Nohutalan’ın Kavun Kokulu Festivali Büyük İlgi Gördü

İzmir'in Urla ilçesinin Nohutalan köyünde 1.Nohutalan Kavun Festivali gerçekleştirildi. Köy nüfusunun tamamını Balkan coğrafyasından göç eden Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Sancak Boşnaklar’ının torunları oluşturuyor.Festivale İzmir...

İzmir'in Urla ilçesinin Nohutalan köyünde 1.Nohutalan Kavun Festivali gerçekleştirildi. Köy nüfusunun tamamını Balkan coğrafyasından göç eden Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Sancak Boşnaklar’ının torunları oluşturuyor.

Festivale İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Şeoviç, İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül, Urla halkı katıldı.

74 yıllık geçmişe sahip Nohutalan köyünde gerçekleşen festivalin açılış konuşmasını Nohutalan Muhtarı Nuran Eroğlu, “ Eski bir Rum Köyü olan Nohutalan, 1940’lardan bu yana biz Boşnaklara yurt oldu. Tarım, hayvancılık zeytin köyümüzün başlıca gelir kaynağını oluşturmuştur. Kokulu ve lezzetli kavunlar yetiştiriyoruz ama kavunumuz köyümüzde tanınmıyor. Adımız duyulsun kavunumuz bilinsin istedik.” dedi.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise, “Gurur duyduğumuz bu özelliğimizi korumaya ihtiyaç duyduğumuz zamanlardayız. Çünkü köylerimiz, şehirlere verdiği göçle günden güne nüfusunu yitiriyor. Ve dolayısıyla değerlerini yaşatmakta zorlanıyor. Bizlerin görevi ise köylerimizi yaşatabilmek. Bu da ancak tarımsal kalkınmaya destek vererek, çiftlik (agro) turizmini canlandırmakla olacaktır. Bu yüzden köylerimizin kendine ait kültürlerini yaşatmak ve geleceğe aktarmak için elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Önümüzdeki beş yıl içinde daha hızlı bir şekilde ilerlemeye devam edeceğiz. Nohutalan’ın adını İzmir’e ve bölgeye duyurduğu için Nohutalan Muhtarı’na sonsuz teşekkür ediyorum. Siz ne yaptığınızı anlatmazsanız, zenginliklerinizin ne olduğunu söylemezseniz kimsenin bundan haberi olmuyor. Bizler her duyuru ve her sosyal etkinliğe destek vermek için hazırız. 6360 Sayılı Kanunla Büyükşehir’e bağlanan ilçelerimiz ve bu ilçelerimizin köylerinin mahalle olması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak desteklerimiz buralara da devam edecek.” açıklamalarında bulundu.

Festivalde yöreye özgü olan Boşnak böreği, Boşnak mantısı ve Nohutalan’ın mis kokulu kavunu ikram edildi. Festival kapsamında gerçekleşen kavun yarışmasında ise Rahmi Eroğlu birinci olurken, ikinciliğe Merve Eroğlu üçüncülüğe ise Gürbüz Eroğlu sahip oldu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri