2016-2017 eğitim öğretim yılı bugün sona eriyor. Öğrenciler, 3 aylık yaz tatiline giriyor. Yaklaşık 8 ay süren eğitim öğretim yılının yorgunluğunu, 3 ay sürecek yaz tatilinde atacak. Türkiye'de yaklaşık 18 milyon okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenci; Konya genelinde de 441 bin 336 öğrenci, bugün karnesini alacak. Okullarda düzenlenen etkinlik ve törenlerle öğrencilere karneleri veriliyor. Karnelerini alan öğrenciler; mutluluklarını, sabahın ilk saatlerinde kendilerine eşlik aileleri ile paylaşıyor. Eğitimciler, yaz tatilinde öğrencilerin neler yapması gerektiğini anlatırken, velilere de bazı uyarı ve önerilerde bulunuyor. Konya Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, yayınladığı mesaj ile velilere uyarılarda bulundu. Öğrencilerin, güzel bir tatil geçirmelerini temenni etti. Gençlik İlkokulu ve Ortaokulu Rehber Öğretmeni Mevlüt Uğur da “Karne demek, herşey demek değil. Bu, iyi idrak edilmeli ve çocuklara ona göre bir muamelede bulunulmalı” dedi.
GÜRSOY'DAN VELİLERE UYARI
Konya Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, 2016-2017 eğitim öğretim yılının sona ermesi nedeniyle bir mesaj yayımladı. Gürsoy mesajında şunlara yer verdi: “ İlimizde öğrenim gören 441.366 öğrenci, karnesini alacak ve inşallah güzel ve verimli bir yaz dönemi geçireceklerdir. karneler, öğrencinin bir eğitim öğretim yılı ile sınırlı formal çalışmalarının değerlendirmesidir. Başarının sınırı yoktur. Her anne baba, çocuklarının çok başarılı olmasını ister.Unutmayalım ki bir çocuk ebeveyninin açığa çıkmış sırrıdır. Her şeyden çok önemsediğimiz varlıklarımızı yargılamak, kişiliğini zedeleyici ifadeler kullanmak çocuklarımızda tamiri imkansız hasarlar oluşturur. Bu nedenle karneleri arzu ettiğimiz noktada değilse bile hatalarımızı ve eksiklerimizi tespit edip önümüzdeki yılda buna göre hareket etmeliyiz. Özellikle bilgisayar ve telefon bağımlılığı çocuklarımızın zihinlerini bulandırıyor. Onlara iyi bir rehber olmak istiyorsak iyi bir örnek olmalıyız. Kitap oku demeyip onlarla kitap okumalıyız. Eğitimin temel taşlarından biri olduğumuzu unutmamalıyız.”
ALDIĞI NOT KADAR YAKLAŞMAYIN
Gençlik İlkokulu ve Ortaokulu Rehber Öğretmeni Mevlüt Uğur; velilere tavsiyelerde bulunarak, her öğrencinin tatili hak ettiğini dile getirdi. Öğrencilerin, akranları ile vakit geçirmelerinin verilecek en doğru kararlardan biri olduğunu ifade etti. Ayrıca her çocuğun değerli olduğunu söyleyen Uğur, “Çocuklara aldığı not oranında yaklaşmak yanlış. İletişimi güçlü kurmalı ve çocuklara özgüven aşılanmalıdır. Onların kendilerini değersiz hissedeceği her türlü yanlış tutum ve davranıştan vazgeçilmeli. Eksikliklerin telafi yollarına kafa yorulmalı” açıklamalarında bulundu.
HEDİYEYİ DOĞRU TERCİH EDİN
Yaklaşık 8 aylık bir eğitim sürecinin meyvesi olarak velilerin öğrencilere çeşitli hediyeler aldıklarının altını çizen Eğitimci Mevlüt Uğur, bu davranışın çocukların azmini artıracağını kaydetti. Velilerin, doğru hediye seçmelerini önerdi. Konuşmasını daha sonra şu şekilde sürdürdü: “Biz; öğrencilere velileri tarafından bilgisayar, tablet veya bilgisayar oyunları alınmasını pek talep etmiyoruz. Çünkü tüm bu unsurlar, çocukları içinde bulunduğu dünyadan çekip alabiliyor ve iletişim gücünü zayıflatıyor. Ama bazı veliler şiddetle bunları alma yolunu tercih ediyor. Burada bir tezatlık oluşuyor. Bunun önüne geçmek gerekir.”
ÇIRAKLIK CEZAİ İŞLEM OLMAMALI
Bazı velilerin yanlış algısı olduğunu vurgulayan Uğur, çocukların çıraklık ve staj yapmasının bir mahsuru olmadığını da konuşmalarına ekledi. Çıraklığın cezai bir işlem olarak görülmemesi gerektiğini aktaran Uğur, “Notu kötü olduğu için veliler, 'Seni şurada çalışmaya göndereyim de aklın başına' gelsin tarzı söylemlerde bulunuyor. Çok yanlış. En yüksek notu alan da en düşük notu alanda çalışabilir. Çünkü bu öğrenciye bir farklılık katar. Belki hayatın zorluğunu öğrenir. Yeni insanlarla tanışır ve onlardan da bir şeyler öğrenir. En azından hayatı daha farklı yorumlar. Bu ince ayrıntıya dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.
3 AYI DOLU DOLU GEÇİRİN
Mevlüt Uğur, öğrencilerin yaz tatili boyunca neler yapması gerektiğine de değindi. Gerek Konya'daki gerekse başka şehirlerdeki tarihi yerlerin öğrenciler tarafından gezilmesinin tam yerinde bir karar olacağını ifade eden Uğur, şunları kaydetti: “Gezerken, küçük küçük notlarda tutulmalı. Bu, öğrencilerimizin yıl boyunca aklında kalan bilgilerin pekişmesine vesile olur. Kitap okuyarak, ruhlarını beslesinler. Kitap seçiminde de dikkatli olsunlar. Kendilerine birşeyler katacak türleri tercih etsinler. 2 bayramda yaz ayına denk geliyor. Bunu fırsata çevirsinler ve büyüklerini mutlaka ziyaret etsinler. Bu öğrencilerin, gelenek ve göreneklerinin yaşatılması; kültürlerini daha yakından tanımaları için bir fırsat. Akrabalarını unutmasınlar.”
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com