Sürekli ayakta çalışan bir meslek grubu olan öğretmenlerin, meslek hayatları boyunca ''Topuk Dikeni'' rahatsızlığıyla karşı karşıya kalabildiğini bildirdi.
Akademi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlerin pek çok hastalıkla karşı karşıya kaldığını ve ''topuk dikeni'' rahatsızlığının bu hastalıklar arasında ön sıralarda yeralarak yaşam kalitesini ciddi bir biçimde düşürdüğünü belirtti.
Topuk dikeni hastalığının, ayak taban kaslarının topuk kemiğine yapışma yerinde aşırı zorlanma nedeniyle oluşan yara ve bu yaranın sürekli bir hal alması olduğunu ifade eden Portakal, şunları kaydetti:
''Çekilen röntgen filminde, yara üzerine biriken kireç nedeniyle topukta dikenimsi bir görüntü oluşur. Bu görüntüden dolayı hastalık 'topuk dikeni' olarak anılmaktadır. Hastalar özellikle sabah uyandıklarında yere basarken ciddi topuk ağrısı yaşarlar. Biraz yürüdükten sonra ağrı azalır. Ancak uzun süre ayakta kalınca ya da yürüyünce ağrı tekrar artar. Bazı hastalar ağrı nedeniyle parmak ucunda yürümek zorunda kalırlar. Ayağa kalkınca şiddetli ağrı, topallama, ayakkabı giymekte zorluk, ayak tabanında şişlik ve yürüme zorluğu şikayetleri, topuk dikeninin en tipik belirtileridir.''
Portakal, hastalığın istirahat, ortopedik terlik ve ayakkabı kullanma, silikon topuk yastığı, mantar tabanlık, lokal kortizon tedavisi, ozon tedavisi, ESWT tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilebileceğini bildirdi.