Öğrencilerin Yarısından Çoğu Mesleki Seçeneklerden Bihaber

Almanya genelinde okullara giden öğrencilerin yarısından çoğu mesleki seçenekler hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunu düşünmüyor. Vodafone Vakfı’nın hazırlattığı araştırmaya göre bilgi sahibi olmayanların yüzde 54’ü gelecekte...

Almanya genelinde okullara giden öğrencilerin yarısından çoğu mesleki seçenekler hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunu düşünmüyor. Vodafone Vakfı’nın hazırlattığı araştırmaya göre bilgi sahibi olmayanların yüzde 54’ü gelecekte hangi mesleği icra etmek istediğini bilmiyor. Vakfın Başkanı Mark Speich açık kalan meslek eğitim yerlerini göz önünde bulundurulduğunda bu verilerin endişe verici olduğunu belirtti.

Allensbach Araştırma Enstitüsü’nün Vodafone Vakfı için yaptığı araştırma, öğrencilerin mesleki seçeneklerden yeterince haberdar olmadığını ortaya koydu. Buna göre Almanya’daki öğrencilerin yüzde 56’sı mesleklerle ilgili tam bilgi sahibi değil. Yüzde 54’ü ise gelecekte hangi mesleği icra etmek istediğini henüz bilmiyor. Vodafone Vakfı Müdürü Mark Speich, açık kalan meslek eğitim yerlerinin sayısının giderek arttığı göz önünde bulundurulduğuna bu verilerin endişe verici olduğunu söyledi. Speich, bu iki konunun belki birbiriyle doğrudan bağlantısı olmadığını, ancak mesleki seçeneklerle ilgili bilgilendirmenin mesleki eğitim yeri sunan ve arayanlar açısından yararlı olacağını vurguladı.

Allensbach Enstitüsü Başkanı Renate Köcher ise meslek eğitimi ve mesleki seçenekle ilgili bilgi yetersizliğinin Almanya’da çok sayıda öğrenci açısından sorun teşkil ettiğini söyledi. Örneğin mesleklerle ilgili bilgi sahibi olmadığını söyleyen orta okul öğrencilerin yarısından çoğu hangi mesleki eğitim imkanlarının mevcut olduğunu da henüz bilmiyor. Gymnasium lisesine gidenlerin üçte ikisi ise yüksek öğretimde fakülte ve bölümlerle ilgili az bilgi sahibi olduğunu aktarıyor.

Araştırma ayrıca İş Ajansı’nın sunduğu bilgilendirme imkanlarından yeterince yararlanılmadığını da ortaya koyuyor. Öğrencilerin sadece dörtte biri bu yoldan bilgiye ulaşmış, ancak bunların da sadece yüzde 32’si edindiği bilgileri yararlı bulmuş. İnternet aracılığıyla edinilen bilgiler de çok yararlı bulunmuyor. Sanalalemden bilgi edinenlerin ise üçte biri ulaştığı bilgilerden memnun kalmış.

Diğer bir önemli husus ise, öğrencilerin bilgi kaynağı olarak canlı örnekleri tercih etmesi. Öğrencilerin yaklaşık dörtte üçü bir meslek hakkında o mesleği icra eden birinin bilgi vermesini yararlı buluyor. Gençlerin yarısı şirketlerin bilgilendirme programları düzenlemesini olumlu karşılarken, büyük bir çoğunluğu da okulun bu konuda daha fazla destek çıkmasını istiyor. Vakıf bu açıdan okul, şirket ve ilgili devlet dairesinin daha sıkı işbirliğine gitmesinin önemine vurgu yaptı.

Öğrenciler için diğer bir önemli bilgi kaynağını ebeveyn oluşturdu. Gençlerin yüzde 75’i babanın, yüzde 85’i de annenin bu konuda destek çıkmasını bekliyor. Araştırma ayrıca, anne-babaların üçte ikisinin çocuklarını mesleki seçenekler konusunda bilgilendirmesi gerektiğinin bilincinde olduğunu ortaya koydu. BAREX Berlin İşhayatı ve Girişimcileri Birliği Genel Sekreteri Selçuk Ceyhan, şimdiye kadar PAPİ ve PABi gibi projeler çerçevesinde gençleri meslek eğitimi ve meslek seçenekleri hakkında bilgilendirdiklerini aktardı.

Ceyhan, öğrencilerin okuldan iş hayatına geçiş süresinin tamamen koordineli bir şekilde yapılmasının önemine değindi. Bu süreçte ailelerin çocuklara destek çıkması gerektiğini söyleyen Ceyhan, bu konuda danışmanlık ve destek sunan yerel resmi ve sivil toplum kuruluşlarından yararlanılmasını tavsiye etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri