Normalleşme süreci ne zaman başlayacak?

Koranavirüs gelgesi altında dört aşamalı normalleşme planında birinci aşama 11 Mayıs'ta başlarken pazar yerleri, AVM'ler, kuaförler ve güzellik salonları hizmete açılacak.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında normalleşme adımları atılmaya başlanıyor.

4 aşamalı normalleşme planında birinci aşama 11 Mayıs'ta başlayacak. İkinci aşama 27 Mayıs-31 Ağustos, üçüncü aşama 1 Eylül-31 Aralık, dördüncü aşama ise aşının bulunmasının beklendiği 1 Ocak ve sonrası olarak planlanıyor.

Peki süreç içinde neler olacak?

LOKANTA KAFELER AÇILACAK MI?

Ramazan ayından sonra uygulanan kısıtlamalarda kademe kademe rahatlama olacak. Restoranlar, kafe ve lokantaların normalleşme sürecinin ikinci yarısı olan haziran ayı ortasında açılması düşünülüyor. Bununla birlikte restoranlarda maske ve mesafe kuralı zorunlu olacak, sandalye sayısı azaltılacak. Maske ve mesafe kuralına uymayan vatadaşlar uyarılacak gerekirse cezai işlemde bulunulacak.

PAZAR YERLERİ NE OLACAK?

Pazar yerleri, sosyete pazarları hariç 11 Mayıs'ta açılacağı kaydediliyor.. Sosyete pazarlarının ise haziran ayının başında açılması düşünülüyor.. Vatandaşların ve turistlerin ilgi odağı olan Kapalıçarşı ise 1 Haziran'da açılması planlanıyor.

Pazar yerlerinde uygulanan maske zorunluluğu ve mesafe kuralı, sosyete pazarı ve Kapalıçarşı'da da uygulanacak. Pazar yerlerinde, giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye gibi ihtiyaç malzemelerinin satışına getirilen kısıtlama da kaldırıldı.

Söz konusu malzemeler 11 Mayıs saat 09.00'dan itibaren geçerli olmak üzere pazarlarda satışına izin verilecek.

65 YAŞ VE ÜSTÜ NE ZAMAN SOKAĞA ÇIKACAK?

65 yaş ve üstü ilk kez bugün 11.00-15.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

Salgının seyrine göre hareket edileceği belirtilirken bir aksilik olmaması dahilinde Ramazan Bayramı sonrası hafta içi bir gün sokağa çıkabilecekler. Eğer planlana şekilde her şey yolunda giderse haziran ayında 65 yaş ve üstü kişilerin sokağa çıkma yasağı tamamen kalkacak.

AVM'LER AÇILIŞA HAZIRLANIYOR

Maske takma, ateş ölçme ve sosyal mesafe gibi sıkı kuralların uygulanacağı AVM'lerin 11 Mayıs'ta açılması öngörülüyor. Bu süre zarfında valeler hizmet vermeyece. Vatandaşlar arabasını kendisi park edecek.

İÇVE DIŞ HATLAR UÇUŞLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

İç hat ve dış hat uçuşları 28 Mayıs'ta kademe kademe başlayacak. Pandemi ile mücadeledeki rakamlarına göre uçuşların başlaması haziran ayına da kalabilir. İlk etapta 19 ülkeye uçuş planlanıyor. Yurtiçi uçuşlarda, seyahat kısıtlamasının devam ettiği şehirlerde seyahat izni alarak yolculuk yapılacak.

DIŞ HATLAR

Yurt dışı uçuşlarda yolculara, pasaport gibi seyahat karnesi çıkarılacak. Bu yolcuların karnesinde gittikleri şehirler, kaldıkları yerler, kaç gün kaldıkları ayrıntılı olarak yazılacak. Olası bir vaka durumunda yolcunun kaldığı yer, çevresinde temas ettiği kişiler bu kapsamda saptanabilecek.

20 yaş altı sokağa çıkma izni ne zaman başlıyor?

Corona virüsü önlemleri kapsamında başlatılan 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı için yeni düzenleme yapıldı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni kurallar kapsamında 20 yaş altındaki gençlere belirli saatlerde sokağa çıkma izni verilecek. Peki hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı? 20 yaş altı sokağa çıkma izni ne zaman başlayacak?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri