Erasmus + KA229 programı dahilindeki lise seviyesinde eğitim gören öğrencileri kapsayan "Pupils Teach Pupils" (Öğrenciler Öğretir) projesi, Eylül 2018'de başlamış ve 6 Avrupa ülkesi ile beraber yürütülüyor. İlk hareketliliği 16-20 Aralık 2018'de İspanya'nın Pamplona kentine yapılmış ve 2020 Mayıs'ta son hareketliliği Hollanda'ya yapılacak. Bu uluslararası eğitim ortaklığının 4. hareketliliği Romanya Alba Iulia'daki "Avram Iancu" Lisesine yapıldı. Yapılan etkinlikler sonucu oluşan fikri çıktılarla 36 öğrenci "öğretmen" konumuna getirmiş, akranlarına fen bilimleri, edebiyat ve şiir, sanat / müzik, sosyal bilimler ve tarih konularındaki yeni teknolojiler içeren dersler verdi. Projeye ortak okullar: Almanya'dan Schermbeck Gesamtschule, İspanya Pamplona'dan IES Padre Moret-Irubide; Polonya Wyszkowie'dan Szespol Szkol, Selçuklu'dan Yüksel Bahadir Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi ve Hollanda Nijmejen'den Mondial Koleji her hareketlilikte 6 öğrenci ile toplamda 6 hareketliliğe dahil olacak.
Romanya hareketliliği 5 proje ortağı ülkeden gelen misafirlerin kabul töreni, Alba Iulia'daki Öğrenci Kültür Evi'nde yapıldı. İlçe Meclisi Başkan Yardımcısı Dumitru Fulea; Alba Iulia Belediye Başkan Yardımcısı, Alba Iulia'daki "Avram Iancu" Lisesi Direktörü Paul Voicu, "Öğrenci Öğretir" projesinin koordinatörü Prof. Elena Ignat, Diane Popa ve proje koordinatörü, Mondial College, Nijmegen, Hollanda'dan Stef Van Hulst konuşmalarını yaptı ve: “Sahnede olması gerekenler öğrencilerdir, çünkü Avrupa'nın geleceği, aynı zamanda dünyanın geleceği onlardır” diyerek öğrencilere seslendi. 6 ortak ülkeden altı öğrenci, proje ortaklarının ana dilinde ve aynı zamanda İngilizce’de “Hoş Geldiniz! diyerek katılımcıları selamladılar. Açılış konuşmasının ardından ev sahibi okulun öğrencileri yöresel danslarını sergilediler ve okul korosu şarkılar seslendirdi.
ÖĞRENCİLER ROMANYA’DA DERS VERDİ
Alba Iulia'dan "Avram Iancu" Lisesi öğrencileri, Romanya hakkında kültürel bir ders verdiler. Beră, Buzău ilçesinde Berca'daki çamurlu volkanlar ve Avrupa'daki ilk elektrikle aydınlatılmış şehir (Timisoara) sec heykelinde devrim yapan Constantin Brâncuși, XX; insülinin gerçek mucidi Nicolae Paulescu, Traian Vuia, Jet uçağının mucidi Henri Coandă, aynı zamanda 500'ün üzerinde tür filme ilham veren Bram Stoker's Dracula ile de ilgili bilgi edindiler. Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve sanat Merkezi öğrencileri takım olarak Fen dersi için, diğer 5 ülkedeki akranlarına, kelebek larvalarının metamorfoz sürecini açıkladı ve gösterdi, daha sonra onlara "öğrencilere" öğretti. Daha önce yetiştirdikleri ipek böceği larvası, kelebeği ve kozasını epoksi reçine yardımıyla yapılan bir deneyle plastik bir kapta 24 saat kurumaya bıraktıktan sonra yaşam döngüsünü ölümsüz kıldı.
Hollandalı dil edebiyat, Polonyalı öğrenciler sosyal bilgilerden sporun önemi konusunu. Alman öğrenciler sanat dersinde kişiliğe etki eden renklerin bazı özelliklerini aktardı. Öğrencilerimiz ve yabancı öğrenciler için bu deneyim benzersizdi, çünkü aynı yaştaki arkadaşlarının öğretmenin rolünde ders anlatmaları öğrenmeyi eğlenceli hale getirdi. Öğrenciler, öğretmenin eğitim öğretim sürecinde bu pozisyonunda karşılaştıkları zorlukları deneyimledi. Alba Iulia'daki hareketliliğe katılan öğrencilerin ev sahibi ailelerin yanına yerleştirildi. Goethe'nin “Ne kadar çok etnik olursan o kadar evrensel ol!” sözünden hareketle Transilvanya bölgesi gelenekleri ve kültürünü yakından inceleme fırsatı yakalayarak kendilerini geliştirme fırsatı bulduProjenin bir sonraki hareketliliğine ev sahipliği yapacak Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi 4-8 Mart 2020 için hazırlıklara başladı. Kurum proje koordinatörü Sibel Çeşmeci şimdiye kadar 24 öğrencinin bu projeye dahil olduğunu ve heyecanla gelecek öğrencileri ağırlamayı beklediklerini belirtti. Dil gelişimi, öz güven, kişilik gelişimi gibi birçok olumlu özelliğin pekiştiği bu projelere her zaman destek veren kurum müdürü Ahmet Topçu, öğrencilerdeki değişimin çok önemli olduğunu ve yurt dışı deneyimlerinin bu yaşlarda edinmenin vizyonlarını geliştirdiğini ekledi.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN