'Öfkenizi Kontrol Etmek İçin Günlük Tutun'

İnsanların birçoğunun öfkesini nasıl kontrol edeceğini bilmediği için etrafına zarar verdiğini hatırlatan uzmanlar, doğal bir duygu olan öfkenin rahatlıkla kontrol edilebileceğini, bunun bir yolunun da günlük tutmak olduğunu söylüyor....

İnsanların birçoğunun öfkesini nasıl kontrol edeceğini bilmediği için etrafına zarar verdiğini hatırlatan uzmanlar, doğal bir duygu olan öfkenin rahatlıkla kontrol edilebileceğini, bunun bir yolunun da günlük tutmak olduğunu söylüyor.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mediko Sosyal ve Gençlik Danışma Merkezi'nden Dr. Ebru Çavun, Bursa Orman Bölge Müdürü personeline verdiği seminerde öfke kontrolünü anlattı. Çavun, öfkenin, herhangi bir engellenme, adaletsizlik ya da kendi benliğine yönelik bir tehdit hissettiğinde yaşanan son derece doğal, herkesin yasadığı bir duygu olduğunu ifade etti.

Öfkenin aynı zamanda kontrol edilemeyen, davranışlara yıkıcı bir biçimde yansıyarak saldırgan ve son derece tahrip edici tepkilere dönüşme potansiyeline dikkat çeken Dr. Çavun, şunları söyledi: “Öfke duygusu, korku, takdir edilmeme, utanma, aşağılanma incinme ve reddedilme gibi duygulardan meydana gelen bir buzdağının görünen kısmıdır. Hangi durumlarda öfkelenildiği, yapısı, tetiklenmesine nelerin neden olduğu, öfke durumunda vücudun verdiği tepkiler ile öfke duygusunu olumlu olarak değerlendirebiliriz. Öfke ile baş etmede yanlış tutumlara dikkat etmek lazım. Yok sayma, başkasına aktarmak, öfkeyi saldırganca ortaya koymak, öfkeyi pasif davranışlarla ortaya koyma ve öfkeyi kendine yöneltme tehlikeli durumlardır.”

Dr. Çavun, öfkeyle baş edebilme konusunda şu tavsiyelerde bulundu: “Hangi duygunuz öfkeye yol açıyor? Önce asıl duygunuzu fark edin. Düşüncelerinizi olumlularla değiştirin. Gerektiğinde mola alıp sakinleşin. Karşı tarafı suçlamak yerine kendi duygularınızı ifade edin. Karşıdaki kişinin niyetini anlamaya çalışın. Duygularınızı anlattığınız bir günlük tutun. Yazı yazmak zor geliyorsa resim de yapabilirsiniz. Espriden faydalanın. Stresle başa çıkmanın yollarını arayın. Sinirleneceğinizi anladığınız anda derin nefes almak için birkaç dakikanızı ayırın. Gerçekten öfkelenmemize sebep olacak durumlarda öfkelenmemiz gayet doğal ve normaldir. Unutmaması gereken öfkenin kendisi değil, ifade ediliş şeklinin sorun olabileceğidir. Öfkelendiğinde kişi kendisinin tespit ettiği olumlu bir baş etme metodu ile öfkesini kontrol altına almaya çalışmalıdır.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri