Not artışı yatırım oklarını Türkiye'ye çevirdi

Yatırımların yüzde 40'nın gelişmekte olan ülkelerde bulunduğunu belirten Mark Coombs, "Moody's ve Fitch'den gelen not artışlarının Türkiye'de daha uzun yatırımları teşvik etmesini bekliyoruz" dedi

Dünyanın birçok ülkesinde yatırımları bulunan ve Türkiye'de 5 yıldır faaliyette bulunan fon yönetici şirketi İngiliz Ashmore Grubu CEO'su Mark Coombs ve Türkiye CEO'su Didem Gordon, grubun Türkiye'deki 5 yıllık gelişimini ve öngörülerini anlattı.

Yatırımların yüzde 40'nın gelişmekte olan ülkelerde bulunduğunu belirten Mark Coombs, "Moody's ve Fitch'den gelen not artışlarının Türkiye'de daha uzun yatırımları teşvik etmesini bekliyoruz" dedi. Ashmore Grubu'nun Türkiye iştiraki Ashmore Portföy'ün 5. yılı nedeniyle Beşiktaş Four Seasons Hotel'de yapılan basın toplantısına CEO Mark Coombs ve Grubun Türkiye CEO'su Didem Gordon'un yanı sıra diğer yöneticiler katıldı.

Konuşmasında şirketin geçmişi ve yatırımları hakkında bilgi veren Mark Coombs, son dönemde yatırımları Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaptıklarını belirterek, "Yatırımlarım yüzde 90 getiri sağladı. Çok büyük başarıya ulaşmamıza rağmen daha fazlasını hedefliyoruz. Kredi notunda yakın zamanda gerçekleşen artışın da güçlendirdiği gibi, Türkiye küresel açıdan çok önemli bir piyasa ve Ashmore için değerli bir fırsat teşkil ediyor. Türkiye'de kurumsal yatırımcı tabanının giderek büyümesi için gerekli koşullar bulunuyor. Yatırım ve emeklilik fonlarının milli gelire oranı düşük olmakla birlikte performans odaklı piyasa dinamiklerinin yerinde olması şartıyla, düşen faizler ve artan ekonomik istikrar yatırımcı güvenini doğal olarak geliştirecek" diye konuştu.

Coombs ayrıca şirketin Türkiye'de 5. yılında aktiflerini 200 milyon dalara ulaştırdığını da sözlerine ekledi. Coombs, "Türkiye'de hükümetin uygulaya koyduğu içki yasaklarının yatırımları etkileyip etkilemeyeceği ve İslam ülkelerindeki yatırımlar konusundaki soruya, "Adil hakkaniyetle olduğu müddetçe İslam dünyası ve İslam ülkeleri dışında yatırım yaparız. Yatırımlarda din bir kriter olmamalı" diye cevapladı.

MÜŞTERİLERİMİZİN YÜZDE 98'İNİ KURUMSAL MÜŞTERİLER OLUŞTURUYOR

Türkiye CEO'su Didem Gordon, "Biz yatırım fonları yönetiyoruz. Ağırlıklı olarak kurumsal portföy yönetimi yapıyoruz. Toplamında 23 Mayıs itibariyle 367 milyon liralık bir varlığı Türkiye'de yatırım enstrümanlarına yatırım yaparak yönetiyoruz. Müşterilerimiz yüzde 98'ini kurumsal müşteriler oluşturuyor. Yönettiğimiz aktiflerden 3'te birine yakın kısmı hisse senedine yatırımı yapan fonlar. Bunun içinde özel sektör tahvilleri ve bonolarda dahildir. Ağırlıklı olarak hazine bonosu. Para piyasası yani likit fonlar yönetimimizin sadece yüzde 3'ü civarında. Sektörde bu rakam likit fonların toplamında yüzde 65'ler civarında bir paya sahip. Özel sermaye yüzde 11.5 civarında" dedi.

Konuşmasında şirketin Türkiye'deki hedeflerini anlatan Gordon, "Ashmore'un küresel bazda faaliyet göstermesi ve gelişmekte olan piyasalarda uzmanlaşmasından direkt olarak faydalanıyoruz. Amacımız, Türkiye'de bağımsız portföy yöneticisi olarak, güçlü konumumuzu kurumsal yatırımcıların fonlarını yöneterek daha da geliştirmek. Türkiye sermaye piyasamıza portföy yönetimindeki küresel bilgi birikimimiz ve yerel tecrübemizi birleştirerek, değer yaratmayı umuyoruz" diye konuştu.

PORTFÖY YENETİMİNDE ÖNEMLİ BİR OYUNCU OLMAK İSTİYORUZ

Türkiye'de tüm altyapılarını tamamladıklarını da söyleyen Gordon, "Hedef olarak, Ashmore, küresel piyasalarda başarıyla yaptığı gibi Türkiye'de de kurumsal yatırımcılara daha önemli çapta hizmet vermek istiyoruz. Bunların başında da emeklilik fonları var. Son gelişmelerle birlikte ocak ayından itibaren devletin de katkı sağladığı gönüllü bireysel emeklilik sisteminde, bu fonların yönetiminde tabi ki performansımız değerlendirilerek adayız. İlk etapta emeklilik fonlarının büyümesi, daha sonra da kendi kurucusu olacağımız yatırım fonlarının geniş platformlarda satılabilmesi ve fonlarımızı daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye ekonomisinin gelişimine paralel olarak da önümüzdeki yıllarda kamu fonlarının sermaye piyasasına yönlendirilmesinde portföy yönetimi şirketlerinin çok önemli rolü olacak. Dolayısıyla biz, kamu fonlarının, sosyal güvenlik fonlarının, farklı ihtiyaca uyacak yatırım enstürümanları ile yönetilmesinde, Türk sermaye piyasalarına yatırılmasında mevcut bilgi birikimimizi kullanarak ve geliştirerek, önemli bir oyuncu olmak istiyoruz" dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri