Öğrenciye iş garantisi

Kampüs projesiyle adını dünya genelinde düzenlenen organizasyonlarda duyurmaya başlayan ve önümüzdeki yıl öğrenci almaya başlayacak olan Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, "Öğrencilerimize iş garantisi imkanı sunmaktayız"

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETİLECEK

Çiftçilerin kurdukları kooperatif iştiraki olan Konya Şeker'in yapımını üstlendiği, Recep Konuk’un kurucusu olduğu, 'Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı' tarafından kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ)'nün Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem ile üniversite hakkında konuştuk. KGTÜ'nün 'bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite' sloganıyla yola çıktığını belirten Öktem, üniversitenin 900 yıllık bir geleneğin üzerinde yükseldiğini söyledi.

DÜNYADA ADINI DUYURMAYA BAŞLADI

Üniversitenin 2016 yılında öğrenci alımına başlayacak olan KGTÜ'nün kampüs projesiyle dünya genelinde düzenlenen organizasyonlarda adını duyurmaya başladığını belirten Öktem, öğrencilerin en güncel teknolojilerle donatılmış laboratuvarlarda eğitim alacağını söyledi. Öktem, "Hedefimiz nitelikli öğrenci ve akademisyen havuzumuzdan oluşturacağımız ekiplerle dünya ölçeğinde rekabet eden yüksek katma değerli ürünlerle ülke ekonomimize katkı sağlamaktır" dedi.

ESNEK BİR EĞİTİM MODELİMİZ VAR

**Üniversite sayısı son yıllarda gözle görülür derecede arttı. Üniversiteniz hakkında biraz bilgi verir misiniz? Öğrenciler neden KGTÜ'yü seçsin?

-Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ülkemizde sektöründe ilk ihtisas üniversitesi olma özelliğini taşımaktadır. Üniversitemizi 2016 güz dönemine yetiştireceğiz. Güçlü bir akademik kadromuz var.

Ülkemizde Üniversite sayısı 200’e yaklaştı. Her yıl 1 milyonun üzerinde öğrencimiz belki de hayatlarının en önemli kararlarından birini vererek tüm geleceğini şekillendirecek seçimler yapmaktadır. Maalesef, ülkemizde tarım ve tarımsal faaliyetler gençler açısından olumlu bir algı bulunmuyor. İş sahası gibi düşünülmüyor. İşin gerçeği bu değil. Dünyanın en iyi tarım ülkesi ABD, Almanya, Fransa. Tarımla ciddi anlamda uğraşan ülkeler aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkeleri. Avrupa'da bilgiye dayalı bir konsept var. Avrupa bilgiye dayalı bir ekonomik yapıya sırtını dayamış. Dünyadaki yüksek öğrenim trendleri incelendiğinde öğrenci ve ihtisaslaşma odaklı eğitim modellerine ciddi bir yöneliş olduğu gözlenmektedir. KGTÜ de ülkemizde sektöründe ilk ihtisas üniversitesi olma özelliğini taşımaktadır. Üniversitemizin bir diğer özelliği de bünyesinde oluşturacağı bilgiyi yüksek katma değere ve ürüne dönüştürmektir. Üniversitemiz İngilizce eğitim veren uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak kurgulanmıştır. Üniversitemiz oluşturmuş olduğu esnek eğitim modelleri ile öğrencilerimize yaşam bilimleri şemsiyesi altında ziraat, mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında entegrasyon ve çağımızın teknolojileri olarak kabul edilen biyoteknoloji, nanoteknoloji ve enformatik-iletişim teknolojileri gibi alanlarda uzmanlaşma imkanı sağlamaktadır.

GÜCÜMÜZÜ KONYA ŞEKER'DEN ALIYORUZ

**'Bilgiyi ürüne dönüştür üniversite' sloganını kullanıyorsunuz. Sloganla ilgili neler söylemek istersiniz?

-'Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite' fikriyle yola çıkan, akademik ve teknolojik altyapısını bu fikir özerine kuran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi; Türkiye’nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir. İngilizce eğitim verecek, uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak kurulan KGTÜ, öğrencilerine çağımızın teknolojileri olarak kabul edilen biyoteknoloji, nanoteknoloji ve enformatik-iletişim teknolojileri gibi alanlarda uzmanlaşmanın yanı sıra, en güncel teknolojilerle donatılmış laboratuvarlarda ve bazıları dünyada ilk olan Ar-Ge faaliyet ve projelerinde yer alabilme imkanı sağlamaktadır. Vakfımızın kurucusu Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding’dir. Gücümüzün kaynağı; Konya Şeker’in onbinlerce dekar uygulama alanı, binlerce hektarlık alana yayılmış çiftlikleri, tarım, gıda, hayvancılık, enerji, satış ve pazarlama alanında sayısı 40’a varan işletmeleri ve dünyanın en büyük beş gıda markasından biri olmayı hedefleyen Torku’nun sağladığı üniversite-sanayi işbirliğidir. Bu işbirliği, bilginin ürüne dönüştürülmesi ve pazara sunulması noktasında yüksek hızlı bir tünel vazifesi görerek, üretilen bilginin kısa sürede ürüne dönüştürülmesi noktasında büyük rol oynayacaktır.

ARAŞTIRMA TOPLUM YARARINA OLACAK

**Üniversitenin topluma ya da gıda ve tarım ile uğraşanlara ne gibi faydası olacak?

-KGTÜ araştırma stratejisini, üniversitede üretilen bilginin ürün ve uygulamaya dönüştürülmesi ve böylece araştırma sonucunda elde edilen bilgilerin mümkün olan en kısa sürede ve somut bir biçimde toplum yararına kullanılması oluşturmaktadır. Eğitim modelimiz, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’ndeki lisans eğitim sistemi, genelden ihtisaslaşmaya giden ve uygulama ağırlıklı bir biçimde tasarlanmıştır. Birinci yıl farklı disiplinlerden öğrencilerin ortak dersler alarak farklı alanlarla ilgili geniş bir bakış açısına sahip olmalarını sağlanır. Fakülte bazında alınan öğrencilerin, ilk yılın ardında bölüm seçimi, herhangi bir sınırlama olmaksızın tamamen öğrencinin tercihine bağlıdır.

FAKÜLTELER İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

**Fakülteler hakkında da bilgi verir misiniz?

-Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi, disiplinler arası bir yaklaşım ile tarım sektöründeki sorunların çözümüne yönelik uluslararası düzeyde eğitim ve araştırma programlarıyla Türkiye’de ilk olma özelliği taşımaktadır. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesindeki eğitim programları, farklı disiplinlerle araştırmacı ruha sahip girişimci bireyler yetiştirilmesi hedefiyle tasarlanmıştır. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nin varlık gerekçesi; yaslandığı değerler ve ilkeler bağlamında, ‘küresel dönüşümün’ yerel ve entellektüel paydaşı olmaktır. Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsüsü eğitim verecek. Araştırma birimlerimiz üniversitelere, kamu kuruluşlarına ve özel sektöre hizmet vermesi planlanan merkezi Ar-Ge Laboratuvarı ulusal ve uluslararası kriterlere göre dizayn edilmektedir. Modern analiz ve test cihazlarını bünyesinde bulunduracak laboratuvarın temel amacı, her türlü kurum ve kuruluşa araştırma, ürün geliştirme, üretim, test ve ölçüm gibi süreçlerde hizmet vererek, üniversitemizdeki ve tüm ülkemizdeki araştırmalara yardımcı olmak ve liderlik etmektir.

ÖĞRENCİLERE İŞ GARANTİSİ VERİYORUZ

**Farklı bir eğitim modeliniz var. Eğitim modelinizden biraz söz eder misiniz?

-Üniversitemiz; Konya Şeker’in entegre fabrika kampuslarında ders-uygulama iç içe eğitimi taahhüt eden bir geleceği garanti ediyor. Öğrenciler, eğitim süreci içerisinde, istedikleri takdirde başlangıçta kayıt oldukları fakülte programından başka bir fakülte programına geçme şansına sahip olacaklardır. KGTÜ’deki lisans eğitim sistemi, genelden ihtisaslaşmaya giden ve uygulama ağırlıklı bir biçimde tasarlanmıştır. Birinci yıl farklı disiplinlerden öğrencilerin ortak dersler alarak farklı alanlarla ilgili geniş bir bakış açısına sahip olmaları sağlanacaktır. Günümüz klasik eğitim modelinden farklı olarak, KGTÜ’ye fakülte bazında öğrenci alımı yapılacak ve ilk yılın ardından bölüm seçimi, herhangi bir sınırlama olmaksızın tamamen öğrencinin tercihine bırakılacaktır. Buna ilaveten, ilk yıl için geçerli olan ortak ders programının sağladığı esneklik sayesinde öğrenciler, eğitim süreci içerisinde, istedikleri takdirde başlangıçta kayıt oldukları fakülte programından başka bir fakülte programına geçme şansına sahip olacaklardır. Bu sayede Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’ne kayıt yaptıran bir öğrenciye, üniversite bünyesinde bulunan bütün bölümler içerisinden istediğinde okuma hakkı tanınmış olacaktır. Öğrenciler, mezuniyetleri sonrasında Türkiye ve dünyanın önde gelen programlarından olmayı hedefleyen biyoteknoloji, nanobiyoteknoloji ve malzeme gibi alanlarda yüksek lisans ve doktora programlarına yönelebileceklerdir. Buna ek olarak, öğrencilerimize ülkemizin en büyük entegre tarım kuruluşu olan Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding iştirakleri bünyesinde faaliyet göstermekte olan işletmelerde mezuniyet öncesi iş deneyimi ve başarılı öğrencilerimize iş garantisi imkanı sunmaktayız. Öğrencilerimize ayrıca en güncel teknolojiler ile donatılmış laboratuvarlarda ve bazıları dünyada ilk olan Ar-Ge faaliyet ve projelerinde yer alabilme imkanı tanınmaktadır. Hedefimiz nitelikli öğrenci ve akademisyen havuzumuzdan oluşturacağımız ekiplerle dünya ölçeğinde rekabet eden yüksek katma değerli ürünlerle ülke ekonomimize katkı sağlamaktır. Dünya çapında rekabet edebilecek, meraklı, sorgulayan, araştıran, sorun değil çözüm üreten bireyler olarak bireyler yetiştireceğiz.

ÜNİVERSİTENİN KAMPÜSÜ İDDİALI

**İddialı bir kampüs inşa ediyorsunuz. Kampüs projesi büyük yankı uyandırdı. Kampüsünüzden biraz bahseder misiniz?

-Örnek bir kampüs inşa ediyoruz. Kampüsümüzün mimari projesi Dünya Mimarlık Festivali’nde yarışma bölümünün ‘Eğitim’ kategorisinde finale kaldı. KGTÜ henüz eğitim-öğretime başlamamış olmasına rağmen adını dünya genelinde düzenlenen organizasyonlarda duyurmaya başladı. 160 bin metrekare alan üzerine tasarlanmış, toplam 150 bin metrekare kapalı alana sahip olacak kampüste, üç farklı fakülte binasına ilaveten kültür ve kongre merkezi, kütüphane ve spor salonu bulunacak. Bu yapılara ilaveten kampüste ayrıca yurtlar, yemekhane ve bir sağlık merkezi de yer alacak. Yeşil bir kampüs yapmak için her şeyi planlı yapmanız gerekiyor. Kampüs çevreye duyarlı, daha az enerji ve su tüketen, daha az atık üreten ve doğal kaynakları bilinçli tüketen uygulamalarıyla çevresel konulara olan duyarlılığını sergilemektedir. Konya’nın en merkezi yerinde, Konya Garı'na sadece 800 metre mesafede bulunan kampüs, LEED Gold sertifikasyonu standartlarına göre tasarlanmıştır. Kampüse yürüme mesafesinde olan hızlı tren garından Ankara’ya sadece 1 saat 40 dakikada, Eskişehir’e 1 saat 50 dakikada, İstanbul’a ise 4 saat 15 dakikada ulaşılabilmektedir. Merkez kısmı trafiğe kapalı ve dışarıya doğru genişleyen büyük bir daire biçiminde tasarlanan kampüs alanında, eğitim-öğretim ve sosyal faaliyetlerle ilgili yapılara ilaveten bağımsız bir teknopark bölgesi bulunmaktadır. Bünyesinde en son teknolojiyi barındıracak biçimde tasarlanan bir Ar-Ge binasının yer alacağı KGTÜ teknopark bölgesinde ayrıca bir kuluçka merkezi, test ve analiz laboratuvarı, merkezi laboratuvar ve pilot üretim tesisi yer alacaktır.

LOGODA ÇATALHÖYÜK VAR

**İlginç ve anlamlı bir logonuz var. Tarihi ve kültürel bir arka planı bulunuyor. Neden bu logoyu seçtiniz?

-Çatalhöyük, üniversitemizin logo tasarımında ilham kaynağı oldu. Çatalhöyük, Konya Ovası'nda, binlerce yıllık tarihi ile insanın hayal gücüne sığmıyor. 9 bin yıl öncesine ait Çatalhöyük medeniyeti bize yenilikçilik, üretkenlik ve gelişmişliğin izlerini sunar. Bunlar günümüzde ve gelecekte de sosyo-ekonomik gelişmişlik için kritik olgulardır. Buradan yola çıkarak, Çatalhöyük kalıntıları bilim ve teknolojinin gücünü ve dinamizmini sembolize edecek şekilde yorumlanmıştır.

PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM KİMDİR?

Öktem, 1963 Ankara doğumlu olup, ilk-orta öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Lisans (Biyoloji) ve yüksek lisans (Biyokimya) derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden aldıktan sonra nörokimya sertifikasını ve biyokimyada doktora derecesini 1990 yılında “Josef Attila” Üniversitesi'nden (Macaristan) aldı. Kariyerine ODTÜ Biyoloji/Moleküler Biyoloji Genetik Bölümünde devam eden Öktem, 100'den fazla yurtiçi ve yurt dışı akademik ve endüstriyel Ar-Ge projesinde proje koordinatörü ya da araştırmacı olarak görev aldı. 70 tane yüksek lisan ve doktora tezi yönetti. 300'ün üzerinde ulusal ve uluslararası dergi-kongre yayını, kitap bölümleri ve tamamı ülkemizde üretilmiş bilgiye dayalı 3 patent/9 faydalı modeli bulunuyor. Nanobiyoteknoloji alanında teknoloji ödülü, En Başarılı Tez ve Kuruluş ödülü, Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri de dahil olmak üzere muhtelif ödüller aldı. Ekim 2014 tarihinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ndeki profesör kadrosundan emekli olan Öktem, şu anda Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde kurucu rektörlük görevini yürütüyor. 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Röportaj Haberleri