Okullar Açılmadan Önce Servis Şoförlerine Uyuşturucu Tahlili

İzmir Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) ile Verem Savaş Derneği arasında imzalanan protokolle Türkiye’de bir ilke imza atıldı. 2013 Kasım ayında imzalanan protokole göre İzmir’deki 20 binden fazla şoför esnafına, uyuşturucu ve...

İzmir Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) ile Verem Savaş Derneği arasında imzalanan protokolle Türkiye’de bir ilke imza atıldı. 2013 Kasım ayında imzalanan protokole göre İzmir’deki 20 binden fazla şoför esnafına, uyuşturucu ve keyif verici madde kullanıp kullanmadığına dair tahlil yapılıyor. Öncelik, öğrencileri taşıyan okul servislerine verildi. Okul servislerinde çalışan şoförlerden 3 bini, uyuşturucu tahlilinden geçirildi, hiçbirinde rastlanmadı. Ardından çeşitli eğitimlere tâbi tutulan şoförlerden bunları da başarıyla tamamlayanlara, İzmir’de ticari araç sürücülüğü yapabilmeleri için tanıtım kartı dağıtılmaya başladı. Şimdiye kadar 700 şoför esnafı tanıtım kartı aldı.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir genelinde çalışan şoför esnafının tanıtım kartı almak zorunda olduğunu, almak için de her şoförün uyuşturucu ve keyif verici madde kontrolundan geçmesi gerektiğini söyledi. Taksi, servis ve minibüs işletmeleriyle güzergâh izin belgeli araçlarda çalışan 20 binden fazla şoför esnafının bu kontroldan geçeceğini aktaran Mutlu, “Uyuşturucu testlerinde servis, taksi ve minibüslere öncelik veriyoruz. Çocuklarımıza, ailelerine rahat ve güvenli bir seyahat sağlamayı hedefliyoruz. Uyuşturucu testi bizim için son derece önemli ve tüm arkadaşlarımız bu testten geçecek. Uyuşturucu gibi önem arz eden konularda, taviz vermeden kentimiz için çalışacağız. Şoför arkadaşlarımızın, daha önce Büyükşehir Belediyesi, UKOME, Trafik ve Esnaf Odaları Birliği tarafından hazırlanan yönergeye uygun olarak tanıtım kartı alması gerekir. Bu kartı almanın koşullarından biri de uyuşturucu testinin yapılması.” dedi.

TANITIM KARTI ALABİLMEK İÇİN

İESOB, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Şoförler Esnaf Odası ve diğer kurumların katılımıyla yürütülen proje kapsamında tanıtım kartını almayı hedefleyen şoförler, öncelikle halkla ilişkilerin temel kavramı ve nitelikleri, öfke kontrolu, şehir bilgisi, trafikte karşılaşacakları olumsuzluklar ve kazaların önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ile uyulması gereken kurallar ve belediye mevzuatını kapsayan eğitime katılmak zorunda. Daha sonra psikolog ve simülatör eşliğinde bir saat süren sınavda başarılı olanlara verilen, bedenî ve psikolojik durumlarının sürücülük yapmaya elverişli olduğunu gösterir "Psikoteknik Değerlendirme Raporu" almaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'ndan biyokimya ruhsatı bulunan bir laboratuvardan, uyuşturucu madde kullanıp kullanmadıklarını belirtir rapor ile adli sicil kaydı da tanıtım kartı için istenen şartlar arasında. Ayrıca son beş bey yıl içerisinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmaları ve alkollü olarak araç kullanma ile hız kurallarını ihlâl sebebiyle sürücü belgelerinin bir kereden fazla geri alınmamış olması şartı aranıyor. Yine karayolu üzerinde taşımacılık yapan bütün ticari araç şoförlerinin alması gereken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca düzenlenen Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC) bulunması da gerekiyor.

İzmir'de İESOB’a kayıtlı bin 117 minibüs, 5 bin 245 "S" plakalı servis, 3 bin taksi dolmuş ve 700 güzergâh izin belgeli araba toplu taşıma hizmeti veriyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri