Numan Kurtulmuş, Kosova’da Tika’nın Işid’e Yardım Yaptığı İddialarını Yalanladı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı'nın (TİKA) El Kaide, IŞİD, El-Nusra destekçisi vakıflara yardım yaptığı iddialarını yalanladı. Kurtulmuş, ‘’Dün bazı gazetelerde TİKA’yı Yunus Emre...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı'nın (TİKA) El Kaide, IŞİD, El-Nusra destekçisi vakıflara yardım yaptığı iddialarını yalanladı. Kurtulmuş, ‘’Dün bazı gazetelerde TİKA’yı Yunus Emre Enstitüsünü ve Diyanet İşleri Başkanlığını ilgilendiren Kosova’daki gelişmelerle ilgili bazı haberler ortaya konuldu. Maalesef bu haberlerin bütünü yalandır, iftiradır.’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türk Dil Kurumu’ndaki Dil Bayramı etkinliği ve Milletlerarası Dil ve Edebiyat Toplantısı’na katıldı. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, basında yer alan Kosova’da TİKA’nın El Kaide, IŞİD, El-Nusra destekçisi vakıflara yardım yaptığı iddialarını yalanladı.

Kurtulmuş, ‘’Dün bazı gazetelerde TİKA’yı, Yunus Emre Enstitüsünü ve Diyanet İşleri Başkanlığını ilgilendiren Kosova’daki gelişmelerle ilgili bazı haberler ortaya konuldu. Maalesef bu haberlerin bütünü yalandır iftiradır. Kosova’daki gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. Kosova, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başından itibaren bağımsızlık mücadelesinde destek verdiğimiz bir yerdir, hem de Kosova’nın bir devlet olarak şekillenmesi için Türkiye’nin her türlü sorumluluğun yerine getirdiği bir yerdir, bu böyle olmaya devam edecektir. Türkiye’nin oradaki bu kültür diplomasisini IŞİD’e destek olarak göstermek Türkiye’de bunu yapanlar için haksızlıktır, şerefsizliktir. Gerçekten gerçekleri saptırmaktır. Kosova yönetimi için de bunu yapmakta IŞİD’in ekmeğine yağ sürmektir. Dolayısıyla meseleyi çarpıtarak bulanık suda kimse balık avlamaya çalışmasın. Türkiye’nin Kafkaslarda, Balkanlarda yaptığı özellikle Kosova’da yapmaya çalıştığı tam da bu gönül dilini ortaya koymaktır. Tam da IŞİD’i durduracak olan inanç ve felsefeyi ortaya koyabilmektir. Bunun yapılmasına kimler engel oluyorsa bilsinler ki onlar IŞİD ve benzeri fikirlerin Kosova’da yaygınlaşması için gayret sarf ediyorlar. Dolayısıyla bu açık gerçeği çok açık yalan ve saptırma olarak ortaya koyanları gerçekten kınıyorum.’’ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ÇÖZÜMDEN VAZGEÇEMEZ

Numan Kurtulmuş çözüm süreci ile ilgili olarak da çözümün ortaya konulması için geriye kalan az bir kısım kaldığını belirterek, ‘’Ama daha riskli daha zor kısımlar kalmıştır bunu kabul ederim ama sonuçta Türkiye bu çözüm iradesinden vazgeçemez.’’ dedi.

Çözüm sürecinin fantezi bir mesele olmadığını ifade ederek şöyle devam etti: ‘’Çözüm süreci laf olsun diye, siyaset olsun diye ortaya koyulmuş olan bir mesele değildir. Çözüm süreci Türkiye’nin en hayati en riskli ve en kanatıcı sorunu olan Türkiye’deki Kürt sorununun adı ne derseniz deyin bu sorunun ortadan kaldırılması için Türkiye’nin 30 yılına mal olmuş yaklaşık 35 bin insanının ölmesine 1.2 trilyon dolar iktisadi kaybına neden olmuş Türkiye’deki bu en temel sorunun ortadan kaldırılması için başlatılmış olan bir süreçtir. Bu süreçte an itibari ile atılması gereken adımların önemli bir kısmı atılmıştır. Çözümün ortaya konulması için geriye kalan az bir kısım kalmıştır. Ama daha riskli daha zor kısımlar kalmıştır, bunu kabul ederim. Ama sonuçta Türkiye bu çözüm iradesinden vazgeçemez. Çözüm iradesinden vazgeçmek siyasi taraf olarak bizim açımızdan diğer ilgili taraflar bakımından da Türkiye’nin eski dönemlere geri dönmesi demektir. Dolayısıyla hiçbir şart bizim çözüm iradesinden vazgeçmemizi gerektirmez. Şartlar bir takım yeni ilave zorluklar ortaya çıkarabilir. Zaten çözüm sürecinin kendisi zor bir süreçti. Zor bir sürece kararlılıkla iyi niyetle samimiyetle başlandı. Ümit ediyorum ki en kısa zaman da Türkiye Kamuoyunun evet bu mesele bitti diyebileceği bir noktaya gelecektir. Tabi ki bütün meselelerin tamamı ile bitirilmesi mümkün değil ama sonuçta 30 yıllık hatta 90 yıllık bir meselenin çözümü ile ilgileniyorsunuz. Bununla ilgili de temel adımlar atılmıştır. Geri kalan adımlarda kendi programı içerisinde sürecin kendi hassasiyetleri içerisinde atılacak ve süreç büyük oranda tamamlanacaktır.’’ diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri