Öğrencinin sahur keyfi

Okulların kapanmasıyşa birlikte terkedilmiş şehre dönen Bosna Hersek mahallesi Ramazan’ın etkisiyle canlılığını koruyor. Birçok kafe ve restaurant, iftar-sahur arası iş yerlerini açık tutuyor

Konya’nın öğrenci mahallesi olarak bilinen Bosna Hersek’teki birçok dükkanın işleri yüzde 75 azaldı. Öğrencilerin sınavlarının bitmesiyle bir bir memeleketine geri dönmesi Bosna Hersek’in bir anda boşalmasına nednen oldu. Onlarca kafe ve restaurant, okulların açık olduğu kalabalığı ararken, işletme sahipleri az da olsa müşterilerinin geldiğini kendilerini okulların açılmasına hazırladıklarını ifade etti.

ÖĞRENCİLER DIŞARDA SAHUR YAPIYOR

Semerkand Bosna Kafetarya Şefi İhsan Buğa, Ramazan dolayısıyla sadece iftar ve sahur arası iş yerlerini açtıklarını söyledi. Ramazan ayının bekereti  ve oruç tutanlara saygı göstermek amacıyla iftara kadar iş yerlerini hiçbir zaman açmadıklarını ifade eden Buğa, “Müşteri potansiyelimiz öğrenci ve gençler olduğu için iftar sahur arası kalabalık oluyor. Ama okulların kapanması işlerimizi yüzde 75 oranında düşürdü. Ramazan’dan sonra biraz daha azalma gösterir. Bosna’da Hukuk öğrencileri ve mezun olan öğrenciler henüz memleketlerine dönmedi. Okullar açıldıktan 2 hafta sonra da işlerimiz yavaş yavaş toparlanmaya girer” dedi.  Öğrencilerin dışarıda sahur yapmalarının maliyetli olmadığını belirten Buğa, “Ramazan’dan dolayı Bosna’daki birçok iş yeri gurbette kalan öğrencilere yardımcı olmak amacıyla fiyatlarda düzenleme yapılıyor. Buğa, “Ev yemek çeşitlerimiz de olduğu için öğrenciler istediği gibi sahuru yapabiliyor. Ezan okununcaya kadar  öğrenciler kendi aralarında sohbet ediyor. Güzel vakit geçiriyor” diye konuştu.

EZAN OKUNUNCAYA KADAR OTURUYORUZ

Ramazan girdiğinden beri sahuru dışarıda yaptığını ifade eden Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi Barış Aşula, “Dışarıda temiz havada arkadaşlarımızla birlikte sahur yapıyoruz. Alışveriş yapıp yemek yapmakla uğraşıncaya kadar sahuru dışarıda yapıyoruz. Ezan okunmaya yakın da eve giderek uyuyoruz. Konya, Ramazan’ı dolu dolu yaşayan nadir şehirlerden bir tanesi ve burada öğrenci olduğumuz için çok şanslıyız” dedi. SÜ Kamu Yönetimi Bölümü mezunu Cihan Uysal ise, “Ramazan ayında Bosna çok daha sakinleşiyor. Geçen aylardaki o gürültü olmuyor. Az kişi Bosna’da yazı geçiriyor. Biz de bu sessizlikte arkadaşlarımızla sahur yapıyoruz. Sahurda muhabbet edip vakit geçiriyoruz. Sahura kadar oturup işe gidenler de var. Allah onlara kolaylık versin. Biz henüz iş hayatına atılmadığımız için orucumuzu çok daha rahat tutuyoruz” diye konuştu.  SÜ Tarih Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Görkem İtegüner de, Ramazan ayını arkadaşlarıyla Konya’da geçirmek için okullar kapanmadan önce plan yaptıklarını söyledi. Bayram’a kadar Konya’da kalacaklarını dile getiren İtegüner, “Ramazan Konya’da çok güzel geçiyor. İftarı evde yapıyoruz. Sahuru serin serin dışarıda yapıyoruz. Sessizliği seven biri olarak Bosna tam bana göre, öğrenciler gitti ve mahalle bir anda sessizliğe büründü. Ramazan ayı bu şekilde çok daha güzel geçiyor” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri