Nüfusu 500'ün Altında Olan 150 Yerleşim Yeri Daha Cepten İlk Kez ‘alo’ Dedi

Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, GSM hizmeti götürülemeyen 1799 kırsal yerleşim yerinin kapsama alanına alınmasını sağlayacak proje kapsamında ilk 150 sahada kurulumun tamamlandığını söyledi.

Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, GSM hizmeti götürülemeyen 1799 kırsal yerleşim yerinin kapsama alanına alınmasını sağlayacak proje kapsamında ilk 150 sahada kurulumun tamamlandığını söyledi. Dünyanın hiçbir yerinde nüfusu 500’ün altında olan bir yerde bu işin yapılmadığını belirten Yıldırım, “Nerede insan varsa biz oradayız. Buradan çıkan ses dünyanın her yerine ulaşacak.” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümüşhane Kelkit'te ‘Mobil Haberleşme Altyapısı Bulunmayan Yerleşim Yerlerine Mobil Haberleşme Altyapısı Kurulması; İlk Baz İstasyonu Açılışı’ törenine katıldı. Nüfusu 500’ün altında olan ve bugüne kadar mobil iletişim altyapısı olmayan 150’ye yakın yerleşim yerinde 2G şebekesi kuruldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın önderliğinde hayata geçirilen ‘Mobil Kapsama Alanı Bulunmayan Yerleşim Yerlerinde Mobil Haberleşme Altyapısının Kurulması ve İşletilmesi’ projesi kapsamında Turkcell’in kurduğu mobil iletişim altyapısı ile proje tamamlandığında nüfusu 500’ün altında toplam bin 799 yerleşim yeri ilk kez ‘Alo’ demiş olacak.

Dünyanın hiçbir yerinde nüfusu 500’ün altında olan bir yerde bu işin yapılmadığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Nerede insan varsa biz oradayız. Buradan çıkan ses dünyanın her yerine ulaşacak” dedi. Yıldırım, altyapının kurulması için ihale açtıklarını ve en düşük teklifi ise Turkcell’in vererek bu işi üstlendiğini ifade etti. den Yıldırım, “Bu projeye çok önem veriyoruz. Konuşmasının ardından Yıldırım, sahneye Çambaşı Köyü sakinlerinden 75 yaşındaki Fatma Uçar’ı çağırdı. Fatma Uçar, cep telefonuyla ilk ‘Alo’yu diyerek, İstanbul’daki kızıyla yeni kurulan mobil iletişim altyapısı üzerinden konuştu.

Törende konuşan Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik, evrensel hizmet fonundan karşılanacak olan projenin 312 milyon TL’lik maliyeti olduğunu, açılan ihaleyi kazanan Turkcell’in çalışmalara başladığını ve 150 yerleşim yerinin ise mobil iletişim altyapısına kavuştuğunu söyledi. Çelik, eğitim, sağlık gibi hizmetlerde de mobil iletişimin kolaylıklar sağlayacağını ve her GSM operatörün müşterisinin bu altyapıdan faydalanabileceğini anlattı. TurkcellŞebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Elönü ise törende yaptığı konuşmada, “2 yıl süresi olan bu projeyi, Bakanımızın bize verdiği hedef doğrultusunda 1.5 yıl içinde tamamlamak ve 3 yıl boyunca işletmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Proje kapsamında bulunan Adıyaman, Ankara, Artvin, Batman, Bayburt, Bolu, Çankırı, Çorum, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Sakarya, Siirt, Sivas, Trabzon illerine bağlı yaklaşık 150’ye yakın yerleşim yerine 2G altyapısı kuruldu. 1.5 yıl içinde mobil iletişim altyapısı olmayan 500’ün altında nüfusa sahip toplam 1.799 yerleşim yerinde altyapı kurulmuş olacak.

Bakanlığın önderliğinde hazırlanan “Mobil Kapsama Alanı Bulunmayan Yerleşim Yerlerinde Mobil Haberleşme Altyapısının Kurulması ve İşletilmesi” işi için açılan ihalede Turkcell, 312 milyon 773 bin lira ile en düşük teklifi vermiş ve evrensel hizmet yükümlülüğünü üstlenmeye hak kazanmıştı. Şubat ayında imzalanan sözleşmeye göre; bugüne kadar mobil iletişim olanaklarından faydalanamayan, nüfusu 500’ün altındaki 1.799 yerleşim yeri daha 2G iletişim altyapısına kavuşacak. Turkcell’in kurduğu altyapıyı diğer işletmecilerin müşterileri de kullanabilecek. Proje tamamlandığında 300 bin kişi daha mobil iletişim altyapısıyla ulaşılabilir olacak.

Projenin hayata geçtiği köylerden Çambaşı köyünde düzenlenen törende, cepten ilk “Alo”yu, köy sakinlerinden 75 yaşındaki ve köyde Kınalı Teyze olarak bilinen Fatma Uçar dedi. Kendi köyünden ilk kez cep telefonuyla İstanbul’daki kızı Songül Şimşek’i arayan Fatma Uçar, cep telefonu ile konuşabilecek olmalarından dolayı mutlu olduğunu söyledi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri