Öğrencilerle buluştuk

Selçuklu Yayın Grubunun temsilcileri Karatay Akif Paşa İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencilerinin Medya Okur Yazarlığı dersine katılarak, gazetecilik mesleği ile alakalı öğrencileri bilgilendirdi

Aralarında Merhaba Gazetesi, Konya Televizyonu, Konya Yenigün Gazetesi, Furkan FM ve merhabahaber.com haber portalının da bulunduğu Selçuklu Yayın Grubu’nun temsilcileri, Karatay ilçesinde bulunan Akif Paşa İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencilerinin Medya Okur Yazarlığı dersine konuk oldu. Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, Konya Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rasim Atalay, Yenigün Gazetesi Grafikeri Alper Ertaş ve Konya Televizyonu Muhabiri Fatih Ersoy öğrencilere Medya Okur Yazarlığı dersinin önemi konusunda bilgiler verirken, gazetecilik mesleği ile ilgili deneyimlerini anlattı. Öğrenciler de merakla sorular yönelterek gazeteciliğin nasıl bir meslek olduğunu, bir gazetenin nasıl hazırlandığını, gazetede sürekliliğin nasıl sağlandığını, gazeteci olmak için ne yapmak gerektiğini, gazetecilerin mesleki olarak yaşadıkları zorlukları, gazetecilik mesleğinin önemini yönelttikleri sorularla öğrenmeye çalıştı.

Gazetecilik mesleği hakkında bilgi veren Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, “Gazetecilik bir meslek olmaktan öte yaşam tarzıdır. Bir berber müşterisi gelmediği zaman tıraş yapmaz ama gazetecinin ‘bugün haber yok çalışmayım’ deme lüksü yoktur. Gazeteci, topluma karşı sorumlu olan insandır. Bu nedenle her gün düzenli olarak çalışmalı, en doğru bilgiyi en kısa sürede okurlarına ulaştırmalıdır. Günlük hayatta yaşanan olumsuzlukları, meydana gelen aksaklıkları toplum yararına görüp gazetesinde yayınlayan gazetecinin amacı, yine toplum yararını göz önünde bulundurarak sonuca ulaşmaya çalışmak olmalıdır” dedi. İşkan, bu doğrultuda gazetelerde yazılıp çizilenlere eleştirel gözle bakabilmenin önemli olduğuna değindi.

Konya Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken de, Konya Yenigün Gazetesi’ni kısaca tanıttıktan sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı. Gazetenin boyutunun diğer gazetelerden daha küçük olması öğrencilerin de dikkatini çekince İbrahim Büyükeken, “Bugün Avrupa’ya gittiğiniz zaman oradaki gazetelerin tamamının tabloit olarak adlandırılan bu boyda olduğunu göreceksiniz. Gazetenin ebat olarak küçük olması okur için bir avantajdır. Çünkü bu gazeteyi toplu ulaşım araçlarında da rahatlıkla okuyabilirsiniz. Ayrıca gazetenin sayfaları arasında daha çok gezme şansı yakalarsınız. Okur sıkılmaz” diye açıkladı.

Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rasim Atalay da ilköğretim okullarında seçmeli ders olarak okutulan Medya Okur Yazarlığı dersinin önemine dikkat çekerek bu dersin zorunlu olarak okutulması gerektiğini belirtti. Medya Okur Yazarlığı dersi sayesinde gelişme çağında olan çocukların gazete, televizyon, radyo, internet gibi kitle iletişim araçlarında gördükleri haberleri sorgulayıp, eleştirel bakış açısı geliştirme şansı yakalayacaklarını söyleyen Rasim Atalay, medyayı doğru okuyup, faydalı olanla zararlı olanı ayırt edebilmek için bu dersin önemli olduğunu belirtti. Atalay ayrıca, öğrencilerin sorusu üzerine gazetelerin üçüncü sayfalarındaki haberlerin nasıl takip edildiğini de anlattı.

Konya Yenigün Gazetesi Grafikeri Alper Ertaş ise, gazetelerin içeriği kadar görselliğinin de okur açısından önemli olduğunu ifade etti. Ertaş, “Bir gazetede çok önemli bir haber verilmiş olabilir ancak, o haber görsellik açısından iyi bir şekilde işlenmemişse, okur onu göremeyebilir. Bu açıdan bakıldığında biz grafikerlere de büyük görevler düşmektedir. Diğerlerinden farklı olan, yeni ve göze hitap eden şeyler üretip, kendimizi sürekli geliştirmemiz gerekiyor. Konya Yenigün Gazetesi bu konudaki başarısını Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmada sayfa tasarımı dalında Türkiye birinciliği elde ederek kanıtlamıştır” dedi.

Konya Televizyonu Muhabiri Fatih Ersoy ise, televizyonun toplum üzerindeki etkisini anlattı. Bugün herkesin evinde televizyon bulunduğunu hatta bazı evlere artık bir televizyonun yetmediğini söyleyen Fatih Ersoy, “Televizyon önemli ama bir o kadar da tehlikeli bir kitle iletişim aracıdır. Televizyonda bugün genellikle diziler izleniyor, hiçbir dizi kaçırılmıyor. Ama haberlere bu kadar önem verilmiyor. Ülkede ne olmuş, Konya’da ne olmuş bunları öğrenebilmek için, yaşadığınız çevrenin farkında olabilmeniz için gündemi, haberleri takip etmeniz gerekiyor. Bu konuda anne ve babalarınızı uyarmak da size düşüyor” ifadelerini kullandı.

Daha sonra öğrenciler gazetecilik mesleği ile ilgili merak ettiklerini sorup öğrendi.

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri