Okul Masrafları Bir Yılda Yüzde 15 Arttı

Türkiye Kamu-Sen, ilköğretimde okula giden bir öğrencinin aileye yükünün 2013’e göre yüzde 15,2 artışla 846 TL’ye çıktığını açıkladı. Kamu Sen araştırmasında, ilköğretime giden bir çocuğun aile bütçesine aylık 846,24 TL...

Türkiye Kamu-Sen, ilköğretimde okula giden bir öğrencinin aileye yükünün 2013’e göre yüzde 15,2 artışla 846 TL’ye çıktığını açıkladı. Kamu Sen araştırmasında, ilköğretime giden bir çocuğun aile bütçesine aylık 846,24 TL ek yük getirdiği belirtildi. Açıklamada, "İlköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yük 2013 yılının aynı ayında 734,46 TL olarak hesaplanmıştı. Buna göre okul masrafları son bir yılda yüzde 15,2 oranında yükseldi." denildi.

    Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2014 yılı Ağustos ayına ait yoksulluk sınırı araştırması açıklandı. Yapılan araştırmada yoksulluk sınırının geçtiğimiz ay yüzde 0,77 oranında yükselerek 1.996,41 TL olduğu belirlendi.

    Bir çalışanın kendisi ve ailesinin (toplam 4 kişi) insanca yaşaması için gerekli olan en düşük tutarı ifade eden refah sınırının (asgari geçim haddi) bir ay içinde yüzde 1,0 oranında yükselerek 4.078,71 TL olduğunu ortaya koydu. Buna göre aylık geliri 4.078 TL’nin altında kalan ailelerin yoksulluk riski ile karşı karşıya olduğu belirlendi. Araştırmada çalışan tek kişinin açlık sınırının ise bir önceki aya göre yüzde 0,75 oranında artarak 1.542,93 Lira olarak hesaplandığı ifade edildi.

    Araştırma hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, eylül ayının gelmesiyle birlikte artan masraflara dikkat çekti. Koncuk, artan enflasyon karşısında maaşların eridiğini belirterek şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırdığımızda sadece okul masraflarının 112 lira arttığı ortaya çıktı. Bir yıl için memurlara 123 lira zam verildiği düşünüldüğünde, memurlarımızın enflasyon farklarının elinden alınarak ne büyük bir zarara uğratıldığı görülmektedir. Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmişti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleştirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle, öğrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleştirilmesi de okul masraflarını artıran bir başka etken olmaktadır. Hayat pahalılığı almış başını giderken, memurların enflasyon farkı haklarının da gasp edilmesi aile bütçesine indirilmiş en büyük darbe olmuştur. Yapılan araştırmalar, son 10 yılda, ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü göstermektedir. Buna göre vatandaşlarımız, borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri