"Öcalan'ın Mit İle Görüşmelerinde Vasi Bulunması Zorunlu Değildir"

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in Meclis'e verdiği soru önergesine verilen cevapta, Adalet Bakanlığı'nın teröristbaşı Abdullah Öcalan'a bir avukatın vasi olarak tayin edildiğini açıklaması, tartışmaları da beraberinde getirdi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in Meclis'e verdiği soru önergesine verilen cevapta, Adalet Bakanlığı'nın teröristbaşı Abdullah Öcalan'a bir avukatın vasi olarak tayin edildiğini açıklaması, tartışmaları da beraberinde getirdi.

    Konuyu yazılı bir açıklama ile değerlendiren eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili avukat Mesut Değer, Öcalan ile ilgili hukuki işlem yapıldığını ve vasinin kendiliğinden çekilmediği sürece görevinin Öcalan'ın tahliyesine kadar süreceğini söyledi. Öcalan'ın MİT ile görüşmelerinde vasi bulunmasının ise zorunlu olmadığını kaydetti.

    Vasinin bir avukat olduğundan kimliğinin açıklanmasının doğru olmadığını belirten Değer, ancak vasinin kendinin ismini açıklayabileceğini ifade etti. "Vasi atanmak bir kimsenin akli dengesi olmadığı, temyiz kudreti olmadığı veya küçük olduğu reşit olmadığı veya hastalık nedeniyle işlerini yapamaz olduğu anlamındaki vasi hükümlüye atanan vasi ile eş anlamlı değildir. Oradaki vasi işleri yapar zira o kişinin akli dengesi yoktur." diyen Değer, hükümlülerde ise vasi atanmasının hükümlünün cezaevinde olması nedeniyle dışarıda kendisine ait hukuki işlemleri yapamadığından vasi atandığını kaydetti.

    Vasinin sadece dışarıdaki hukuktan doğan işlemler hakkında işleri yapabileceğini hatırlatan Değer, şöyle devam etti: "Mal alma, satma, bankaya para yatırma, çekme vs işlemleri yapabilir. Burada hükümlünün (Öcalan) akli dengesi yoktur gibi yorum yapmak yanlıştır. Vasi hükümlüyü cezaevinde her zaman ziyaret edebilir, görüşmeler yapabilir ve bu vasi sadece hukuki işlemler diğer taratan hukuk dışındaki diğer işlemleri Abdullah Öcalan yapabilir. Görüşmeleri, yönlendirmeyi, gelen ziyaretçilerle her türlü konuşmaları, yapabilir. Zira bu kişinin akli dengesi yerindedir. Ancak hukuk bu kişinin cezaevinde iken mağdur olmaması için örneğin bir taşınmazı varsa ilerde zarar etmesi durumlarından korumak için satışı için vekalet verecek dışarıda bir kişiyi vasi atanmasını kanunen zorunlu kılınmıştır. MİT ile görüşmelerinde vasi bulunması zorunlu değildir. Zira bu kişinin hukuki yönünde bir işlem yapılmamaktadır. Bir kez daha söylüyorum hükümlüye atanan vasi de cezaevindekinin akli dengesi yoktur anlamı çıkmamalıdır. Bilakis akli dengesi yerindedir ve tüm işlemleri yapabilir. Vasisine de gerekli talimatları verebilir. Atanan vasi ise örneğin Abdullah Öcalan için bir veya birden fazla avukatlara da vekalet verebilir. Vekalet alan avukatlar ise Öcalan'ın avukatıdır." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri