Öğrenciden Bakana: Köşkün Bütçesi Yüzde 97 Artarken Memura Niye Yüzde 4 Zam

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)'nin yeni öğretim yılı açılışına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye bir öğrenci Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yapılan artışı ve gerekçesini sordu. Zeybekci, öğrencinin, "Cumhurbaşkanlığı...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)'nin yeni öğretim yılı açılışına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye bir öğrenci Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yapılan artışı ve gerekçesini sordu. Zeybekci, öğrencinin, "Cumhurbaşkanlığı bütçesi yüzde 97 oranında artarken, bir memurun gelirine yapılan zam neden yüzde 4 oranında? Sizce bu ikisi arasında bir uçurum yok mu?... Madem Türkiye zenginleşiyor, zenginleşmesi gereken toplum iken, neden başkaları oluyor, bunu sormak istiyorum." demesi üzerine, "Bir cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 100 artması, onun da toplamda gelmiş olduğu rakamın 500- 600 milyon TL haline gelmiş olmasının, hiç kimseyi bu ülkede rahatsız etmemesi lazım. Neden? Hesabını vere bildiği sürece. Onu milletin menfaatlerine harcayabildiği sürece." ifadelerini kullandı.

ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlen programda konuşan Bakan Zeybekci, ekonomide iyi gelişmeler yaşandığını anlattı. Toplantının soru cevap bölümünde bir öğrenci, Zeybetci'nin ekonomik gelişmelerle ilgili sözlerine atıfta bulunarak, "Cumhurbaşkanlığı bütçesi yüzde 97 oranında artarken, bir memurun gelirine yapılan zam neden yüzde 4 oranında? Sizce bu ikisi arasında bir uçurum yok mu?... Madem Türkiye zenginleşiyor, zenginleşmesi gereken toplum iken, neden başkaları oluyor, bunu sormak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Önce işçilik ve maliyetleri bakımından Türkiye ve Avrupa'yı kıyaslayan Zeybekci, "Bizdeki kamu işçisinin maliyeti 2 bin Euro iken Almanya’daki kamu işçisinin maliyeti de 6 kat, yani 13-15 bin Euro civarında olmalı. Öyle mi? Değil, 3 bin euro civarında. Birimiz yanlış yapıyor. Çok fazla verelim; doğru, çok fazla artıralım; doğru. Ben sizin düşünmenizi ve bulmanızı istiyorum. Burada; fazla oldu, eksik oldu diye bir şeyler demek istemiyorum." şeklinde konuştu. Ardından cumhurbaşkanlığı bütçesindeki artış ile ilgili olarak da şöyle konuştu:

"Bir cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 100 artması, onun da toplamda gelmiş olduğu rakamın 500- 600 milyon TL haline gelmiş olmasının, hiç kimseyi bu ülkede rahatsız etmemesi lazım. Neden? Hesabını vere bildiği sürece. Onu milletin menfaatlerine harcayabildiği sürece. Cumhurbaşkanımız artık dünyanın bütün bölgelerini, biraz önce çizmiş olduğum tablo içinde; cumhurbaşkanı ve Türkiye'nin Başbakanı, Türkiye'nin Bakanları yerinde oturan insanlar mı olacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı yanına yüzlerce işadamı alarak, bilim insanını alarak, siyasi ve bürokratı alarak dünyanın heryerine gidebilmeli. Dünyanın her yerinde bu ülkeyi hakkıyla temsil edebilir hale gelmeli. Ve maalesef bizim için manevi değeri son derece yüksek Çankaya Köşkümüz var. Çankaya Köşkü'nün sadece kabul bölümünde bir bölümü son derece manevi anlamlar taşır. Onun dışındaki bölümleri son derece kullanışsızdır. Türkiye Cumhuriyeti artık bu devasa ülkenin cumhurbaşkanlığının olması gereken yerler farklıdır güzel kardeşim. Onun için bunları ne olur kafanızda sanki o aktarılan kaynaklar farklı bir yerde.. yani hiç kimse şunu söylemesin; ben senden daha çok milliyetçiyim. Hiç kimse şunu söylemesin; ben senden daha dürüstüm. Hiç kimse şunu söylemesin diğerine; ben senden bu milletin menfaatlerini daha çok fazla sahip çıkarım. Hiç kimse bunu söylemesin. Hele hele bu ülkenin cumhurbaşkanına bunu hiç kimse söylemesin. Hele hele bu ülkenin başbakanına, bakanına hiç kimse söylemesin."

"CARİ AÇIK, EKONOMİYİ DARALTMADAN DÜŞECEK"

Öte yandan Bakan Zeybekci, konuşmasında Türkiye ekonomisinin en büyük sıkıntılarından birisi olan cari açığın, 2014 yılı sonunda ekonomiyi daraltmadan yüzde 5,5’e düşeceğini öne sürdü ve “Türkiye, 2014 sonunda yüzde 35 oranında iyileşme sağlayacaktır. Cari açığın düşmesi demek, namerde muhtaç olmamak demek, cari açığın düşmesi demek, elâleme avuç açmamak demektir.” dedi. Orta gelir tuzağına da değinen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler seviyesine çıkması için, en azından o birinci ligin son sırasında yer alması için gerekli olan rakam 12 bin 800 dolar. Türkiye’nin orta yerinde girdap olan orta gelir tuzağının, o çemberin tuzağının dışına kendisini atması için 13 bin dolarlık gelir seviyesini ulaşması gerekiyor. Türkiye 2013 sonuna kadar ortalama, dünya krizine rağmen 5,8 büyüyen ilk beş ülkeden birisi oldu. Türkiye, cari açığını 2014 sonunda 6,4 düşüreceğini ilan etti. Dünya, 'Bu hedef tutturulursa başarı olur.' dediler. Türkiye 2014 sonu itibari ile cari açığını yüzde 6,4 değil, yüzde 5,5 sevilerine indirerek tarihi bir başarıya imza atacaktır."

Daha çok büyümek için daha çok öz kaynaklarla büyümek gerektiğini dile getiren Zeybekci, “Türkiye cari açığını daraltırken iç piyasasını daraltmadan, ekonomiyi daraltmadan, büyümesinden fedakârlık yapmadan, bir durağanlık seviyesine girmeden bunu başardı. Nasıl başardı? Türkiye, cari açığı daraltmada 16 milyar doların 9,2 milyar dolarlık kısmını ihracat artışıyla sağladı. Gereksiz ithalattan vazgeçerek, ithalatta iyileşmeyi sağladı.” ifadelerini kullandı.

"EĞİTİMSİZ GENÇ NÜFUS BİZİM İÇİN HİÇBİR ŞEY İFADE ETMİYOR"

Bakan Zeybekci, eğitimin öneminden bahsederken de şunları söyledi:

"Eğitimsiz genç nüfus bizim için de, gençliğimiz için de hiçbir şey ifade etmiyor. Genç nüfusumuz dünya standartlarında bir donamıma sahip olursa bir anlam ifade ediyor. Türkiye, başkalarının ürettiği marka ve patentlerin peşinden koşan bir ülke olarak hayatını idame ettiremez, geleceğini garanti altına alamaz. Türkiye egemen ülkeler, etken ekonomiler gibi sürdürülebilir bir şekilde hammadde kaynaklarını garanti altına almadığı zaman, sürdürülebilir bir şekilde enerji kaynaklarını garanti altına almadığı zaman, illâ bu kaynaklara sahip olmak anlamında değil, bilimle, buluşla, patentleriyle bunları garanti altına almadığı zaman, sürdürülebilir bir şekilde tüketim alışkanlıklarını belirlemediği zaman ve tüketim ağlarına sahip olmadığı zaman edilgen bir ekonomiden, etken bir ekonomiye geçmesi çok zor olan bir ülke haline gelir."

ADÜ'nün eğitim ve öğretim yılı açılışına Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, üniversite hocaları ve öğrenciler katıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri