Okullarda ders başı

Okullar bugün açılıyor. Yaz tatili sona erdi. Konya'da 475 binden fazla öğrenci ders başı yapacak. Yeni dönem için tedbirlerin alındığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, 10 ilçede 33 okulun açılacağının da müjdesini verdi

2015-2016 eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Ders zilinin çalmasıyla yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen ders başı yapacak. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının beşinci sınıflarındaki öğrencilerin eğitim ve öğretime uyum programları okulun ilk haftasında eğitim-öğretimle beraber yapılacak. Okulların açılmasının ardından bakanlık tarafından öğrenci ve mezunlar için ücretsiz açılacak destekleme ve yetiştirme kurslarına başvurular da devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'in çalışma takvimine göre, birinci dönem 22 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 25 Ocak-5 Şubat 2016'da yapılacak. İkinci dönem, 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek. Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, yeni eğitim dönemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

10 İLÇEDE 33 OKUL AÇILACAK

Derslik sayısıyla ilgili konuşan Gürsoy, "2014-2015 eğitim öğretim verilerine göre eğitim kurumlarımızda derslik başına düşen öğrenci sayısı okul öncesinde 18; ilkokullarda 23; ortaokullarda 30; Genel Ortaöğretim 27; Mesleki ve Teknik okullarda 35 kişi iken, 2015-2016 eğitim öğretim yılında ikili eğitimden normal eğitime geçebilmek ve sınıf mevcutların ideal seviyeye indirmek amacıyla 10 farklı ilçemizde, 33 okulumuzu açacağımızın da müjdesini vermek isterim. Eğitim yatırımlarımızla, aslında tüm yatırımlarımızın temelinde insana yatırım yapıyoruz. Şeyh Edebali’nin bir özlü sözüyle; 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' düşüncesini benimsiyoruz. 2015 yılı Konya Milli Eğitim yatırım programı dâhilinde ihaleleri yapılan okulların inşaatları hızla devam ediyor. Devlet tarafından yapımına devam edilen 43 projemiz var. 56 projemiz de ihale aşamasındadır. Ayrıca hayırseverlerimizin katkılarıyla 10 okulumuzun yapımına da devam ediliyor.

Konya bilimsel proje ve çalışmalarla önde gelen bir şehir. Bu yıl Konya'dan 88 projenin başvurusu TÜBİTAK tarafından kabul edilmiştir. TÜBİTAK Bölge Koordinatörlüğü şehrimize "En Çok Proje Hazırlayan Şehir" Ödülünü vermiştir. Ortaokul Öğrencilerine yönelik 'Bu Benim Eserim' adlı Fen Bilimleri ve Matematik alanlarındaki yarışmalarda da ilimiz önemli dereceler elde etmiştir" diye konuştu.

ÖZEL OKULLARA İLGİ ARTTI

Özel okullara ilginin arttığını belirten Gürsoy, "Bilindiği üzere devletin özel okullara verdiği teşvik ile özel okullara ilgi arttı. Bu yıl  Konya’da; 627 okul öncesi, bin 289 ilkokul, 2 bin 88 ortaokul, 1 bin 501 lise ve toplamda 5 bin 505 öğrencimiz teşvikten yararlanmıştır. Bununla birlikte 230 bin öğrencinin devlet teşvikiyle özel okullarda okuması sağlandı. Özel okullaşma oranının AB ve OECD düzeylerine ulaşması açısından çok önemli durumdur ve devletin üzerindeki eğitim yükünü de önemli oranda azaltacaktır. Dershaneler dönüşüm sürecinde ise; 31 Ağustos 2015 tarihine kadar dönüşüm yapmak isteyen dershanelerin başvuruları alındı ve bunlardan şartları sağlayan binalarda dönüşüm sağlandı. Büyük şehirlerde apartman katlarının, dairelerin dershane olarak kullanıldığı yerleri düşünecek olursak bu uygulamanın da yerinde ve güvenilir bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz" sözlerini kullandı.

YENİ DÖNEM HAYIRLI OLSUN

Yeni sistemin Konya'da oturduğunu ifade eden Gürsoy, "4+4+4 şeklinde tasarlanan değişim süreci, Konya’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri 2012 yılında ilçe milli eğitim müdürlükleri ile koordineli bir çalışmaya başlanmış, kademeli olarak sisteme geçilmiş herhangi bir aksaklık ve sıkıntı yaşanmadan okullarımız müstakil hale getirilmiştir. Herhangi bir çelişkiye mahal vermeden 2015-2016 eğitim öğretim yılında süreç tamamlanmıştır. 28 Eylül 2015 Pazartesi günü, yani bugün okul zilleri tekrar çalacak ve yavrularımız okullarına, arkadaşlarına, öğretmenlerine yeniden kavuşacaklar, birbirinden özel öğrencilerimizin gönlüne dokunacaklar. Çocuklarımızı ve velilerimizi, eğitim çalışanlarımızla birlikte yine bir bayram havası içinde karşılayacağız. Birbirinden değerleri eğitim yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve çalışanlarımız, çocuklarımızın okullarına dönüş hazırlıklarını tamamladılar. Her yıl olduğu gibi bu yıl içinde de personelimizin kendilerini yenilemesi, vizyon geliştirmesi için; hizmet içi eğitim faaliyetleri, mesleki çalışmalar, eğitim yatırımları, bireyi ön plana çıkaran çalışmalar ve yarışmalar, eğitime yön veren projelerle Konya’mızın değişen ve gelişen yüzü olmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

EMNİYET TEDBİRLERİ ALINDI

Emniyet tedbirleri hakkında da bilgi veren Gürsoy, "Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde bakanlığımızın 19. Milli Eğitim Şura toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda çocuklarımızın güvenlik tedbirleri açısından; Toplam 110 internet kafe ve oyun salonu; bin 2 kez denetlenmiş, 88 iş yerine tutanak tanzim edilmiş, 14 iş yeri faaliyetine son verilmiş, iş yerlerine 40 bin 264 TL değerinde para cezası uygulanmıştır. Yine 2013-2014 eğitim öğretim yılından beri suç oranlarında yüzde 4'lük bir azalma tespitlerimiz arasındadır. 2015-2016 eğitim-öğretim yılına yönelik olarak Emniyet Müdürlüğümüzle yaptığımız iş birliği kapsamında merkez üç ilçemizde bulunan 390 okulumuzda baş komiser, komiser yardımcısı, baş polis ve polis memurlarından oluşan 473 kişilik bir ekiple tüm okullarımızın çevrelerinde gerekli emniyet tedbirleri alınacaktır. Bu uygulama diğer taşra ilçelerimizde de yapılacaktır" dedi. Gürsoy son olarak şunları söyledi: "Günümüzde eğitim ve öğretimi önemli bir yatırım olarak düşünürsek, bizler de bu yatırımdan kısa vadede; değerleriyle büyüyen, gelişen, üreten, yüzü arşa gönlü vatan sevgisine yönelik bir nesil yetiştirmeyi, uzun vadede kalitenin adresi olmayı hedefliyoruz. 2015-2016 eğitim öğretim yılında başarılar ve hayırlara vesile olmasını diliyorum."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri