Öğrencinin tercihi devlet yurdu olacak!

Türkiye'nin akademik sıralamasına bir değer katan Konya'da, bu yıl yine en fazla devlet yurtlarının tercih edilmesi öngörülüyor. Özel yurtların ve kiralık konut fiyatlarının pahalılığı, öğrencileri devlet yurtlarına yönlendiriyor.

2 özel, 3 devlet üniversitesi ile akademik hayatını sürdüren, kontenjanı sürekli artan ve öğrenciler tarafından da en fazla tercih edilen iller arasında yer alan “Üniversiteler şehri” sloganına her geçen yıl biraz daha sahip çıkan Konya'da, kiralık konut fiyatları öğrencilerin gözünü korkutuyor. Ekonomik gerekçelerden dolayı özel yurtlara olan talep sürekli azalırken, devlet yurtları ise yine liste başını çekiyor. Yeni dönemde öğrenci ve velilerin barınma konusunda önceliğinin yine devlet yurtları olması bekleniyor.

KIZ ÖĞRENCİLERDE AÇIK OLABİLİR İHTİMALİ!

Konya'da 2018 yılında öğrencilerin öncelikli tercihi gerek özel yurtların gerekse konut kira fiyatlarının yüksek olmasından dolayı devlet yurtları olmuştu. 2019 yılında da durumun aynısı olacağı yani öğrencilerin barınma ihtiyacı olarak ilk tercihinin yine KYK Yurtları olacağı öngörülüyor. Devlet, öğrencilerin ucuza eğitim hayatını sürdürebilmesi için Konya'da da yeni yeni yurtlar açıyor. Konya'ya kapasitesi 2 bin 300 ve 2 bin 700 olan yeni 2 erkek yurdu açılıyor. Bir erkek yurdunun ise kız yurduna dönüşmesi bekleniyor. Kapasitesi 2 bin ile 2 bin 400 arasında olan bir yurdun ise yapımı devam ediyor. Bu yurdun 2019 yılı içinde hizmete girmesi beklenmiyor. Konya'da toplamda 29 devlet yurdu bulunuyor. Bu yurtların 14'ü kız, 7'si erkek, 8'i ise karma yurt olarak kullanılıyor. Konya'da devlet yurtlarında kalan güncel öğrenci sayısı ise 27 bin 525. Ayrıca bu yıl devlet yurtlarında büyük bir kontenjan sıkıntısının yaşanması beklenmiyor. Sadece merkezde kız öğrencilerin bir kısmında yedek kalanların olabilmesi ihtimali üzerinde duruluyor. İlçeler de bir sıkıntı gözükmüyor.

VAKIF YURTLARI CANIMIZI SIKIYOR!

Özel yurtlarda kontenjan sıkıntısı olmadığını, özel yurtların Konya'da çok daha farklı sorunlar ile boğuştuğunu dile getiren Özel Yurtlar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YURT-DER) Başkanı Ahmet Kantemiz, kendilerine en büyük zararı kamu yararına faaliyet gösteren hem devletten hem de öğrencilerden destek alan vakıfların olduğunu söyledi. Kamu yararına faaliyet gösteren vakıf denilip, bu vakıfların yurtlarına devlet tarafından barınma, yatak ve yemek desteği verildiğini, bunun da beraberinde adaletsizliği getirdiğini ifade eden Kantemiz, daha sonra şunları kaydetti: “Özel yurtlar bu konuda ciddi sorunlar yaşıyor. Hak ve hukuk konusunda bir eşitlik olması gerekir. Devletin vakıflara verdiği bu imkânları aynı şekilde bizler de istiyoruz. Sosyal adalet ilkesi doğrultusunda bu hukuksuzluğun önüne geçilmesi gerekir. Devlet, öğrencileri ve velileri arasında da ayrım yapmamalıdır. Konya'da bazı özel yurtlar, bu sebeple kapanma aşamasına geldi. Kamu yararına faaliyet gösteren vakıflara aylık öğrenci başı 600 TL yardım yapılıyor. Bu vakıflar bir de kendilerini tercih eden öğrencilerden para alıyorlar. Verilen hizmet bizimkisi ile ayrı ama vakıf yurtları bize nazaran devletten destek görüyor. Konya'da özel yurtlarda 14 bin civarında öğrenci kalıyor. Konya'da 100 civarında özel yurt var. Yeni dönem için açıkçası önümüzü göremiyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

 

Foto altı:

Ahmet Kantemiz

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri