Obruklar turizme açılsın

Karapınar'da yer çökmesi sonucu oluşan obruklar yerleşim birimlerini ve tarımsal üretimi tehdit ediyor. JMO Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, obrukların turizme kazandırılması için UNESCO'ya başvurduklarını söyledi

Son yıllarda yaşanan kuraklık ve yer altı sularının hızla çekilmesi nedeniyle ortaya çıkan obruklar Karapınar'da tarımı ve yerleşim birimlerini tehdit ediyor. Geçen yıl obruk oluşumuyla ilgili başlatılan çalışmalar olumsuz hava koşulları nedeniyle sürdürülemiyor. Yoğun kar yağışı ekiplerin arazide araştırma yapmasını engelliyor. Konya Valiliği, AFAD, MTA ve Jeoloji Mühendisleri Odası'nın birlikte yaptığı obruk araştırma çalışmaları karların eriyip toprağın norma haline dönmesinden sonra yapılacak. Çalışmalarda oluşan obruklar incelenecek, meydana gelecek yeni obruk alanları tespit edilecek ve oluşan obrukların yerleşim merkezlerine etkisi araştırılacak. Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, oluşan obrukların etrafında alınan güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığını belirtti, Arık,  “Yeni oluşan obruk fark edildiğinde belediye tarafından etrafına tel çekiliyor, gerekli görülmezse tel çekilmeyen obruklar da var. Fakat bu güne kadar Allah’a şükür can ya da mal kaybı yaşanmadı. En büyük hasar 2015 yılında bir evin duvarının altında meydana geldi onu da ekiplerimiz önceden tespit edip evdeki vatandaşları tahliye etmişti” dedi.

KURAKLIK ÇÖKMELERE SEBEP OLDU

Oluşan obruklarının gün geçtikçe yer altı sularının azalması sebebiyle yüksek yerlerden ovalara ve yerleşim merkezlerine doğru indiğini belirten Doç. Dr. Arık, “Obruklar yer altında ki su yollarına bağlı olarak dayanıksız kayaların erimesi ve suya karışmasıyla oluşuyor. Son yıllarda yaşanan ciddi kuraklıklar sebebiyle sular azaldı ve su üstündeki toprak örtüleri çökmeye başladı. Obruk oluşumlarının  arazi ve yerleşim yerlerinde görülmeye başlanması orada yaşan yerel halkı da tedirgin ediyor. Bölgedeki obruklar enine ya da boyuna büyüklük gösterebiliyor. Bazı obrukların derinliğinin çok olmamasıyla birlikte genişliği 600 metreyi buluyor. Özellikle yeni oluşan obrukların ise genişlikleri 2-3 metre civarında derinlikleri ise 80-90 metre civarında olabiliyor” diye konuştu. Obrukların en ve boy ölçülerinin değişkenlik gösterdiğini belirten Arık, oluşan bir obruğun 1,5 kilometreye yakın bir bölgeyi etkilediğini ifade etti. Karapınar çevresinde 200 civarında obruk oluşumu olduğunu belirten Arık, bunlardan kuraklığa bağlı olarak sadece 8-9 tanesinde su birikintisi olduğunu kaydetti.

TURİZM BÖLGESİ HALİNE GETİRİLMELİ

Bölgede arazi araştırmalarından farklı olarak doğal güzelliğin korunması ve turizme kazandırılması için UNESCO’yan başvuru yaptıklarını belirten Arık,“Türk Milli Komitesi’le yürüttüğümüz çalışmalarda bölgenin doğallığının korunması ve Konya’ya gelen turistlerin sadece bir günde Hz.Mevlana türbesini gezip dönmelerini istemiyoruz. Araştırma yaptığımız bölgece büyük bir doğal güzellik var, bazı obrukların büyüklükleri görenleri şaşırtıyor. Bu bölgenin tanıtılmasını istiyoruz” dedi. Bölgede gelecek olan turistler için gerekli levha, bilgilendirme tabelaları ve dinlenme tesisleri çalışmalarını yaptıklarını belirten Akın, çalışmalarının planladıkları gibi gitmesi durumunda bir iki yıl içinde bölgenin turizme açılacağını belirtti.

OBRUKLARLA İLGİLİ ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Bölgede yapılan çalışmalar için 4 Milyon TL bütçe ayrıldığını söyleyen  Arık, sözlerine şöyle devam etti: “Karapınar bölgesi önemli bir bölge, biz buranın araştırılıp turizme kazandırılmasının yanı sıra bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın da zarar görmemelerini istiyoruz. Bunun için gerekli araştırma çalışmalarına en kısa zamanda başlayacağız. Herhangi bir yerleşim yerinde ya da tarım arazilerinde beklenmeyen bir anda obruk oluşabilir. Biz toprak altındaki su ve su üstü örtü miktarını ölçüp olası çökecek yerleri belirleyip o bölgede gerekli önlemleri alıyoruz. Eğer bir arazideyse o arazide çalışılmasını engelliyoruz. Eğe yerleşim yerinde ise o bölgedeki vatandaşların tahliyesini yapıyoruz.” Belirlenen bu bütçenin sadece Karapınar bölgesine yeteceğini belirten Arık, obruk oluşumunun sadece Karapınar’da değil Konya’nın çeşitli bölgelerinde belirtilerin olduğunu ve obruk oluşumu araştırmalarına daha fazla bütçenin yarılması gerektiğini ifade etti.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri