Ödp: Karadeniz’deki Facia Göçmen Politikalarının Sebep Olduğu Bir Cinayettir

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yöneticileri, "Karadeniz’de yaşanan göçmen faciası bir deniz kazası değil, ayrımcı, ırkçı sınır ve göçmen politikalarının sebep olduğu bir cinayettir." dedi.ÖDP eş genel başkanları Alper Taş...

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yöneticileri, "Karadeniz’de yaşanan göçmen faciası bir deniz kazası değil, ayrımcı, ırkçı sınır ve göçmen politikalarının sebep olduğu bir cinayettir." dedi.

ÖDP eş genel başkanları Alper Taş ile Bilge Seçkin Çetinkaya, AK Parti hükümetine, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye sığındığını açıkladığı 1 milyon 600 bin göçmen şu an hangi koşullarda, hangi kamplarda ve yaşam alanlarında istihdam edilmektedir? Bu sığınmacılardan kaç tanesine kış şartlarına dayanabilecek koşullar sağlanabilmiştir? Bu sığınmacılardan kaç tanesi göçmen statüsüne sahiptir?" sorularını yöneltti. ÖDP’den yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bezm-i Alem Üniversitesi açılış töreninde Türkiye’ye sığınan göçmenlere ne kadar iyi koşullar sağlandığını, ne kadar çok para harcandığını anlattığı saatlerde İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışında aralarında çocukların da bulunduğu 40 göçmeni taşıyan bir sandal alabora olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada şöyle denildi: "Muhtemeldir ki Türkiye kamuoyu önümüzdeki bir kaç gün küçücük bir tekneye nasıl bu kadar göçmenin sığdırıldığı, kaptanın kaç para aldığı, göçmenlerin hangi ülkeye gitmeye çalıştığı gibi detayları tartışacak ve ardından bu trajik olay da diğer her şey gibi unutulup tarihin tozlu raflarında yerini alacaktır."

'AKP’NİN ÖLÜM SAÇAN DÜZENİ…'

Aynı Soma’da, Ermenek’te olduğu gibi yaşanan cinayetin aslında bir kaza, kader, fıtrat veya kişisel ihmal olduğuna vatandaşların inandırılmaya çalışılacağını belirten ÖDP açıklamasında, "Biz nasıl Soma’da, Ermenek’te yaşanan cinayetlerin asıl sorumlusunun kâr hırsıyla insanları yerin yedi kat altında en temel haklarından yoksun bir şekilde çalışmak zorunda bırakan para babaları ve onların temsilcileri, AKP’nin ölüm saçan düzeni olduğunu biliyorsak, Karadeniz’de bugün katledilen onlarca göçmenin de katilini biliyoruz." ifadeleri yer aldı.

"AKP’NİN SURİYE VE IRAKLI GÖÇMENLERE ‘KUCAK AÇTIĞI’ UCUZ BİR PROPAGANDADAN İBARETTİR"

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Yüz binlerce göçmenin evini yurdunu bırakıp başka bir ülkeye sığınmak zorunda bırakılması yetmiyormuş gibi bir de göçmenler sığındıkları ülkelerde ırkçılığa, ayrımcılığa maruz kalıyor, temel ihtiyaçlarının dahi sağlanamadığı kamplarda yaşamak zorunda bırakılıyor ya da bugün olduğu gibi sınır güvenliği adı altında Akdeniz’de, Karadeniz’de ölüme terk ediliyorlar.

Türkiye de göçmenleri ölüme terk eden ülkelerden biridir. Emperyalizmin taşeronluğunu yapan AKP’nin Suriye ve Irak’lı göçmenlere ‘kucak açtığı’ ucuz bir propagandadan ibarettir. Türkiye’de yüz binlerce göçmen hiçbir statüye sahip olmadan sokaklarda yaşamak zorunda kaldığı gibi binlercesi temel ihtiyaçlarının bile karşılanamadığı kamplarda yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Bunlar da yetmiyormuş gibi sığınmacılar dinine, milletine, mezhebine göre ayrımcılığa maruz kalmaktadır."

'KOŞULLARI YARATAN HERKES CİNAYETTEN SORUMLUDUR'

AK Parti hükümetinin Türkiye’ye sığınan yüz binlerce insanın durumunu iç ve dış siyaset malzemesi yapmaya derhal son vermesini isteyen ÖDP eş genel başkanları Taş ve Çetinkaya, "Tüm göçmenlere din, dil, mezhep ayrımı yapmadan eşit muamele edilmeli ve temel insan hakları sağlanmalıdır. Binlerce yıldır yaşadıkları yerleri bırakıp ülkemize sığınan göçmenler ile bir kardeşlik ilişkisi kurmak her şeyden önce bir insanlık meselesidir. Karadeniz’de yaşanan göçmen faciası bir deniz kazası değil, ayrımcı, ırkçı sınır ve göçmen politikalarının sebep olduğu bir cinayettir. Onlarca göçmeni 2 -3 yaşında çocuklarıyla beraber bir kayık içerisinde Karadeniz’in azgın sularına açılmak zorunda bırakan koşulları yaratan herkes cinayetten sorumludur." sözlerini kaydettiler. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri