Önce-Eğitim-Der Başkanı Özcan Dalgıç, artan maliyetler nedeniyle okul öncesi eğitim kurumlarının son aylarda zarar etmeye başladığını dile getirdi. Dalgıç, yaptığı açıklamada şunları söyledi: " Okul Öncesi Eğitim Kurumları ve Çocuk Kulüpleri olarak çocuklarımıza kaliteli bir eğitim ortamının oluşmasını sağlamak ve yürütmek eğitimcilerin öncelikli vazifesidir. Ailelerimiz tarafından bizlere emanet edilen çocuklara, verilmesi gereken eğitim ve bakım hizmetlerinin standartlarının, her türlü şart altında korunması gerekmektedir. Pandemi sürecinde kapanan eğitim kurumları, normalleşme sürecinden sonra yeni eğitim döneminin fiyatlarını belirlerken gelebilecek bir ekonomik krizi ve boyutlarını öngörememişlerdir. Ülkemiz eğitim dönemi başladıktan sonra yoğunlaşan bir ekonomik kriz ile karşı karşıyadır. Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile oluşan enflasyonist ortam eğitim kurumlarımızın gider kalemlerine üst üste zamların gelmesine sebebiyet vermektedir."
BAZI KALEMLERDE YÜZDE 150 ARTIŞ OLDU
Bazı kalemlerde yüzde 150 civarında arttığını dile getiren Dalgaç, "Eğitim dönemi başından bu yana gelen zamlar, dövize yapılan müdahaleye rağmen gerilememiş, maliyet artışları her geçen gün artarak devam etmektedir. Temel gider kalemlerine gelen zamların ortalaması yüzde 80-90’ları bulmuştur. Bazı kalemlerde ise yüzde 150’leri geçmiştir. Eğitim kurumları bu süreçte maliyetlerini kurtaramadıkları gibi zarar etmeye başlamışlardır. Bir eğitim kurumu ayakta kalabilmek için yemek menüsünden, araç yakıtından, personel maaşından yada bina kirasından bir tasarrufta bulunamaz. İşte o zaman bir eğitim kurumu olmaktan çıkıp, ticarethaneye dönüşür. Bir kurum maliyetinin altında hizmet vermesi durumunda bu çocuklarımızın ısınmasından, yemek menüsünden, eğitim kalitesinden vazgeçmek ile mümkün olacaktır. Küçük yaştan itibaren bizlere emanet edilen yavrularımıza bakım, güvenlik, eğitimin yanısıra huzurlu bir iklim sunmaya çalışan eğitim kurumları, karşılaştıkları zorlukları bugüne kadar aşmaya çalıştılar. Ancak devamlı mali konularla ilgilenen bir eğitim kurumunun, en nihayetinde mali tablosunun bozulması, borçlanarak ayakta kalması kurum adına, eğitim adına olumsuz neticeler doğuracaktır" dedi.
YÜZDE 20-25 ORANINDA GÜNCELLEME OLACAK
Dalgıç, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Öngörülemeyen fiyat artışları ile birlikte gelir-gider dengesini tasarruf ederek sağlama imkanı bulunmayan eğitim kurumları, bugüne kadar sabırla fiyatlarını korumaya çalıştılar. Günübirlik etiket değiştiren kurumlara nispeten fiyat politikalarını değiştirmediler. Ancak geldiğimiz nokta itibari ile Türkiye’de birçok Okul Öncesi Eğitim Kurumu ve Çocuk Kulübü olarak Ocak ayı itibariyle okul ücretlerinde güncelleme yapılmak zorunda olduğunu söyledi. Eğitim kurumlarımız gelen fahiş fiyat artışlarına nispeten, dönem ortasında velilerimizi daha fazla mağdur etmemek adına, kurumların gelir-gider dengesini sağlayabilmeleri için fiyat güncellemesinin yüzde 20-25 bandında olması noktasında olması yapılan çalışmalar sonrasında değerlendirilmiştir. Ülkemizin bulunduğu zor günlerin bir an evvel geçtiği, ekonomik sıkıntıların konuşulmadığı, hayat standartlarının ve refah seviyesin yükseltildiği bir dünyada çocuklarımızın geleceğini inşa etmek için güzel günlere el birliğiyle ulaşacağımıza inanıyoruz. Okul öncesi eğitim kurumlarımızın yaşadığı durumun hassasiyetine istinaden velilerin göstereceği anlayış için teşekkür ediyoruz."
HABER MERKEZİ