İlçede, bu yıl derinliği 50 metreyi bulan farklı büyüklükte 7 obruk meydana geldi. Obruk sayısının artması, tarımsal faaliyetlerin hız kazandığı bugünlerde Karapınarlı çiftçilerin, tarlada çalıştıracak işçi bulmasını da zorlaştırdı.
Akkuyu mevkisindeki tarlasında, 8 yıl önce, 70 metre derinliğinde, 100 metre genişliğinde obruk oluşan çiftçi Mustafa Yarımoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obruğun tarlada çalıştığı sırada meydana geldiğini söyledi.
O günden bu yana obruğun çevresinin genişlediğine işaret eden Yarımoğlu, başka yerlerin de göçmeyeceğinden emin olamadıklarını belirtti.
"Tarlada çalışırken sürekli korku içindeyiz." diyen Yarımoğlu, obrukların tarlada çalıştıracak işçi bulmalarına da engel olduğunu ifade etti.
Yarımoğlu, şöyle devam etti:
"Burada çalıştırmak için işçi çağırdığımızda, 'canımızı yolda bulmadık, tarlanın göçmeyeceğine dair raporu gösterin, çalışalım' diyorlar. Hasat için bir biçerdöver çağırmıştım. Sahibi asfalttan baktı, 'obruk var' diye gelmedi. Hayvan da düşebilir, her türlü tehlikesi var ama bu tehlikeye rağmen ekmek zorundayız. Kelle koltukta çalışıyoruz. Gübre atıyoruz, sulama ve ilaçlama yapıyoruz. Sürekli tehlike altındayız."
- "Burada çalışmak çok tehlikeli"
Yarımoğlu'nun ağabeyi Abdullah Yarımoğlu da ilçede son yıllarda obruk sayısının belirgin biçimde arttığını söyledi.
Tarlalarında oluşan obruğa rağmen kardeşiyle mısır üretimi yaptıklarını anlatan Yarımoğlu, şunları kaydetti:
"Kimi zaman buğday kimi zaman mısır ektik. Burada çalışmak çok tehlikeli. Çalıştığımız bölgeler çökebilir. Korkmamıza rağmen yapılması gereken işleri yapıyoruz. Ekmek zorundayız. Çünkü karnımız topraktan doyuyor. Obruğun tehlikeli görüntüsü ve her an çökeceği korkusuyla tarlada çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Obruk olduğu için tarlaya biçerdöver ve kamyon da girmiyor. Kardeşim ve tarla komşumuzla işlerimizi yapıyoruz. Hatta bazı şoförler korkudan tarla yanındaki yolu çok hızlı geçtiklerini söylüyorlar."
Obruğun yola yakın olmasından dolayı çok sayıda insanın burayı ziyarete geldiğini belirten Yarımoğlu, bu nedenle de tarladaki ürünlerin zarar gördüğünü anlattı.
- "Son yıllarda obruk oluşumu arttı"
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık da obruk oluşumunda son yıllarda artış yaşandığını belirtti.
Bu yıl içinde irili ufaklı 7-8 obruk oluştuğuna dikkati çeken Arık, on yıl öncesine kadar obrukların daha yüksek seviyelerde görüldüğünü, şimdilerde ise yerleşim yerlerine yakın bölgelerde çökmelerin olduğunu ifade etti.
Arık, obruk oluşumunun yeraltı su seviyesiyle irtibatlı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Obruk oluşumu doğal bir süreç. Yer altı su seviyesi düştükçe obruk oluşum seviyesi de yüksek kesimlerden yerleşim yerine düşüyor. 30-35 yıllık süreç içinde ortalama yıllık 1 metre eksilmeyle toplamda 35 metrelik bir yer altı suyu düşümü var. Jeoteknik çalışmayla bölgede obruk oluşabilecek yer altı boşlukları tespit edilerek, civarında yaşayanlar uyarılmalı. Bununla ilgili bir çalışma da yürütülüyor. Karapınar bölgesi obruk oluşumuna uygun kayaç yapısına sahip. Obruklar bir hat üzerinde görüntüsü var."