Obruk cenneti ilçe KARAPINAR

Karapınar Kaymakamı Osman Beyazyıldız, ilçe merkezinde bulunan yüzlerce obruk ve gölleri ile Konya’nın bu alanda en zengin yöresi olan Karapınar’ın bu güzelliklerinin turizme kazandırılması için herkese önemli görevler düştüğünü söyledi
SULTANİYE İDİ, KARAPINAR OLDU
Karapınar Kaymakamı Osman Beyazyıldız, ilçenin tanıtımı ve Kaymakamlık olarak yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. Beyazyıldız, ilçenin tarihinin tanıtımı ile başladığı konuşmada, “Hititlerden buyana meskûn olan ve önemli bir yol güzergâhında bulunan Karapınar, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Sultaniye ismiyle anılmış. 1868 yılında çıkarılan bir fermanla ilçe olmuş, 1882 yılında ise belediye teşkilatı kurulmuştur. 1934 yılında Sultaniye ismi Karapınar olarak değiştirilmiştir. Karapınar killi ve kumlu geniş topraklarla kaplıdır. Güneydoğuda volkanik bir dağ olan Karacadağ, güneybatıda geniş bozkırlar, krater gölleri ve obruklar vardır. Karapınar’da ilginç görünümler taşıyan Acıgöl, Meke, Meyil, Çıralı ve Obruk gibi krater gölleri bulunmaktadır” dedi.
GÜZELLİKLER GÖRÜLMEYE DEĞER
İlçenin tarihi ve turistik eserlerin en fazla olduğu yerlerden birisi olduğunu özellikle belirten Beyazyıldız, her bir eserin mutlaka görülmesi gereken güzellikte olduğunu söyledi. Tarihi eserlerin başında dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü’nün geldiğini belirten Beyazyıldız, “Sultan Selim Külliyesi, Yağmapınar Camii, Reşadiye Camii, Bacanak Ovası Mağarası, Kumsivri Tepesin Arap Hamamı, Meke İnleri, Meke Tuzlası. Apak, Yazomca, Çıralıgöl, Bağdaylı, Kayalı ve Akören Mağaraları ve Yeraltı şehirleri tarihi eserlerin bazılarıdır. İlçemizde 14 köyümüz, 4 beldemiz bulunmakta. 49 bin olan nüfusumuzun 38 bini şehir merkezinde, geriye kalanı köy ve beldelerimizde yaşamakta. Oluşum açısından ilçemiz ana yol üzerinde, ulaşımda sıkıntı yaşanmayan bir ilçedir” diye konuştu.
EĞİTİMDEKİ BAŞARISI KANITLANDI
İlçe olarak eğitimde oldukça iyi yerlerde olduklarını da aktaran Kaymakam Osman Beyazyıldız, “Karapınar’a fiziki olarak baktığımız zaman okullarımızın çoğu eski. Yeni yapılan birkaç okulumuz var. Toplamda 35 okulumuz var. Bu da fiziki açıdan iyi bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Derslik başına düşen öğrenci oranımız 23. Bu Türkiye ortalamasının altında. Eğitim açısından şu an ilköğretimde Konya’da 6. sıradayız. Karapınar’da eğitim seviyesi kötü gibi görünebilir ama rakamlara baktığımız zaman, fen ve Anadolu liselerine verilen öğrenci miktarına bakıldığında iyi bir durumda olduğumuz söyleyebiliriz. Buraya atanan memurlara bu durumu göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz” diyerek bu alanda yakaladıkları başarıyı dile getirdi.
KARAPINAR’DA FAKİR İNSAN YOK
Komşu ilçelere bakıldığında Karapınar’ın tarım gelirlerinin çok yüksek olduğunu bunun da sosyal yaşama yansıdığına vurgu yapan Beyazyıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Şu an ilçemizde işsizlik ve esnaf sıkıntısı olabilir. Ama çok aşırı derecede fakirimiz yok. Gerçek anlamda fakir sayısımız birinci derecede 200, ikinci derecede 300 aile. Yani çok fakiriz, gelişemiyoruz, başka yerlere gidip çalışalım diyecek bir durumda değiliz. İnsanlar masa başı iş istiyor. Bunun için de elbetteki bir eğitim seviyesi ve kariyer gerekiyor. Ama teknik konularda, süt sığırcılığı ilçemizde son dönemlerde arttı. Şu an 30–40 civarında modern süt sığırı işletme merkezleri var. Ortalama 50–60 tona yakın kaliteli süt elde edilmekte. Bu da hem Karapınar ekonomisine, hem de Konya ekonomisine büyük bir kazanç” diyerek konuşmasını bitirdi.
 
***
 
Osman Beyazyıldız kimdir?

1969 yılında Adıyaman’ın Gerger İlçesi’nde doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Kahta’da tamamladıktan sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu.1994 yılında Gaziantep Kaymakam Adayı olarak stajını tamamladıktan sonra Kayseri Özvatan İlçesi’nde, Kars’ın Digor İlçesi’nde Kaymakamlık yaptı. Ardından Şırnak Vali Yardımcılığı görevinde bulundu. Daha sonra Adana İli Pozantı İlçesi’nde, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde kaymakamlık yaptı. Giresun Vali Yardımcılığı görevinde bulunduktan sonra Karapınar Kaymakamlığına atandı.
 
ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri