O günün müjdesiyle bekliyorlar

Yavrularını kaybeden anneler, çatışmada yaralanıp sakat kalan gençler

Kilis'teki konteyner kentte hayatlarını sürdüren 12 bin Suriyelinin, her birinin ayrı bir hikayesi var. Onların yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen en büyük ümitleri, Esed rejiminin devrilmesi ve muhaliflerin galip gelmesi. O zaman ülkelerine, doğup büyüdükleri topraklara geri dönecekleri günü umutla bekliyorlar.

Esed mutlaka yıkılacak
Konteyner kentin sakinleri arasında Suriye'deki çatışmalarda sakat kalanlar da bulunuyor. Mustafa bu gençlerden biri. İdlib kentindeki çatışmada 4 kurşunla yaralanmış. Tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş.
Mustafa, ''Benim gibi bir sürü genç arkadaşım sakat kaldı, hayatını kaybetti. 2011 Mayıs ayında vuruldum. Allah Suriye'ye Esed'den kurtarsın. Yaralandıktan sonra Türkiye'ye geldim. 7 ay hastanede yattım. Tedavim Türkiye'de yapıldı. Bana hastanede Suriyeliyim diye ayrım yapılmadı. Bir Türk gibi tedavi edildim. Allah razı olsun'' dedi.

Evladını kaybeden analar
Hatice adlı Suriyeli kadın ise konteyner kentteki yüreği yanık analardan biri. Lazkiyeli Hatice, 24 yaşındaki oğlunu Esed güçlerinin tanklarla yaptığı saldırıda kaybetmiş. Eşi ve diğer 5 çocuğu ile birlikte Türkiye'ye sığınan ve konteyner kentte hayatını sürdüren kadın, ''Elhamdülillah kamptaki imkanlardan memnunuz. Suriye'deki çatışmaların bir an önce sona ermesini ve evimize dönmek istiyoruz'' diye konuşuyor.
Ayda da konteyner kentteki acılı analardan biri. Yeğenlerini, kuzenlerini Suriye'deki saldırılarda kaybetmiş. 1,5 yıldır Türkiye'de yaşayan Ayda, ''Türkiye olmasaydı ortada kalırdık'' diye duygularını dile getiriyor.

Bisiklet tamircisi Ahmet
Suriyeli vatandaşlar konteyner kentte birçok bakkal dükkanı açmış. Derme çatma oluşturulan bakkallarda, ürünler tezgahların üzerinde sergileniyor. Sigara, bisküvi, çiklet gibi ürünler satılıyor.
Konteyner kentte dikkat çeken dükkanlardan biri de bisiklet tamiri yapılan işyeri. Bisiklet tamircisi Ahmet 17 yaşında. 1 yıl önce Türkiye'ye sığınan Ahmet, dükkanında harçlığını çıkartmaya çalışıyor.

Berber de var
Konteyner kentte göze çarpan dükkanlardan biri de berber dükkanı. Konteyner kentte kalan Suriyeli kadınlar için el sanatları kursu da açılmış. Giyim, kuaförlük, dikiş-nakış eğitimi veren kurs büyük ilgi görülüyor.
Suriyeli kadınlar için çamaşırhane de bulunuyor konteyner kentte. Konteyner kentte kreş, anaokulu ve ilköğretim okulu da bulunuyor. Suriyeli çocukların eğitimi için gerekli önlemler alınmış durumda. Konteyner kentte yaşayanların dini vecibelerini yerine getirmeleri için de biner kişilik iki cami bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri