Nobel Kimya Ödülü Süper Mikroskobun Mucitlerine

2014 yılı Nobel Kimya Ödülü ‘nano dünyaya kapı aralayan’ ‘süper çözünürlüklü florasan mikroskobu’ geliştiren çalışmaları nedeniyle Amerikalı Kimyayerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman Kimyager Stefan W. Hell'e verildi....

2014 yılı Nobel Kimya Ödülü ‘nano dünyaya kapı aralayan’ ‘süper çözünürlüklü florasan mikroskobu’ geliştiren çalışmaları nedeniyle Amerikalı Kimyayerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman Kimyager Stefan W. Hell'e verildi.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi; ödül sahibi bilim adamlarının çalışmaları sayesinde günümüzde ‘nanoskopi’ olarak bilinen ve yaşayan hücrelerin içini görebilmeye kapı aralayan mikroskopların yapılabildiğini vurguladı.

Açıklamada nanoskopinin günümüzde dünya genelinde kullanıldığı ve bu sayede her gün insanlığın faydasına birçok yeni bilgiye ulaşıldığı ifade edildi.

ABD'li Prof. Dr. William E Moerner Standford Üniversitesi’nde Prof. Dr. Eric Betzig Howard Hughes Araştırma Merkezi’nde, Alman Prof. Dr. Stefan Hell ise Alman Kanser Araştırma Merkezi’nde görev yapıyor.

Geçtiğimiz yıl ödül "karmaşık kimyasal sistemlerin daha iyi anlaşılması için sanal modeller geliştiren" Martin Karplus, Michael Levitt ve Arieh Warshel isimli bilim insanlarına verilmişti.

İsveçli Bilim Adamı Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine verilmeye başlanan Nobel Ödülleri Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde sahiplerine takdim edilecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri