Ödül töreni buluşturdu

Konya Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği 2009 Başarı Ödüllerinin teslim töreninde yerel basının sorunları masaya yatırıldı. Yerel basına desteğin artırılması gerektiği vurgulandı

Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) 2009 Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Yazılı basın dalında, haber (siyasal, ekonomi, çevre, eğitim, sağlık, kültür-sanat ve spor), köşe yazısı, araştırma, röportaj-söyleşi, sayfa düzeni ve fotoğraf türünde, televizyon kategorisinde ise televizyon haberi, haber programı, kültür-sanat, magazin programı ve spor programı dalındaki ödüller Dedeman Otel’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Ödül törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AKP Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Ali Öztürk, Harun Tüfekçi, Muharrem Candan, Mustafa Kabakçı, Özkan Öksüz, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bekir Duvarcı, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, bürokratlar, bazı oda ve borsaların temsilcileri ile basın mensupları katıldı.
MEDYA HABERİN DOĞRULUĞUNA ÖNEM VERMELİDİR
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerin en çok etkilediği alanların başında iletişim alanının geldiğini söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, iletişimdeki bu gelişmelerin her zaman olumlu etki yapmadığını ifade etti. Ergün, “İletişim teknolojikleriyle birlikte dünyanın her yerindeki olaylardan anında haberdar olunabilmektedir. Bir konuda yığınla bilgiye ulaşmak, zihinleri netleştirdiği gibi akılları karıştıran bir yapıya da dönüşebilmektedir. Kamuoyunu bilgilendirme aracı olan medyanın sevgi, bilgi, hakikat ve hoşgörü gibi kavramları ön plana çıkarması gerektiği gibi haberlerin doğruluğuna, tamlığına ve temizliğine dikkat etmesi de önem taşımaktadır” dedi. Türkiye’nin geçmiş yıllarda ifade ve basın özgürlüğü alanında ciddi sıkıntılar çektiğini anlatan Ergün, şöyle konuştu: “Gazeteciler, yaptıkları haberlerden dolayı gözaltına alınıyor, mahkemeye düşüyor, kitaplar ve dergiler toplatılıyordu. Bu alanlarda Türkiye uluslararası camialarda sürekli tenkid ediliyordu. Bu süreçte en büyük yatırımı demokrasiye ve özgürlüklere yaptık. Türkiye'nin imajını olumsuz etkileyen, hak ve özgürlüklerini kısıtlayan çağ dışı uygulamaların önemli bir bölümüne son verdik. 1950 tarihinde yürürlüğe giren Basın Kanunu 2004 yılında değiştirdik. Basın ve düşünce özgürlüğü ile ilgili mevzuatımızı Avrupa Birliği normlarına uygun hale getirdik.”
YEREL BASIN ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENMİŞTİR
Yerel basının milli mücadele yıllarında ve cumhuriyetin ilk döneminde önemli görevler üstlendiğini vurgulayan Vali Aydın Nezih Doğan da bu süreçlerde yerel basının Anadolu’ya yayılarak üzerine düşen görevi yerine getirdiğini bildirdi. Devletin basının bu çalışmalarına karşılık Basın İlan Kurumu vasıtasıyla basına mali destek verdiğini aktaran Vali Doğan, “Devlet bu yardımla basının yayılmasına katkı yapmış ve entelektüel hayatın oluşmasını sağlamıştır. Bu bakımdan yerel medya toplumsal hayatın gelişmesi açısından önemli bir görevi yerine getirmektedir” diye konuştu.
HEPİMİZ KAMU HİZMETİ YAPIYORUZ
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise ödüllerin Konya’ya fayda sağlamasını ve yapılacak çalışmalara katkı sunmasını diledi. Akyürek, “Dürüst, saygılı, erdemli insanlar olarak yolumuza devam etmeliyiz. Hepimiz kamu hizmeti yapıyoruz. İnsanlara faydalı olmaya çalışıyoruz. İşini en iyi yapan vatanını en çok sevendir. En iyi milliyetçi, hoşgörülü insan işini en iyi yapandır. Aynı zamanda işimizi yaparken sevgiyi unutmamız gerekir. Çünkü yaptığımız işte sevgi yoksa arzu ettiğimiz eser meydana gelmez” dedi.
Konya’nın gazete ve televizyon alanında Türkiye’nin en gelişmiş şehirleri arasında yer aldığını belirten AKP Konya Milletvekili Özkan Öksüz, “Anadolu’da yerel basın 1831’de Erzurum’da çıkan Takvim-i Şarkiye ile yayılmaya başlamıştır. Günümüzde medya önemli bir konumdadır. Çünkü günde 4 saat televizyon izleyen bir toplum olarak medyada dizi ve eğlence programlarının yanında kültürel ve sanatsal programlar da verilmelidir. Bu noktada basının önünde duran temel sorun ekonomi ve tekelleşme. Aynı zamanda KOBİ’lere verilen destek yerel basına da verilmelidir. Kağıt ithalatında gümrükten vergi alınmamalı, çalışanların sigortalarının bir kısmı devlet tarafından karşılanmalıdır. Matbaa makineleri gümrükten muaf tutulmalıdır” diye konuştu.
YEREL BASIN İDEALİSTTİR
“Yerel basın gazeteciliğin mutfağıdır, mektebidir” diyen MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da, şöyle konuştu: “Yerel basın artık yerelliğini aşmış bölgesel olmuştur. Kaliteli haber toplama mali güç ister. Bu bakımdan zor şartlar altında gazetecilik yapan yerel basın, idealist bir konumdadır. Gelirlerini resmi ilanlar, ticari reklam ve ilanlar oluşturuyor. Devlet olarak gerekli desteği vermiyoruz. Yerel basının yaygınlaşması yerel iletişimi güçlendirir, yerel iletişimin güçlenmesi yerel demokrasiyi oluşturur, yerel demokrasinin oluşması ise toplumsal demokrasi bilincini meydana getirir. Konya yerel basını bölgenin kalkınması için çaba göstermektedir. Devlet ve vatandaş arasında köprü görevi yapmaktadır. Bu bakımdan Sosyal Güvenlik Reformu’nda yıpranma tazminatının kaldırılması iyi olmamıştır. Çünkü bu meslek yıpratıcı bir meslektir. Gecesi gündüzü yoktur. Bu bakımdan basının sorunlarına çözüm bulunmalıdır.”
SORUMLULUK BİLİNCİYLE HAREKET EDİYORUZ
Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir de, Konya’nın Selçuklulara başkentlik etmiş Mevlana şehri olduğunu kaydederek, bir başkentin daima başkent olduğunu söyledi. Sefa Özdemir, Konya’nın tarihten itibaren kültür, sanat, ilim merkezi olarak bilindiğini hatırlatarak, “Konya kardeşlik ve hoşgörü merkezidir. Dünyaya model sunmaktadır. Böyle bir şehirde gazetecilik gibi bir mesleği üstlenmek sorumluluk istemektedir. Bu bakımdan Konya yerel basın açısından güçlü bir şehir olmuştur. Çünkü yerel basının güçlü olması, toplumsal refleksleri kontrol eder, küresel saldırılara karşı direnç oluşturur, haksızlıklara karşı durur ve yönetilenin sesi olur. En önemlisi ise demokrasiyi arttırır. Sorumluluk bilinciyle şehrin sorunlarını çözme noktasında çalışmalarımız devam etmektedir. Ödül alan arkadaşlarımı kutluyor ve çalışmalarının devamını diliyorum” dedi.
ÖDÜL ALAN GAZETECİLER
Konuşmaların ardından KGC 2009 Başarı Ödülleri kapsamında başarılı görülenlere ödülleri takdim edildi. Gazetemiz muhabirlerinden Ali Sait Öge, güncel haber, haber ve araştırma dalında üç ödül birden aldı. Yenigün gazetesi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken ise gazete yazı dizisi birincilik ödülü aldı. Ödül almaya hak kazanan eserlerin belirlenmesindeki jüride ise Televizyon Programcısı Ertürk Yöndem, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Hadi Sümer,  Gazeteci- Yazar Tayfun Talipoğlu,  Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruhdan Uzun,  Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Süleyman Ukav, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Foto-Film Şubesi Müdürü Celal Çelikhan yer aldı.
Jürinin yaptığı değerlendirmenin ardından ödül almaya hak kazanan isimler şu şekilde sıralandı:
Gazete Güncel Haber: 1. Mehmet Çetin (AA), 2. Ali Sait Öge (Merhaba Gazetesi), 3. Taner Oral (DHA) ve Metin Bolat (AA).
Gazete Araştırma Haber dalında 1. Oğuz Akçakoca (Yeni Meram Gazetesi) 2.Ali Sait Öge (Merhaba Gazetesi),  
Gazete Haber Fotoğrafı dalında 1. Ali Sait Öge (Merhaba Gazetesi), 2. Adem Koçak (Anadolu Ajansı) 3. Murat Öner Taş (Anadolu Ajansı)  
Gazete Yazı Dizisi dalında 1. İbrahim Büyükeken (Yenigün Gazetesi)
Gazete Kültür Sanat dalında 1. Rıfat Yerlikaya (Anadolu Ajansı) 2. Osman Kel (Konya Postası)
Gazete Köşe Yazısı dalında 3. Erol Sunat  (Konya Postası)
Gazete Mizanpaj dalında 1. Yeni Konya Gazetesi 2. Hakimiyet Gazetesi
Televizyon Programı dalında 1. Aniş Güner, 2. Merve Işıkdemir 3.Tuğba Bozkurt (ÜN TV)
Televizyon Haber dalında 1. Nihat Erdoğan- Elif Nezir (ÜN TV) 2. Hatice Akbudak (Sun TV) 3. Süleyman Şahin (Kon TV)
Televizyon Spor dalında 1. Emre Karayel 2. Deniz Yıldız (ÜN TV)
HASAN AYHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri