NUMUNE EN MODERN HASTANE HALİNE GELECEK
“İlk planda iki blokta inşaatı hemen başlatacağız. 3–6 ay arayla diğer bloklarda da çalışmalar başlayacak. Numune Konya’daki en modern hastane haline gelecek. Yeni hastanenin altında da iki bine yakın aracın park edilebileceği büyük bir otopark olacak. Dolayısı ile çevredeki otopark sorunu da tamamen çözülmüş olacak. Yeni hastane çevre trafiğini de tamamen düzeltecek.”
“3-4 YILDA TAMAMINI BİTİRİRİZ”
“400 yataklı yeni Numune Hastanesi yapımı 2010 yılı programına alındı ve 2010 bütçesine 8 milyon TL ödenek konuldu. Ödeneğin 2 milyon TL’si 15 gün önce Numune Hastanesi’nin yapımında kullanılmak üzere gönderildi. Ben de 2010 yılı bütçesine döner sermayeden 1 milyon TL koydum. Böylece proje fiilen başladı. İnşaatı 3-4 yılda tamamlarız.”
‘BURAYI YIKMAYA GELDİM’ DEDİ Mİ?
“Ben yıkmaya gelmedim, yapmaya geldim; burasını parça parça yıkarak yeniden yapacağız. Dolayısıyla buraya yine Numune Hastanesi oturacak. Ama bunu, hizmeti aksatmadan ve halkın memnuniyet düzeyini düşürmeden yapacağız. Sağlık Bakanlığı’nda son derece modern bir prototip proje var. Bu monoblok projeyi buraya adapte edeceğiz. Bütün yapacağımız iş bu. Ortada bir kitle ve bu kitleden ayrılan kanatlar var.”
Teker teker yapacağız
Çetin ORANLI
cetinoranli@merhabagazetesi.com.tr
Konya Numune Hastanesi’ndeki ‘yeniden inşa’ sürecini anlatan Prof. Dr. Osman Yılmaz: “İlk planda iki blokta inşaatı hemen başlatacağız. 3–6 ay arayla diğer bloklarda da çalışmalar başlayacak. Numune Konya’daki en modern hastane haline gelecek”
“Mayıs veya haziran ayında inşaatın temelini atarız. Ne Numune’ye gelen vatandaşlar mağdur olacak, ne de doktorlarımız kayba uğrayacak. Yeni hastanenin altında da büyük iki bine yakın aracın park edilebileceği büyük bir otopark olacak. Dolayısı ile çevredeki otopark sorunu da tamamen çözülmüş olacak. Yeni hastane çevre trafiğini de tamamen düzeltecek.”
Yılmaz ve Numune’nin geleceği…
‘Yeniden inşa’ sürecine girilen Konya Numune Hastanesi için nasıl bir projenin yürütüldüğü ve inşaatın ardından nasıl bir hastane doğacağı şehirde yaşayan insanların cevabını merakla beklediği bir soru halini aldı. Konya Numune Hastanesi, merkezi konumuyla, şehrin yükünü uzun yıllardır çekmeyi becerebilen yapısıyla sağlık sistemi açısından son derece önemli bir kurum. Bilinir ki Numune’nin ne olacağı, nasıl olacağı sadece hastaneyle birinci derecede ilgili insanları değil, şehrin merkezini ve genelini de etkileyecek. 2009 yılı Temmuz ayında uzun istişare sürecinden sonra Konya Numune Hastanesi Başhekimliğine atanan Prof. Dr. Osman Yılmaz’la bu amaçla görüştük. Meram Tıp Fakültesi’ndeki anabilim dalı ve bilim dalı başkanlığını bırakarak Numune’de zor bir görevi üstlenen Prof. Dr. Yılmaz, sorularımıza şeffaf bir yaklaşımla cevap verdi. (Ç.O.)
**
PROF. DR. OSMAN YILMAZ KİMDİR?
1950’de Bulgaristan Kırcaali’de doğdu. Balıkesir Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1974 yılında mezun oldu. 1979’da aynı üniversitede Patoloji Uzmanı, 1984’de de İç Hastalıkları Uzmanı oldu. 1984-1986 yılları arasında Emet Devlet Hastanesi’nde Başhekimlik yaptı. 1986’da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne öğretim üyesi olarak atandı ve Patoloji Anabilim Dalı’nı kurdu. Akademik kariyerini sürdürürken 1996–1997 yıllarında SSK Konya Hastanesi’nde başhekimlik yaptı. 2000 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Sitoloji Bilim Dalı’nı kurdu. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde Patoloji Anabilim Dalı ve Sitoloji Bilim Dalı Başkanlığını yürütürken 29 Temmuz 2009’da Konya Numune Hastanesi Başhekimliğine atandı. 3 çocuk ve 1 torun sahibi olan Prof. Dr. Osman Yılmaz, İngilizce ve Arapça biliyor.
**
“3 MİLYON TL BAŞLADIK, MAYIS VEYA HAZİRANDA TEMEL ATACAĞIZ”
* Konya Numune Hastanesi’nde inşaat süreci eski Sağlık MYO binasının yıkılmasıyla fiilen başlamış oldu. Öncelikle burada nasıl bir hastane oluşturulacak? Numune’deki yeniden inşa çalışmalarında neler yapılacak? Şu anda yeniden inşa sürecinin hangi aşamasındasınız?
—Ben 29 Temmuz’da burada göreve başladım. Ağustos ayında milletvekillerine, ‘Benim bu konuda tecrübem var. Önümüzdeki yıl burada yeni bir hastane yapılması için Eylül ayında siyasi karar alınması gerekiyor. Bu kararın planlamadan geçirilmesi, önümüzdeki yılın programına alınabilmesi ve bütçeden de para ayrılması gerekiyor’ dedim. Milletvekilleri ve Bakanlık tarafından bu isteğim kabul edildi. Eylül ayında programa alındı, bütçeden para alındı ve fiilen işe başlandı. Dolayısı ile Sağlık Bakanlığı İnşaat Dairesi’yle geçilerek, buranın nasıl yapılacağı belirlendi. 400 yataklı yeni Numune Hastanesi yapımı bunun sonucu olarak 2010 yılı programına alındı ve 2010 bütçesine 8 milyon TL ödenek konuldu. Ödeneğin 2 milyon TL’si 15 gün önce Numune Hastanesi’nin yapımında kullanılmak üzere Konya Özel İdaresi’ne gönderildi ve hastanemize aktarıldı. Ben de 2010 yılı bütçesine döner sermayeden 1 milyon TL koydum. Böylece Numune Hastanesi Projesi’nin gerçekleşmesi fiilen başladı. Şu aşamada avam proje ile uğraşıyoruz. Hastanenin oturma alanı ve şekli projelendiriliyor. Bu çalışma, bir iki hafta içinde bitecek. Ondan sonra uygulama projelerine geçilecek ve ihaleye çıkılacak. Göreve geldiğimizden bu yana programımızda bir değişiklik olmadı. Bu hastanenin yapılması için biz bir gün bile vakit geçirmedik. Kuvvetli ihtimalle mayıs haziran ayında temeli atacağız. Numune Hastanesi’ni parça parça yapacağız; ilk önce iki bloğun yapımına başlayacağız. O bittiği zaman cerrahi birimleri ve Acil Servis’i yaptığımız yerlere taşıyacağız. Ondan sonra diğer kalan yerleri yıkıp yerine yenilerini yapacağı, tarihi binalar hariç, Numune’yi yeni bir görünüme kavuşturacağız. Bu adayı kapsayan projenin içine sağlık ocağı, hemşire lojmanı, hekimevi, lise ve kreş giriyor. Projenin tamamlanması ile adanın tamamı değerlendirilmiş olacak ve modern bir görünüm ortaya çıkacak. Yeni hastane çevre trafiğini de tamamen düzeltecek. Yeni hastanenin altında da büyük iki bine yakın aracın park edilebileceği büyük bir otopark olacak. Dolayısı ile çevredeki otopark sorunu da tamamen çözülmüş olacak. Ve görülecek ki hastanemiz özel hastaneler de dahil en modern hastane haline gelecek.
“3-4 YIL İÇERİSİNDE TÜM İNŞAATI TAMAMLARIZ”
* Tam olarak ne kadar zamanda bitecek çalışmalar?
— İlk planda iki bloğu hemen başlatacağız. Peyderpey diğer bloklarda inşaatı da başlatacağız. Yani 3–6 ay arayla diğer bloklarda da çalışmalar başlayacak. Öyle tahmin ediyorum ki; 3–4 yıl içerisinde inşaatların tamamı yapılıp bitmiş olacak. Bu yapılırken de Numune’den hizmet alımı aksatılmayacak, poliklinikler hizmete devam edecek. Vatandaş yine hastanemize geldiği zaman her türlü hizmetini alabilecek. Bildiğiniz gibi Psikiyatri Servisi’ni Yazır’da bulunan Beyhekim Sağlık Kompleksi’ne gönderdik, Fizik Tedavi’yi de oraya göndereceğiz. Hekimlerin hasta muayenelerinden dolayı aldığı performansta herhangi bir düşüş olmayacak, hekimlerimizin ve halkımızın mağduriyetine yol açmayacağız. Bu hastaneyi yaparken Sağlık Bakanlığını sıkıntıya sokucu herhangi bir aksaklığa da yer vermeyeceğiz.
* Fizik Tedavi Servisi, Beyhekim Sağlık Kompleksi’ne ne zaman taşınacak?
—Daha önce bununla ilgili ihale çalışması yapıldı, sonuçlandı. Gerekli cihazlar alındı. Öyle tahmin ediyorum ki bu hafta içerisinde bir aksilik olmazsa fizik tedavi servisi de bu bölgeye taşınmış olacak.
YAZIR’LA BİRLİKTE NUMUNE’Yİ 800 YATAKLI HALE GETİRDİK
* Yapı nasıl kurulacak? Yani Beyhekim Sağlık Kompleksi’nde yapılmakta olan hastaneler geçici olarak mı kullanılacak, yoksa orada kurucu bir misyonla mı hareket edilecek?
— Ben göreve geldiğim zaman Numune Hastanesi 600 yataklı bir hastaneydi. Bunu Yazır’daki Akıl Ruh Sağlığı Hastanesi ile birleştirdik ve 800 yataklı hale getirdik. Bunların 200’ü Yazır Mahallesi’nde bulunan Psikiyatri ve Fizik Tedavi servisleridir. Yani Numune bir bütündür, inşaat süresince bu böyle devam edecek. Hastane inşaatı bittikten sonra konumlarına yeniden karar verilecek. Muhtemelen Yazır Kampüsü ile birlikte değerlendirilerek kararlaştırılarak. Ama dediğim gibi hizmette aksama olmaması için projenin bu şekilde ilerlemesi gerekiyor.
* Dr. Faruk Sükan Doğumevi Hastanesi’nin durumu ne olacak?
— Burada dediğimiz gibi tüm adanın projelendirilmesi söz konusu. Doğumevi de bu projenin bir parçası olacak.
* Şu anda Doğumevi ile ilgili herhangi bir proje var mı?
— Hayır, yok.
“BEN YIKMAYA DEĞİL, YAPMAYA GELDİM”
* Siz göreve geldiğiniz dönemde, ‘Ben buraya Numune’yi yıkmaya geldiğim’ dediğiniz yönünde söylentiler dolaştı. Gerçekten de böyle bir ifade kullandınız mı, şayet bu doğru değilse işin esası nedir?
— Hayır, etrafa yanlış aksettirdiler. Ben yıkmaya gelmedim, yapmaya geldim burasını parça parça yıkarak yeniden yapacağız. Dolayısıyla Numune Hastanesi’nin yerine Numune Hastanesi oturacak. Ama bunu, hizmeti aksatmadan ve halkın memnuniyet düzeyini düşürmeden yapacağız.
* Bunun için gerekli olan siyasi ve idari desteği yeterince görüyor musunuz?
— Tabi ki. Milletvekilleri vazifelerini ve gereklerini aynen yaptılar. Sağolsunlar, kendilerine teşekkür ediyorum. Karar verdiler, planlamadan geçirdiler, bütçeye para koydular. 2010 programına aldırdılar ve 2010 Haziran ayında temelin atılabileceği şekilde gereği ne ise onu yaptılar. Hatta şunu da söylemekte fayda var. Proje çalışmalarına 1 Ocak’ta başlanacaktı. Ben kendilerine temelin Haziran ayında atılabilmesi için Ekim 2009’da proje çalışmalarına başlanması, benim de proje ekibinde bulunmam gerektiğini söyledim. Bunu da kabul ettiler ve proje çalışmalarına, ben buraya geldikten üç ay sonra, ekim ayında başladık. Eğer bu hastane boş bir arsa üzerine kurulacak olsaydı, Sigorta Hastanesi gibi arkada boş bir yere kurulacak olsaydı ben 2009 Ekim ayında temeli atmıştım. Ama bu hastanenin özelliği ayrı. Bu hastanenin hizmet aksamadan, yıkılarak yapılması gerekiyor.
YENİ HASTANE, MONOBLOK PROJEDEN OLUŞACAK
* Şekillendiği kadarıyla yeni proje ile ilgili bilgi verebilir misiniz? 400 yataklı hastane kurulacağını söylediniz, genel anlamda yerleşkede nasıl bir yapı oluşacak?
— Biz bunu Bakanlık’ta görüştük, Sayın Bakan’la da bu konuyu ele aldık. Sağlık Bakanlığı’nda son derece modern bir prototip proje var. Bu projeyi buraya adapte edeceğiz. Bütün yapacağımız iş bu. Ortada bir kitle ve bu kitleden ayrılan kanatlar var. Bu monoblok bir proje, binalar birbirinden ayrılmış değil. Hepsi birbirleriyle birleşmiş, dolayısıyla bu adanın tamamı birbirine bağlı kompleks hastane olarak şekillenecek.
* Ayrı binalar olmayacağına göre içerisinde bulunduğumuz koruma altındaki Başhekimlik ve Fizik Tedavi binaları nasıl değerlendirilecek?
— Tarihi iki bina için ayrı proje yapacağız. Ve tarihi bir proje yapacağız. İnsanlar buraya girdikleri zaman tarihi bir binaya girdiklerini hissedecekler, yeni binaya girdikleri zaman da modern bir hastaneye girecekler. Samimi olarak şunu söylüyorum; buraya yapılan hastaneye insanlar sadece muayene olmak için gelmeyecekler, ‘acaba nasıl bir hastaneymiş’ diye görmeye gelecekler.
* Yenilik anlamında ne getirecek?
— Bir kere Konya’daki mevcut hastanelerin, özel hastaneler dahil olmak üzere, en moderni olacak.
* Kapalı otopark projesiyle ele alınması da önemli bir yenilik. Hastane girişinin karşısındaki açık otopark alanını nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?
— Karşıdaki otopark alanı bize ait. Yeni proje oraya sarkmıyor. Orayı ayrı bir şekilde değerlendirebiliriz ancak şimdilik orayla ilgili herhangi bir düşüncemiz yok.
* Şu aşamada projenin ana hatlarıyla hazır bir örneği veya maketi var mı?
— Hayır, Bakanlık tamamlayıp son şekline onay verdikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız.