Nur Serter: Bu, 2006 Yılından Bu Yana Kamuoyundan Gizlenen Bir Çalışma

CHP Milletvekili Nur Serter, dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemenin 2006 yılından bu yana hazırlıklarının devam ettiğini ve kamuoyundan gizlendiğini söyledi.

CHP Milletvekili Nur Serter, dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemenin 2006 yılından bu yana hazırlıklarının devam ettiğini ve kamuoyundan gizlendiğini söyledi. Kapatılması durumunda dershanelerin yer altına ineceğini vurgulayan Serter, “Hiç kimse çocuklarını silah zoru ile dershaneye göndermiyor. Aile çocuğunun üniversite sınavını kazanması için dershaneye gönderiyor.” dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP’li Nur Serter, gazetecilerin dershane düzenlemesi hakkında sorularını cevaplandırdı. Serter, “Dershanelerin ne olduğunu hangi amaç için ne biçimde yapılandığını ben Başbakan’ın bilmediğini düşünmüyorum. Bu Başbakan’ın dayatması ile ortaya konulan, 2006 yılından bu yana hazırlıkları devam eden, ama kamuoyundan gizlenen bir çalışma. Ben hiçbir zaman dershaneli bir eğitimi savunmadım. Biz eğitim görürken dershane diye bir olay yoktu.” şeklinde konuştu.

Dershanelerin bir sebep değil sonuç olduğunu dile getiren Serter, şunları söyledi: “Ama bugün dershaneler varsa, dershanelerin bir sebep değil bir sonuç olduğunu algılamak gerekir. Niye vardır dershaneler? Bir ihtiyacın ürünüdür. Hiç kimse çocuklarını silah zoru ile dershaneye göndermiyor. Aile çocuğunun üniversite sınavını kazanması için dershaneye gönderiyor. Niye böyle bir ihtiyaç duyuyor? Çünkü bu eğitimi öğrenci okulda alamıyor. İki kere iki dört. Alamıyorsa takviye gerekiyor. Siz okulun eğitim kalitesini yükseltmeyeceksiniz, bu sınavları kaldırmayacaksınız, sınavlar olacak ama dershaneleri kaldıracaksınız. Bu mantıksal olarak da anlaşılabilir bir şey değil. Bu matematik mantığı ile baktığınız zaman kabul edilebilir bir şey değil. Bu olursa her ev bir dershane olur. Bu dershane öğretmenleri her evde on, on beş öğrenciye özel ders verir. Dershane merdiven altına iner ve gizli dershaneler ortaya çıkar. Bu dershanelerde çalışan öğretmenler vergi vermeyecekleri gibi kayıt dışına itildiği için dershanelerin kazancı da vergilendirilemez. Devlet buradan kayba da uğrar. Bir öğrenciyi en temel hakkı olan üniversiteye hazırlamak için yasa dışı bir yola başvurma zorunda bırakmak hangi aklın kabul edebileceği bir şey. Bu tartışma baştan hatalıdır. Siz önce SBS’yi, üniversite giriş sınavını kaldırın, bütün öğrencileri istedikleri okullara yerleştirin, bakalım o zaman dershane kalacak mı? Dershaneler ne zaman 4 binin üzerine çıkmış? Neredeyse yarısı AKP döneminde artmış. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bu bunu yapanların elinde patlayacaktır.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri