Öğrencilerini bekliyor

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, Mevlana ve Mevlevilik konusunda yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler alacak.

Enstitü bünyesinde bulunan ve 2013 yılından bu yana öğrenci kabul eden Mevlana ve Mevlevilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programına 2017-2018 öğretim yılı güz yarıyılında Mevlana ve Mevlevilik konularında çalışma yapmak ve bu konularla ilgili kendisini geliştirmek isteyen öğrenciler alınacak.  Yaklaşık beş yıldır Mevlana ve Mevlevilik hakkında düzenli ve sistematik araştırmaların yapılması için gayret gösteren Mevlana Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde bulunan anabilim dalına özellikle güz dönemlerinde farklı lisans mezunu olan ve bu konularla ilgili araştırmalar yapmak isteyen öğrencileri kabul ediyor. Bu alanda kendisini geliştirmek ve yeni araştırmalarla bilim dünyasına farklı ve yeni bilgiler kazandırmak isteyen, lisans mezunu olan tüm kesimden insanlara kapısını açan Enstitü’de, halihazırda Selçuk Üniversitesi’nde bulunan farklı sahalardaki öğretim üyeleri ders ve seminerler veriyor ayrıca danışmanlıklar yürütüyor. İlerleyen dönemlerde ise Konya ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinde bulunan ve bu konuyla ilgili sahanın uzmanı olan bilim insanlarının da derslere ve seminerlere katılması için Enstitü’de alt yapı çalışmaları devam ediyor.  Yapılan bu çalışmaların neticesinde Mevlana hakkında yeni ve doğru bilgilerin üretilmesi ve bu bilgilerin düzenli bir şekilde bilim dünyasına duyurulması sağlanmış olacak. En önemlisi de bu konularla ilgili kendisini yetiştirmek isteyen kişilere kapı aralanmış olacak ve yeni istihdamların önü açılacak. Enstitü, kurulduğu ilk yıllarından beri bu konularda yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin talepleri ile karşılaşmakta ve bunlara mümkün olduğu kadarıyla olumlu bir karşılık vermektedir.

KAPILARINI MEVLANA DOSTLARINA ARALIYOR

2017-2018 öğretim yılı için 14 kişilik bir kontenjanın açıldığı programa daha çok Türk Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi sözel bölümlerden öğrenciler kabul edilirken bu yıl Devlet Konservatuvarı, Güzel Sanatlar, Tıp, İletişim, Hukuk ve Turizm Fakültesi gibi farklı branş ve fakültelerden de öğrenciler alınacak. Enstitünün yüksek lisans programında uyguladığı diğer önemli ve başarılı bir uygulaması da yüksek lisans derslerinden önce gerekli gördüğü öğrencilerine yönelik uyguladığı ‘Bilimsel Hazırlık Dersleri’ uygulamasıdır. Bir veya iki dönem boyunca yüksek lisansa geçiş olarak verilen derslerde Farsça ve Osmanlı Türkçesi ağırlıklı olup ve öğrencilerin bu alana hazırlanması sağlanıyor. İslâm Tasavvufu ve Tarihi, Mevlâna’nın Hayatı ve Eserleri, Doğu ve Batı Dillerindeki Çeviri ve Şerhleri, Mevlâna ve Mevlevîlik Hakkında Yapılan Çalışmalar, Mevlâna Dönemindeki Sosyal, Kültürel ve Tarihi Durumlar ile Mevlevîlik Kültür ve Tarihi konularında kapsamlı derslerden önce verilen bu hazırlık derslerinde öğrencinin; Mevlâna’nın Mesnevîsinin -en azından- ilk 18 beytini hem Farsça asıl metninden hem de Türkçe tercüme ve şerhlerinden okuyup-yazabilme ve yorumlayabilme, ayrıca ezbere okuyabilme becerisini kazanması, verilen Farsça derslerden sonra Farsça okuyup yazabilme ve anlayabilme becerisi ile öğrendiklerini bilgisayar üzerinde de uygulayıp, Farsça yazma kabiliyetini kazanması, verilen Osmanlı Türkçesi derslerinden sonra iyi ve orta derecede Osmanlı Türkçesi metinlerini okuyabilme ve Türkiye Türkçesine çevirebilecek beceriyi kazanması amaçlanıyor. Bu çerçevede Mevlana ve Mevlevilik konusunda yüksek lisans yapmak isteyen ve şartları uyan tüm adayların 17-31 Temmuz 2017 tarihleri arasında Enstitüye başvuru yapmaları gerekmektedir. Adaylar, yüksek lisans programına başvuru yapmak için gerekli şart ve belgeleri Selçuk Üniversitesi’nin resmi internet sayfasından öğrenebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri