte çocuk ve yetişkinlerin okuma alışkanlıkları önündeki engellere cevap aranacağını söyledi. Çalıştaydan çıkarılacak sonuçlara göre desteklenecek projelerin belirleneceğini aktaran Bostancı, “Çeşitli sunumlar ve karşılıklı bilgi alışverişiyle yol haritası belirlenecek” dedi.

SORUNLAR MASAYA YATIRILACAK

Proje yürütücüleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya geleceği çalıştayda sorun tespiti, çözüm önerileri ve proje geliştirme fikirlerinin masaya yatırılacağını vurgulayan Başkan Bostancı, “Akademisyenlerimiz, proje yürütücülerimiz, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanlıklarımızdan, Belediyelerimizden, öğretmen ve öğrenci temsilcilerimizden oluşan, KOP illerden gelen katılımcı gruplarımız ‘Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin günlük yaşantılarına okuma kültürünün yerleşmesinin önündeki engeller nelerdir?’ ve ‘Bu engellilerin ortadan kaldırılması için neler yapılabilir?’ sorularına cevap arayacaklar” diye konuştu.

FARKINDALIK OLUŞTURULACAK

Bölge illerdeki okuma kültürünü farkındalık oluşturarak sürdürülebilir hale getirmek ve öğrenciler başta olmak üzere vatandaşların okuma-yazma alışkanlıklarını geliştirmeyi hedefleyen KOP Okuyor Projesi’nin yürütüldüğünü kaydeden Bostancı, şunları söyledi: “KOP bölgesi illerinde öğrencilerin ve vatandaşların okuma alışkanlığının artırılması ve okuma kültürüne farkındalık sağlamak amacıyla 2016 yılında Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir ve Yozgat illerinde kısa adı ‘KOP Okuyor’ olan yeni bir projeyi hayata geçirdik. Proje, Başkanlığımızın görev alanına yeni katılan Kırıkkale ve Kırşehir’i de kapsayacak şekilde yeniden genişletildi ve 2017 yılı mali destek programı için proje başvuruları alındı. Projenin çıkış noktası olan ‘okuma farkındalığı’ ile okuyan, yazan, düşünen, milli ve manevi değerlere bağlı, vatanını, milletini, bayrağını ve dinini seven bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü insanımız, gerek KOP Bölgesi için gerekse ülkemizin geleceği için en önemli beşeri sermayemizdir.”

OKUMA KÜLTÜRÜ ERKEN YAŞLARDA KAZANDIRILMALI

Programda söz alan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever de, çocuklara okuma kültürü kazandırılmasının önemine değindi. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için yapılan her çabanın onları insan kılmaya dayalı bir çabayla buluşacağını belirten sever, şunları söyledi: “Eğer çocuklarımızı insan kılmak istiyorsak onlara erken dönemden başlayarak yüreğini ve belleğini kullanan, kendi duygu ve düşünceleriyle hayatını yöneten insan durumuna getirmeliyiz. Ama bunun için de annenin, babanı, okulun, kurum ve kuruluşların bilinçli çabalarına ihtiyaç vardır.”

ALİ İBİLEME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri