Odtü Rektörlüğü: Eymir Gölü Ele Geçirilmek İsteniyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ‘ODTÜ Eymir’de ağaç katliamı yapıyor’ açıklamasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. Sabah saatlerinde üst geçitlere asılan ‘Çapulcu ODTÜ Eymir'de katliam yaptı!...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ‘ODTÜ Eymir’de ağaç katliamı yapıyor’ açıklamasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor.

Sabah saatlerinde üst geçitlere asılan ‘Çapulcu ODTÜ Eymir'de katliam yaptı! Mesele yüzlerce ağaç, sen hala anlamadın mı?’ pankartlarının ardından, Ankara Kent Konseyi üyeleri ve belediye çalışanları Eymir’e giderek eylem yaptı. Bu arada ODTÜ Rektörlüğü de bir açıklama yaparak, Gökçek’in ‘Restoran yapmak için ağaç kesiyorlar’ iddiasını yalanladı. Açıklamada, "Ankara’nın çeşitli bölgelerine bu konuyla ilgili çirkin pankartlar asarak üniversitemizin yıpratılması amaçlanmakta ve Eymir Gölü ele geçirilmek istenmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Ankara’da Eymir üzerinden ODTÜ ve Büyükşehir Belediyesi arasında kıyasıya bir çekişme yaşanıyor. Üst geçitlere pankart asılması, Eymir’de belediyecilerin eylemi derken ODTÜ Rektörlüğü de bir açıklama yaparak haberlerin gerçekdışı olduğunu açıkladı. Açıklamada, "Eymir Gölü’nde restoran vb. binanın yapımı kesinlikle söz konusu değildir." ifadeleri kullanılırken, üniversitenin yasal girişimlerde bulunacağı kaydedildi.

Rektörlük açıklamasında, Eymir Gölü’nde budanan ve kesilen ağaçlar için Orman İşletme Müdürlüğü'nden izin alındığı belirtildi. "Gerek ODTÜ ormanı gerekse de Eymir Gölü çevresinde yer alan ekonomik ömürlerini tamamlamış, göl taşkınlarında su içinde kaldığı için çürümeye başlamış veya hastalanmış ağaçlar, devrilmesi neticesinde ‘can ve mal emniyeti açısından tehlike arz edeceği için’ kesim veya derin budama programına alınır." denilen açıklamada, bu uygulamanın 2 -3 yılda bir yapıldığı vurgulandı. 2014 yılı çalışmalarında da göl kıyısındaki sazlıklar ile yol güzergâhı arasını içeren yaklaşık 11 kilometrelik yol boyunca tespit edilen 246 adet ağaçtan 94 tanesinin dipten kesildiği, geri kalanların ise dallarının kesildiği kaydedildi.

ODTÜ yönetiminin açıklamasında son bir yılda ODTÜ Ormanı ve Eymir Gölü çevresine 150 bin ağaç dikimi gerçekleştiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara’ya ODTÜ Ormanı’nı kazandırdığı Geleneksel Ağaç Dikme Etkinliğini bu yıl 02 Kasım 2014 tarihinde Eymir Gölü’nde gerçekleştirerek göl arazisine 24 bin fidan dikmiştir. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar etkinlikte yaptığı konuşmada ODTÜ’nün, devraldığı araziyi ve gölü hiçbir şekilde bir rant aracı, gelir kapısı olarak görmediğini belirterek ODTÜ’nün çorak Ankara bozkırını ormana dönüştürerek Eymir Gölü ve çevresini en bakir haliyle koruyup, topluma ve doğaya karşı duyduğu sorumlulukla hareket edeceğini vurgulamıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nce, 18 Ekim 2013 gecesi kesilen 3 bin ağacın yerine 300 bin ağaç dikme hedefiyle ‘Bir Ağaç Sizden Bir Orman Bizden’ kampanyası 2014 yılı Şubat ayında başlatılmıştır. Kampanyanın 2014 yılı sonuna kadar 150 bin ağaca ulaşması hedeflenmiş ve 2015 yılı Kasım ayında yapılacak etkinlik ile de 300 bininci ağaç Ankara halkının davetli olacağı etkinlikle dikilecektir." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri